Eén van de grootste omschakelingen in het leven is het moment waarop je het nieuws krijgt dat je in verwachting bent. Hoe je het went of keert en hoe vast je ook probeert te houden aan oude gewoonten, de zwangerschap en het moederschap veranderen je. De zwangerschap is een vrij ingrijpende periode waarin je negen maanden de tijd hebt om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Zo blijkt dit voor 1 op de 10 stellen (waaronder wijzelf) een aanleiding te zijn om een huis te kopen. Daarvoor woonden we in een tweekamerappartementje waarvan de badkamer eraan gebouwd was maar wegzakte zodat er scheuren ontstonden en er in de slaapkamer letterlijk geen ruimte was voor een baby. Daarbij kwam dat we net daarvoor waren getrouwd, direct al de eerste poging tijdens de huwelijksreis bleek ‘raak’ te zijn. De bruiloft en de maand lange huwelijksreis door Indonesië had ons best wel wat geld gekost. Tel daarbij op het kopen van een huis en je kan wel begrijpen dat er weinig geld overbleef voor de babyuitzet.

Lees ook: Checklist per maand wat moet je regelen tijdens de zwangerschap en voor de bevalling?

Toch ben ik dan zo iemand die het liefst overal op voorbereid is. Ik las alles wat los en vast zat, niet alleen qua inhoud maar ook merken, wat werkt wel en wat is minder. Ik vergeleek meerdere uitzetlijsten met elkaar en maakte mijn eigen complete lijst, in Excel. Inclusief textiel en kleding voor de eerste maanden, zelfs al de kinderstoel, het potje en babyspeelgoed waren hierin verwerkt.

Vervolgens ging ik ‘shoppen’, overal zette ik bedragen achter zodat ik een overzicht had van wat de gezinsuitbreiding ons zou kosten. Dat bedrag lag rond de 5/6.000 euro. Als je dat zo onder elkaar ziet is dat best even schrikken. Ik vroeg me echt af hoe we dat voor elkaar zouden krijgen. Het spaargeld was in het huis gaan zitten dus we moesten het doen met het maandelijkse inkomen.

Lees ook: Checklist wat je moet regelen na bevalling?

Babykamer marktplaats gezinsuitbreiding - mamaliefde.nl

Gelukkig was daar Marktplaats, avonden was ik online aan het zoeken naar items van de uitzetlijst waarvan ik het geen probleem vond dat die tweedehands waren. Eigenlijk alles dus, behalve het matras en de maxi cosi. Eén grote aankoop, de wandelwagen, kregen we gelukkig cadeau. Maar dan nog blijft er meer dan genoeg over. De spullen die je nodig hebt voor de baby zelf, maar ook wat accessoires voor in de babykamer. Die ik het liefste in een grijs wit Nijntjethema wilde inrichten. Dus daar zat ik dan met mijn laptopje op schoot. Meerdere zoekopdrachten te proberen, oproepjes te plaatsen en vooral heel veel bieden en mailtjes sturen. En ja hoor het had resultaat. Ik begon naast de kolom met nieuwprijs een tweede kolom aan te leggen met de prijs die ik er maximaal voor wilde betalen. Je hebt gelukkig een aantal maanden, dus lukt het vandaag niet dan wel de volgende maand. En zo kwam ik op een totaalprijs rond de 2.000 euro; dat scheelt gewoon 66%! Dat is mooi meegenomen. En dat was inclusief verzendkosten.

De maanden daarna werden de postbezorger en ik beste vriendjes. Ik liet van alles opsturen. Het liefste zoveel mogelijk van dezelfde verkoper zodat het verzendkosten zou schelen. Op een gegeven moment niet eens meer vanwege het besparen maar omdat het een soort sport voor me werd. Waarom meer betalen als het ook voor minder kan? Zeker als het gaat om dingen zoals warmwaterkruiken die je eventueel de eerste uren na de bevalling gebruikt. Zeker als je baby in de zomer geboren wordt. Het mooie is dat er dan ook geld overblijft voor andere items. Zoals nog meer babykleertjes of het inrichten van de babykamer met enkel Nijntje-artikelen.

Babykamer marktplaats gezinsuitbreiding - mamaliefde.nl

Lees ook: Compleet overzicht voor de baby & zwangerschaps uitzet

Na afloop hebben we niet veel weggedaan, enkel datgene wat we echt niet hebben gebruikt. Of bijvoorbeeld de co-sleeper die we hebben uitgeleend aan vrienden omdat hij toch werkloos op zolder stond. De rest is bewaard wat goed uit kwam bij baby 2. Het enige dat we daarvoor hoefden te regelen was de kleding. Althans een deel dan, want bij de eerste was het geslacht onbekend dus hadden we alles neutraal ingekocht. Bij de tweede hoorden we bij de 20-wekenecho dat het een jongen zou zijn. Ook op dat moment kwam Marktplaats goed van pas; ik kon namelijk een megapakket overnemen voor 50 euro waarin kleding zat van maat 50 tot en met 74. Dat is gewoon een jaar aan kleding. En omdat het twee flinke dozen waren, waren ze ook nog eens zo lief om het thuis te bezorgen.

Zelfs nu ze ouder worden maak ik regelmatig gebruik van Marktplaats, van een handige fietskar, tot en met speelgoed, of de meubels voor de kinderkamer van onze dochter. Het is soms even zoeken maar dan vind je wel de echte pareltjes!

Heb jij ook tijdens de zwangerschap zoveel gehad aan Marktplaats?

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.