Opruimen; haat-liefdeverhouding

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik eigenlijk een gruwelijke hekel heb aan rages. Iets leuk of interessant vinden waar de hele wereld al lyrisch over is, veroorzaakt bij mij een behoorlijke weerstand. Zo van ‘iedereen vindt het wat, nou dan ik dus echt niet hè, want ik ben heus geen meeloper’ of zoiets.  Je voelt het misschien al aankomen, want er is één maar… Marie Kondo heeft bij uitzondering een plekje in mijn hart veroverd. Ik ben namelijk stapelgek op opruimen. Niet een beetje weg van, nee echt serious business.

Het liefst koop ik elke keer wanneer ik de bekende Zweedse meubelwinkel binnenkom opruimbakken. Graag stapelbaar met afsluitbare deksel. Gelukkig verkopen ze deze tegenwoordig in de plaatselijke ‘bijna alles voor een euro’-winkel. Dus mijn behoefte kan snel gestild worden. Bijna niets maakt me gelukkiger dan opruimen.
De theorie van Marie Kondo heb ik dus verslonden. Het is niet makkelijk, maar wel bruikbaar.

Lees ook: Marie Kondo methode & tips
Lees ook: Teveel spullen; Huis opruimen / minimaliseren / ontspullen / weggooien waar beginnen als je onrustig wordt van rommel. 
Lees ook: Slimme & Handige opbergtips van gereedschap, sieraden tot hobbyspullen

Wat en wie is Marie Kondo?

Ze komt uit Japan en is een heuse opruimadviseur. Ik wist niet dat de functie bestond, maar het bewijs is er.

Haar opruimmethode wordt ook wel de Konmari-methode genoemd. Wanneer je haar stappenplan volgt verandert je huis uiteindelijk in een opgeruimd paradijs. De onontbeerlijke zin die je daarbij moet kennen is: ‘Does it spark joy?’ Ervaar je een vonkje bij datgene wat je in je handen houdt? Zo ja? Dan is het advies bewaren en op de juiste manier opbergen. Zo nee? Weg ermee! In de prullenbak, of naar de kringloop of misschien een vriendin er blij mee maken. In elk geval, wegdoen.

Er zijn vijf stappen die je moet volgen om je huis goed opgeruimd te krijgen.

 1. Kleding. Je begint met al je kleding te verzamelen, op een hoop te gooien en alles één-voor-één vast te pakken. Bij elk kledingstuk vraag je je af of je er gelukkig van wordt. Als je het wil bewaren, dan berg je het op een speciale manier op (zie verderop). Als je het wegdoet, bedank het kledingstuk en zoek er een goede bestemming voor.
 2. Boeken. Ze slingeren vaak op te veel plekken. Verzamel ze, vraag je af wat ze voor je betekenen. Doe weg of bewaar. Simpel toch?
 3. Papier. Maak mappen, dozen waar je je belangrijke papieren kunt bewaren. Op één plek, dus niet overal laten slingeren.
 4. Komono: (onder andere de keuken, badkamer, garage). Ook hier geldt; haal alles tevoorschijn en voel of het je geluk brengt.
 5. Spullen met emotionele waarde. Dit is een moeilijke en veelzijdige categorie. Zoek er een mooie plek voor.

Verder heeft Marie nog een aantal essentiële tips:

 • Vouw bijvoorbeeld je kleding verticaal op. Maak er rolletjes van. Deze instructies kun je eenvoudig vinden op YouTube.
 • Kies bepaalde plaatsen voor opslag. Hoe eenvoudiger hoe beter.
 • Alle kleren bij elkaar opbergen. Dus niet meer verdelen per seizoen. Het is toch altijd leuk om dat mooie jurkje tegen te komen?
 • Bewaar het niet op een andere plek. Soms willen we dingen toch nog niet helemaal weg doen. Dan krijgt het een plek in de kelder, of wellicht ergens bij je ouders. Niet doen zegt Marie. Dan creëer je namelijk alleen nog maar meer chaos.
 • Essentieel is dat je de spullen die je wilt opruimen op een grote stapel gooit en daarna alles vastpakt, ervaart en beslist wat je ermee wilt. Toon vervolgens dankbaarheid voor elk voorwerp, het heeft je toch voorzien in een bepaalde behoefte.
 • Het idee van deze methode is dat je niet meer opruimt per kamer, maar per categorie. Vaak liggen spullen uit een categorie namelijk verspreid over meerdere kamers.
 • Het is dus een kwestie van of echt bewaren of echt wegdoen. Niet ‘ach wie weet heb ik het ooit nog eens nodig en anders kan ik het altijd nog de volgende keer wegdoen wanneer ik het weer in mijn handen heb’. Is het niet van waarde? Word ik er niet gelukkig van? Dan mag het weg!

Marie Kondo op Netflix

Nadat ik haar boek had gelezen leek het me ook tijd voor de serie op Netflix. En hoe blij ik werd van haar boek, zo geïrriteerd raakte ik van de serie en helaas ben ik nog niet verder gekomen dan aflevering één. Hoe dat komt? Waar ik mij enorm aan irriteerde was het ‘aah’ en ‘oooh’ gehalte. De aflevering die ik zag ging over een Amerikaans stel met twee kinderen. En ik vond het gewoon nogal aangedikt en overdreven. Waar ik me wel in herkende was de moeite met het onderhouden van de relatie in combinatie met de opvoeding van twee kinderen en alle andere zaken die je als jong stel met kinderen probeert te doen. Maar ook dat werd wel lekker op z’n Amerikaans gebracht. Om een gedegen mening te geven zou ik waarschijnlijk iets meer afleveringen moet bekijken dan slechts deze ene. De behoefte daaraan is helaas nog niet zo groot.

Konmari met kinderen

Het laatste punt waar ik over wil schrijven als het over de Konmari-methode gaat, is de connectie met kinderen. In de aflevering die ik heb gekeken stimuleerde Marie namelijk om de kinderen ook mee te laten helpen. Ik weet niet hoe het andere moeders vergaat, maar ik ben al blij als ik aan het einde van de dag min of meer per ongeluk ervoor heb kunnen zorgen dat mijn kinderen een deel van hun speelgoed bewust hebben weggelegd. Dan bedoel ik dus niet het in de hoek gegooide speelgoed en ook niet de in het laatje van de eettafel weggemoffelde tekeningen. Maar echt dat ze bewust iets in de speelgoedkist hebben gedaan.

Hoe ga ik ervoor zorgen dat mijn kinderen volgens de Konmari-methode gaan opruimen? Het speelgoed bedanken voor hun bestaan? Ik krijg niet eens een bedankje voor, ja waar moet ik beginnen met opsommen. Daarentegen is speelgoed natuurlijk altijd leuk, en ik niet, dus misschien zijn ze best dankbaar richting hun speelgoed.

Hoe dan ook. Ik neem het met een korrel zout (en een glas wijn) heb ik besloten.

Housewife cleaning up toys with kids stockphoto from Shutterstock / new africa

Loes van 't Hooft

Ik ben moeder (35)van 2 kinderen in de leeftijd van heel ondeugend en een beetje ondeugend.
Daarnaast werk ik als verpleegkundige in de psychiatrie.
Ik neem het moederschap met een vette knipoog, dikke glimlach en een flinke korrel zout.
Loes van 't Hooft