Vandaag is het dan eindelijk zo ver; de Media Ukkie Dagen zijn begonnen. Deze beginnen vandaag op 31 maart en duren tot 7 april. De Media Ukkie Dagen 2017 staan in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. En geeft onder andere antwoord op de vragen; hoe kun je als ouder je kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van mediagebruik een goede start meegeven? En zitten zij niet te lang achter een scherm? En de content die ze bekijken, is dat goede content?

Of je het wilt of niet, schermen hebben tenslotte een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Kinderen weten feilloos hun favoriete filmpje of app te vinden, die van mij in ieder geval wel. Met name als er sprake is van een touchscreen, die werken natuurlijk heel intuïtief en de kinderen kunnen vaak meer dan je verwacht. Verbieden is niet altijd de oplossing, maar hoe ga je er dan wel om?

Lees ook: Mediawijsheid; onderwerpen en vragen die bij ouders leven
Lees ook: Wegwijs in de mediaopvoeding; je kind online beschermen en begeleiden

Wat zijn de Media Ukkie Dagen?

De Media Ukkie Dagen worden dit jaar voor de 6de keer georganiseerd. Met als doel om ouders handvatten te bieden bij de mediaopvoeding van hun jonge kind. De campagne Media Ukkie Dagen is een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid. Mediawijzer.net is in 2008 opgericht op initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin. Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen, met speciale focus tijdens de Media Ukkie Dagen op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en professionele opvoeders. Daarnaast zijn de Media Ukkie Dagen het moment voor partners binnen het veld van mediaopvoeding om het thema bij de doelgroep onder de aandacht te brengen.

Wat valt er nu eigenlijk te doen?

Tijdens de Media Ukkie Dagen worden er in dit kader door de vele partners in musea, bibliotheken en andere plaatsen activiteiten georganiseerd voor ouders. Daar kun je gratis of tegen een kleine bijdrage aan deelnemen. Ik heb er een aantal uitgekozen als voorbeeld. Een aantal van deze activiteiten worden ook op andere data en plaatsen in Nederland georganiseerd.

  • Kids & Koffie; media voor je ukkie; Op 5 april in Bibliotheek Aanzet in Dordrecht. Elke woensdag komen de VoorleesHelden voorlezen in de Blauwe Kamer van Stadsbibliotheek Dordrecht. Na het voorlezen kan je samen met je kind aan de slag op de iPads en laptops, waar de nieuwste apps op staan voor kinderen van 2-4 jaar. Onze bibliotheekconsulenten kunnen je spelenderwijs helpen een goede start te maken rond mediagebruik en mediaopvoeding. En onder het genot van een kopje koffie, ontmoet je ook nog eens andere ouders. Dus schuif gezellig aan!
  • Workshop Femnomenaal goes Ukkies op 4 april in Son. Wil je alles weten over geschikte ukkie-apps, wat je als ouder wel en niet op sociaal media moet zetten, beeldschermtijd en wat er gebeurt op school? Robots en programmeren? Dan is dit de workshop (tegen betaling).
  • Informatieavond Mediaopvoeding voor oudercommissies op 3 april bij Boink in Utrecht. Mediaopvoeding is een veelbesproken en lastig onderwerp. Zeker in de opvang. Daarom organiseren BOinK en Sardes op 3 april in Utrecht een informatieavond voor oudercommissies. Alle oudercommissies zijn welkom, deelname is gratis.
  • Media Ukkies appfeestje op 5 april in de bibliotheek Utrecht. Het Media Ukkies Appfeestje is een interactieve bijeenkomst voor ouders en hun media ukkie(s) om samen leuke apps en digitale prentenboeken te bekijken. Mediacoaches zijn aanwezig om vragen over mediaopvoeding te beantwoorden. Neem je tablet of smartphone mee!
  • 3D-printen met Doodle 3D in het eLab op 5 april in de bibliotheek Hoogezand. Voor kinderen van 4-7 jaar. Wees creatief en ontwerp je eigen 3D-object. De 3D-printer gaat vervolgens jouw eigen creatie printen! Het eLAB is een plek in de bibliotheek die is uitgerust met de nieuwste snufjes op het gebied van elektronica, software, 3D-printers, robots, etc. Daarmee speelt het eLAB in op de kerndoelen van het onderwijs op het gebied van techniek en 21ste-eeuwse vaardigheden. (tegen betaling)
  • Workshop kijken en spelen op 5 april bij kinderdagverblijf de Ark in Horst. Deze workshop is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar en pedagogische medewerkers. Aan bod komen verschillende onderwerpen zoals mediaontwikkeling, digitale prentenboeken, websites, tablet, apps e.d.
  • Slim opgroeien met schermen op 6 april bij bibliotheek Noordwest Veluwe in Harderwijk. Mogen we experimenteren en kijken wat het oplevert? Of moeten we eerst stilstaan bij onze uitgangspunten: wat willen we eigenlijk voor deze jonge kinderen? Op deze avond verleidt Justine Pardoen ons het laatste doen: even stilstaan bij onze idealen als het gaat om jonge kinderen en het leren omgaan met schermmedia. Zodat we alle keuzes die we maken, kunnen uitleggen.

Voor professionals in de opvoedingsondersteuning wordt er 4 april een interactief webinar georganiseerd over mediaopvoeding voor de allerkleinsten? Dit wordt gepresenteerd door Sipke Jan Bousema (producer en presentator) en komen Krista Okma (pedagoog) en ondergetekende (als moeder en blogger) langs en hopen we handvatten te geven waarmee je als professional actief aan de slag kunt met het nieuwe model de MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding.

Meer activiteiten vind je op de kaart / datum hier.

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Latest posts by Linda (see all)