Dat klinkt best zorgelijk of niet? Een stijging van 400% als het gaat om het aantal besmettingen met mazelen, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Een ziekte waar al decennia een effectief vaccin voor is, maar toch nog steeds slachtoffers maakt. Zelfs met dodelijke afloop. Ik schrok daar toch even van. De mazelen zijn tenslotte een van de meest besmettelijke ziekten, sterker nog het is nog besmettelijker dan de griep en als je hoort hoeveel mensen daar alleen al dit jaar last van hadden. Leek wel meer en erger dan de jaren ervoor.

Lees ook: Wel of niet je baby laten vaccineren? Is inenten wel veilig? Voor- en nadelen van beide keuzes
Lees ook: Kinkhoest vaccinatie; zwangerschap; wel of niet inenten en bijwerkingen

Hoe het komt dat de mazelen weer bezig zijn met een opmars?

Dat is natuurlijk de vraag. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen 2 inentingen tegen mazelen, met 14 maanden en op 9-jarige leeftijd. Sinds de invoering van het vaccinatieprogramma door de rijksoverheid waarbij er werd ingeënt onder andere tegen inenting is er altijd een dekking geweest van minimaal 95%. Dit is een kritisch niveau, want als het percentage daaronder schiet is de kans op uitbraken veel groter in plaats van dat het om individuele gevallen gaat. Momenteel is slechts 93,8% van de Nederlanders ingeënt waardoor de kans op ziekten groter worden. Dit is echter wel een landelijk gebieden, er zijn gemeenten zoals in de zogenaamde bijbelbelt waar mensen vanwege het geloof of een antroposofische levenshouding niet gevaccineerd willen worden die het percentage omlaag brengen. Toch is het aantal patiënten niet zo hoog als in 2013 toen er relatief veel besmettingen werden geconstateerd.

Meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma vind je hier.

Wat zijn de mazelen en waarom zijn mazelen gevaarlijk?

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus is zeer besmettelijk en wordt via de lucht, door hoesten en niezen overgedragen. Een kind kan bijvoorbeeld besmet raken door een klasgenoot met mazelen. Of je raakt besmet door langs iemand te lopen in de supermarkt die besmet is. Een persoon die het mazelenvirus bij zich draagt, besmet gemiddeld twaalf tot achttien andere, niet-gevaccineerde personen. Ter vergelijking, bij griep liggen die getallen op 1,4 tot 4 personen. Je kunt mazelen alleen oplopen als je geen mazelen gehad hebt of niet tegen mazelen ingeënt bent.

Mazelen zijn vooral gevaarlijk voor zuigelingen van minder dan een jaar oud. Zij zijn te jong voor een eerste vaccinatie en lopen na besmetting een hoger risico op ernstige complicaties. De mazelen staan bekend als een kinderziekte, maar ook volwassenen kunnen het virus oplopen, zo laten de cijfers van het ECDC over vorig jaar zien. 45 procent van het aantal patiënten was vijftien jaar of ouder.

Symptomen van mazelen

Het virus maakt kinderen behoorlijk ziek, je kunt eraan doodgaan en het tast ook het afweersysteem aan. De kans om te overlijden bij patiënten met mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 1000 gevallen. Het meest kenmerkende verschijnsel van een mazeleninfectie is de rode huiduitslag. Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is. Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd.

Meer informatie vind je hier. Bij twijfel altijd een dokter raadplegen!

Waar dan?

Vooral in landen als Frankrijk, Spanje, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is een toename te zien. En in Italië en Roemenië zijn er meer dan 5.000 patiënten besmet met dit virus, dit zijn ‘heel toevallig’ ook de landen waar de vaccinatiedekking het laagste is. Dan is de kans op een besmetting groter. Ook dichterbij huis is het percentage patiënten erg hoog; in België waren er in 2016 80 besmettingen en vorig jaar 368. Bijna verviervoudigd dus. En als je bedenkt dat het zo makkelijk om zich heen slaat? Toch zijn er wetenschappers die denken dat het niet zo’n vaart zal lopen aangezien het grootste percentage van de niet-ingeënte kinderen de ziekte al heeft gehad en daardoor immuun zijn geworden en slechts een klein deel nog niet besmet is geweest.

Prikplicht?

Deze situatie doet ook weer de vraag opwerpen; moet je mensen verplichten om zich te laten vaccineren? Door middel van de zogenaamde prikplicht? Als tegenbeweging op het steeds hardere geluid van mensen die zich tegen vaccinatie verzetten. Als het gaat om gezondheid ben ik voor, maar ik vind niet dat een overheid het recht moet hebben om over het leven van mensen te beslissen. Er is tenslotte nog zoiets als vrije wil. We zijn vrij om te geloven wat we willen en als jij gelooft dat vaccinaties alleen averechts werken, of je van mening bent dat het vanuit je geloof niet mag moet niemand je mogen dwingen.

Vaccinatie is ruim drie jaar geleden een onderwerp van discussie geworden binnen de kinderopvang. Het is een toenemende trend van (hoogopgeleide) ouders die ervoor kiezen hun kind niet te vaccineren. Zij zien de mogelijke gevolgen van een vaccinatie als schadelijker dan de inenting zelf. Een acht maanden oude baby in Den Haag werd ernstig ziek doordat hij was besmet door een ouder kind op de kinderopvang dat bewust niet was ingeënt. De baby zelf zou zijn eerste inenting tegen mazelen met 14 maanden krijgen volgens het vaccinatieschema van het RIVM. De discussie die daarna ontstond ging over de vraag of kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen mogen weigeren of niet. Bron

Wat vind jij; verplicht laten inenten of niet?

Latest posts by Linda (see all)