Veel mensen gaan een dagje of een weekendje naar Antwerpen of Brussel en misschien ook wel naar Brugge of Gent (waar ik eerder als eens een blog over schreef), maar tussen Antwerpen en Brussel ligt nog een erg leuke en mooie stad. Mechelen namelijk. Je kunt hier een dagje naar toe, zoals ik dat zelf al een aantal keren heb gedaan, met een vriendin in 2004 en met mijn moeder in 2016, maar er is zoveel te zien en te doen dat je er met gemak ook een week kunt verblijven. Hierbij een aantal tips en voor ieder wat wils.

Rondje binnenstad

In de prachtige binnenstad van Mechelen loopt bijna iedereen in een rechte lijn naar de Grote Markt en dat is niet voor niets. Dit is een schitterend groot plein met vele bezienswaardigheden eromheen en prachtige oude geveltjes. Ook de restaurantjes en cafés zijn in die mooie oude gebouwen gevestigd. Als je hier gaat lunchen zoals ik destijds gezellig met mijn moeder deed, heb je ook een mooi uitzicht. Tot 2006 stond hier een standbeeld van Margaretha van Oostenrijk, maar die is verplaatst naar de Schoenmarkt.

Een aantal mooie, bijzondere gebouwen aan dit plein vallen direct op. Zoals bijvoorbeeld het stadhuis van Mechelen aan de oostzijde van het plein. Dit bijzondere en schitterende gebouw bestaat uit drie delen: het Paleis van de Grote Raad, het Belfort en de Lakenhal. Het Paleis van de Grote Raad is het linkse gedeelte in de neogotische stijl. De achterkant van het gebouw ligt aan de Befferstraat. Het werd in 1526 gebouwd om er de Grote Raad van Mechelen in onder te brengen. de Grote Raad was vanaf de 15de eeuw het hoogste rechtscollege in de Nederlanden. Geldnood zorgde ervoor dat het gebouw pas in 1911 helemaal af was. In het Paleis is een prachtige trouw-, raad- en kolommenzaal te zien en een 16de-eeuws wandtapijt over de Slag bij Tunis (255 v. Chr. waarbij de Romeinen werden verslagen door de Carthagers). Het Belfort staat op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Het is een gotisch gebouw, uit de 14de eeuw, maar heeft ook elementen uit de barok (17de eeuw). De toren werd nooit helemaal voltooid en in 1526 werd ook nog een deel afgebroken voor de bouw van het Paleis van de Grote Raad. De lakenhal is ook uit de 14de eeuw en werd gebruikt voor de handel in textielproducten. Er heeft brand gewoed en daarna werd het uitgebreid verbouwd.

De prachtige grote kerk die aan de rand van de Grote Markt staat is de Romboutskathedraal. Die kan je al van verre zien, zelfs al vanuit de trein. De toren is dan ook ruim 97 meter hoog en heeft twee beiaarden (klokkenspel, dat je bespeelt met een klavier). Ook deze toren staat op de lijst van UNESCO. De kerk is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De kerk is gebouwd in de 13de eeuw en is gewijd aan de Ierse missionaris Sint-Rombout. In de eeuwen erna is er nog veel bijgebouwd en veranderd. Tijdens de reformatie in de 16de eeuw is veel van het oude meubilair en interieur vernield en verloren gegaan. De kerk is een tijdje protestants geweest, maar in 1585 werd hij weer door de Katholieken in ere hersteld. De kerk is gebouwd met witte Brabantse zandsteen en Doornikse kalksteen. Binnen is het barokaltaar met reliekschrijn van Sint-Rombout een echt hoogtepunt. Het schip is in gotische stijl en op de zuilen staan beelden van de apostelen. Ook de preekstoel moet je bekijken, schitterend houtsnijwerk.

De toren heeft zeven niveaus:

  1. De kraankamer is de ruimte waar een hijsinstallatie staat die de klokken kan optakelen. Hiervoor waren wel 9 mensen nodig die in een tredrad liepen.
  2. De smidsekamer is de ruimte waar de smid reparaties uitvoerde. Ook hangen hier de gewichten voor het uur-, slag- en trommelspeelwerk.
  3. De klokkenkamer is de plek waar de oude beiaard staat. Hier is een museum.
  4. In de uurwerkkamer staan een 17de-eeuws uurwerk met slagwerken voor het hele en halve uur en een speeltrommel.
  5. De beiaardkamer is relatief nieuw, omdat pas sinds de jaren 80 hier de nieuwe beiaard geplaatst is. Deze beiaard wordt elektromagnetisch aangedreven.
  6. De askelder is helemaal bovenaan, maar was bedoeld als de kelder van de (nooit gebouwde) spits.
  7. De SkyWalk is een glazen uitkijkpunt. Bij helder weer kun je heel ver weg kijken, Antwerpen aan de ene kant en Brussel aan de andere.

Vele beroemdheden zijn je voor gegaan om deze toren te beklimmen: Lodewijk XV, Napoleon Bonaparte, Koning Albert I en Koning Boudewijn met zijn vrouw.

In de Keizerstraat vind je het Paleis van Margaretha van Oostenrijk. Zij was van 1507 tot 1530 landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden. Dit was haar woonpaleis. Ook was dit gebouw het eerste renaissancegebouw in de lage landen. Het is een schitterend gebouw dat je echt even moet bekijken. In de 17de en 18de eeuw huisde hier de Grote Raad. Op de gevel vind je het wapenschild van Margaretha, naast het wapenschild van keizer Karel en een beeld van Vrouwe Justitia. Aan haar hof zijn kunst en wetenschap zeer belangrijk. Belangrijke kunstenaars en filosofen verblijven in het paleis.

De Brusselpoort is een bijzonder, massief gebouw uit de 13de eeuw en staat in de ring van Mechelen. De oude stadspoort is de hoogste van 12 poorten die gebouwd werden als stadsomwalling. In het gebouw is een atelier geweest van Alfred Ost. Sinds 2010 zit het Figurentheater in Vlaanderen in dit gebouw.

Musea

Er zijn een aantal interessante musea in Mechelen.

  • Hof van Busleyden is een stadspaleis, gebouwd in vroege renaissancestijl. Busleyden was een Luxemburgse geleerde en medewerker van de Grote Raad van Mechelen. Ook werd hij priester van Sint-Rombouts. Hij ontving hier bekende geleerden en filosofen zoals Erasmus en Thomas Moore. Het gebouw bestaat uit die vleugels rond een rechthoekige binnenplaats. Ook zie je mooie toren. De oorspronkelijke aankleding en versiering is bijna helemaal vernield in de brand van 1914, maar in de ontvangstruimte zijn muurschilderingen met tempera bewaard gebleven uit 1507. Het is nu een stadmuseum, sinds maart 2018 geopend. Het richt zich op de periode van de 15de tot de 17de eeuw. Op hun website staat dat ze ook een route hebben voor kinderen.
  • Het Speelgoedmuseum heeft een unieke collectie oud en modern speelgoed. Op