Mamaliefde jaaroverzicht 2016

Jaja, de laatste dagen van het jaar staan overal in het teken van de jaaroverzichten. Instagram en Facebook waren er vroeg bij dit jaar met de bestnine en de jaaroverzichtfilmpjes. Natuurlijk doe ik daar vrolijk aan mee. Ik vind het zelf ook altijd wel bijzonder om bij anderen mee te lezen, over wat ze persoonlijk hebben meegemaakt of hoe het met de blog gaat. Nu ben ik ook nieuwsgierig naar wat anderen interessant vinden dus heb ik hulp gekregen van Barbara en Fleur,  Wat zij nu graag willen weten. Natuurlijk kan je die input ook heel goed gebruiken mocht je zelf nog een jaaroverzicht willen maken! Daarvoor heb ik helemaal onderaan een vragenlijstje samengesteld die je kan overnemen.

Wat zijn de meest gelezen blogs van 2016?

Voor dit overzicht heb ik de top-10 geselecteerd van blogs die ook daadwerkelijk in 2016 geschreven zijn. Daartussen vind je vele andere blogs die al eerder gepubliceerd zijn maar nog dagelijks soms tientallen bezoekers per dag trekken.

 1. Populaire babynamen 2016 (40.906)
 2. 4 Cadeautjesregel (34.020)
 3. Recept zoutdeeg maken (22.412)
 4. Twijfel derde kind ja of nee (10.090)
 5. Dit mag je niet missen op de negenmaandenbeurs (7.590)
 6. Tips kopen geschikt speelgoed (7.125)
 7. Winactie bioscoopkaartjes Woezel en Pip (6.437)
 8. Wat te doen met Pasen? (5.908)
 9. Kersthapjes voor op school (5.763)
 10. Cadeautjes knutselen voor oma’s verjaardag (5.431)

Waarbij het opmerkelijk is dat een aanzienlijk deel van bovenstaande blogs geschreven zijn in de eerste maanden van dit jaar (7 van de 10) en de andere drie juist weer aan het einde van het jaar…

De leukste…

Wat ik een heel lastige vind zijn de leukste reacties; ik merk dat steeds meer reacties via social media binnenkomen. Zelfs als mensen het hebben gelezen keren ze terug naar Facebook om daar een reactie achter te laten. Het zijn voornamelijk bloggers die onder de blog een reactie achter laten. Tenzij het gaat om een winactie; dan is dat opeens ‘geen probleem’ 😉

Dat is een mooi bruggetje naar de leukste winactie van het jaar. Er zijn een aantal winacties die ik heel erg leuk vond om te doen, maar de winacties met duurdere producten zijn toch wel echt heel erg gaaf. Zoals de complete Stokke Steps met alle babyzitjes etc aan het begin van het jaar en halverwege het jaar de Kurio Tab waar we zelf ook nog heel veel gebruik van maken. Speelgoed weggeven vind ik ook altijd heel erg leuk.

De leukste samenwerking vond ik die van Eurocamp. Dit was een lange termijn samenwerking met een aankondiging vooraf, een vakantie naar Venetië, het schrijven van een gastblog voor hun eigen blog en als klap op de vuurpijl een waardebon mogen weggeven! Ik vind het altijd fijn als partijen kiezen voor een langdurige samenwerking waarbij ze je op waarde schatten maar je het ook zelf laten ervaren. Daarnaast vind ik reizen gewoon gaaf en stond Venetië al heel lang op mijn wishlist dus dat waren heel veel vliegen in een keer 😉

De leukste ervaring was wederom een persreis, namelijk die naar Portugal waarbij we helemaal in de watten werden gelegd en in korte tijd heel veel hebben gezien, ervaren en gegeten. Ja je reist in een hoog tempo maar het laatste hotel was gewoon geweldig. De sauna, de balzalen van kamers, het heerlijke eten, vele drankjes en de hulpvaardigheid van het personeel. Zoals toen mijn verlovingsring door het terras heen viel… Ook de persreizen naar Kroatië met onder andere Karlovac waar ik als eerste blogger / social influencer kwam en zelfs de burgemeester speciaal een dagdeel mee liep en het bezoek aan de schitterende Plitvice-watervallen, de vakantie in Denemarken en de groepsreis naar de winterzon aan de Spaanse Costa Blanca. Ik houd van reizen zoals je kan lezen en vind het heerlijk deze te kunnen combineren 😉

Het leukste merk waarmee ik afgelopen jaar heb samengewerkt is toch wel de Lidl. Zeker in het najaar waren ze erg goed bezig met de nieuwe collectie voor wintersport en het zelf mogen uitzoeken van een kerstpakket waar ik deze week nog op terug kom.

De leukste tag vond ik toch wel de Kids Brands tag die nu nog steeds rondzweeft en ingevuld wordt. Al vond ik e er op uit tag ook wel erg leuk.

Heb je je blogdoelen gehaald?

Hier vind je de blogdoelen die ik voor 2016 heb geformuleerd.  Weinig concreet en smart etc. maar wel duidelijke richtlijnen over hoe ik tegen het bloggen aankijk. Gelukkig kan ik zeggen dat ik daar redelijk trouw aan ben gebleven en er nog steeds hetzelfde over denk. Bloggen is nog steeds mijn passie en er zijn zoveel blogs en magazines die nieuws delen over BN-ers of perfecte plaatjes. Ik blijf gaan voor het inspireren met eenvoudige diy’s, recepten etcetera voor ieder budget.

Waar werd ik zelf blij van?

Dit vond ik een erg mooie vraag, natuurlijk is het bloggen nu mijn werk en horen daar soms ook dingen bij die je liever niet doet of uitstelt. Zoals de btw-aangifte of facturen versturen, geld binnen krijgen daarentegen vind ik trouwens wel weer leuk 😉 Maar waar werd ik nu echt blij van? Ik denk toch wel de vrijheid. Aan de ene kant is het heerlijk om ergens in loondienst te werken en een opdrachtgever te hebben met bepaalde kaders en een vast inkomen. Maar de vrijheid om gewoon een dag vakantie op te nemen, voor je kind te kunnen zorgen omdat het ziek is, of tot twee uur in de nacht doorwerken omdat je in een heerlijke flow zit, het hoort er allemaal bij. Het meest blij werd ik dan ook wel afgelopen maand toen ik het een stuk rustiger ben gaan doen en ben gestopt als gastouder om me volledig op de blog te kunnen richten.

Het bloggen houd ik voor mezelf leuk door het zakelijke aspect van de betaalde advertorials af te wisselen met onderwerpen waar ik zelf over wil schrijven. Niet omdat dat veel gelezen wordt, of omdat je er over moet schrijven, maar omdat je het wilt. Ik heb zeker wel een lijstje met onderwerpen waarvan ik vind dat ik er over moet schrijven, en die blijven daar tot ik er ook echt over wil schrijven. Daarnaast levert het leuke extra’s op zoals het mogen schrijven over de nieuwste speelgoed en kinderkleding of persreisjes maken die ervoor zorgen dat ik hoop dit nog heel lang mag blijven doen!

Wat heb ik geleerd van of over het bloggen?

Dat samenwerken werkt, het afgelopen jaar ben ik steeds meer gaan samenwerken met andere bloggers. Zo heb ik samen met Melissa de Bloggerslijst opgezet. Maar ook binnen bepaalde subgroepjes, van een loedermoeder appgroepje waarbij we soms ook ervaringen uitwisselen of de soort van supervisie groepje met bloggers uit de omgeving waarmee we een keer per maand afspreken om ervaringen uit te wisselen tot en met 1 op 1 gesprekken met collega bloggers. Door open te staan leer je toch altijd wel iets of wordt je soms herinnert aan dingen die je eigenlijk al wel wist maar goed is om weer bewust mee om te gaan. Zoals het aandacht schenken aan bestaande blogs. Veel daarvan leer je niet op een cursus of uit een boek, maar juist door je eigen ervaringen of die van een ander! Waarvoor ik iedereen ook heel erg wil bedanken!

Welke grenzen heb je jezelf opgelegd / tegengekomen?

Dat is best wel een belangrijke; als bloggen niet alleen je werk is maar ook je hobby dan gaat er ongemerkt heel veel tijd in zitten. Grenzen die ik mezelf moet opleggen zijn dan ook dingen als ‘laptop dicht als de kinderen er zijn’, vaak werk je toch minder efficiënt en dan kan je het beter afsluiten en er in de avonduren vol voor gaan. Of op tijd naar bed gaan, nu ik dit typ is het weer één uur bijvoorbeeld… Daarnaast schreef ik hier boven ook al dat je moet bewaken dat je het leuk blijft vinden zodat je het kan volhouden. Zodra het alleen maar moeten is kan je net zo goed stoppen.

Dat ik mezelf grenzen heb opgelegd betekent ook dat ik een aantal keer nee heb moeten verkopen. Zo ben je met een hoge googlepositie heel waardevol. Wat betekent dat andere bedrijven graag een link op je site willen om zo zelf ook hoger te scoren. Bijvoorbeeld door linkruil; jij linkt naar mij en vice versa. Wat ik dus gewoon niet doe omdat dat echt tegen je kan werken. Of dat mensen het heel leuk weten te verkopen als een winactie waarbij de beste blogger een reisje wint bijvoorbeeld of dat het zulke waardevolle informatie is die je gratis en voor niets mag gebruiken. En ook naar tig andere bloggers wordt gestuurd… Of omdat ze je gewoon niet op waarde willen schatten of nog niet helemaal bekend zijn in de bloggerswereld en niet meer dan een paar tientjes willen uitgeven.

De cijfertjes?

En tot slot ook nog wat cijfertjes om het verslag compleet te maken. Deze maand heb ik, vanwege de feestdagen, net niet de 100.000 unieke bezoekers heb gehaald. De populairste maand was daardoor november met meer dan 92.000 unieke bezoekers! Dat is een groei van 300% ten aanzien van de 30.000 waar ik dit jaar mee begon. Over het hele jaar gezien waren dat 500.000 unieke bezoekers. Dat is gewoon een half miljoen!!! mensen die één keer of vaker een bezoek hebben gebracht aan Mamaliefde. Daar ben ik toch wel echt heel erg trots op. Wat betreft de demografie; 90% van de bezoekers is vrouwelijk en 79% tussen de 25 en 45 jaar. 84% van de bezoekers woont in Nederland, 12% in België.

Deze bezoekers kwamen voor 56% binnen via Google; qua SEO zit het dus wel in orde 😉 Helemaal nu ik overgestapt ben qua host en iemand het technische beheer regelt en de site een stuk sneller is geworden. 30% komt binnen via Social media, waarvan Facebook toch wel echt het belangrijkste medium is. Hier ben ik afgelopen maand ook de 10.000 volgers gepasseerd.

De drukste dag van dit jaar qua pageviews waren 24 februari en 31 oktober (met slechts 7 verschil), en qua bezoekers is 31 oktober toch wel echt de winnaar. Deze kwamen naar 1 van de 795 blogs die dit jaar zijn gepubliceerd, of daarvoor. Waarvoor ik de vaste gastbloggers hartelijk voor wil bedanken; zonder hen was dit niet mogelijk geweest en kon ik zo af en toe even een stapje terug doen.

Overnemen?

Wil je dit jaaroverzicht overnemen, gebruik dan de volgende vragen:

 1. Wat is de top-10 meest gelezen blogs die je dit jaar hebt geschreven (en hoe vaak)?
 2. Wat is de leukste reactie?
 3. Wat is de leukste winactie?
 4. Wat is de leukste samenwerking?
 5. Wat was de leukste ervaring?
 6. Wat is het leukste merk?
 7. Wat is de leukste tag?
 8. Heb je je blogdoelen gehaald?
 9. Waar werd je zelf blij van?
 10. Wat heb je geleerd van / over het bloggen?
 11. Welke grenzen heb je jezelf opgelegd / tegengekomen?
 12. Wat was de populairste maand (hoeveel unieke bezoekers)?
 13. Hoeveel unieke bezoekers over het hele jaar?
 14. Wat is de demografie van je bezoekers?
 15. Wat is je grootste bron van bezoekers?
 16. Wat is het populairste social medium?
 17. Wat was de drukste dag (pageviews / unieke bezoekers)?
 18. Hoeveel blogs heb je in totaal gepubliceerd?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 6 )

 • Wat is het een leuk overzicht geworden! Veel hoogtepunten ook. Leuk om te lezen waar je blij van wordt en ook dat je daar een balans in vasthoudt! En wat een groei! Heel gaaf!

 • Wow, wat een enorm mooie groei heb je bereikt en wat een toffe hoogtepunten! Handig zo’n vragenlijstje. Mijn jaaroverzicht is al gepubliceerd en nu ik die vragen lees denk ik… oh ja… dat had ik ook best kunnen vermelden… haha

 • Wow wat goed zeg!
  Zoveel heb ik er lang niet ?
  Maar ik vind het vooral ook werd leuk om te doen, daar gaat het tenslotte toch ook om.

  Ik wens je alvast een heel gelukkig Nieuwjaar met veel volgers en lezers.

  ☓ Judith

 • Van zulke getallen gaat het me duizelen!
  Mooi overzicht heb je ervan gemaakt.

 • Bedankt voor al je gezellige of interessante blogs!
  Op naar een nieuw blog jaar!

 • Wat een mooi jaar en leuke samenwerkingen! Hopelijk heb je er nog lang fun aan 🙂

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.