De een na laatste opdracht van de mamachallenge alweer. Een opdracht waar we ook echt samen aan hebben gewerkt. Dat wil zeggen manlief, dochter en ik. Onze zoon heeft vooral lief gekeken en gevoeld. We hebben er een echte DIY van gemaakt. Deze week is het de week van de alfabetisering. Speciaal hiervoor zijn er een aantal initiatieven opgezet zoals een recordpoging voorlezen. Als gastouder heb ik me hiervoor aangemeld en hebben we gisteren uit de speciale editie van Woezel & Pip voorgelezen. Lezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Deze opdracht past dus ook goed binnen deze week.

S

Een boekje maken vond ik een van de lastigste opdrachten. Zeker om het samen te doen. Echt kleuren doet onze dochter nog niet, dus het moest iets met verven worden. Het leek me ook leuk las het veilig genoeg was voor onze dochter en zoon om ermee te kunnen spelen. De beste materialen zijn dan hout en stof. Een stoffen boekje is natuurlijk erg leuk, maar kan ik niet samen met onze dochter maken. Natuurlijk kan je haar wat laten plakken met textiellijm, maar je zal dan toch altijd zelf een begin moeten maken. Hout it is.

Benodigdheden:

  • N-aantal houten plankjes van 15 bij 15 cm
  • Vingerverf
  • Spraylak
  • Zwarte stift
  • Touw
  • Schuurpapier
  • Schaar

Werkwijze

We begonnen met manlief heel lief aan te kijken. Tijdens zijn bezoekje aan de doe-het-zelfzaak mocht hij een houten plank kopen. Met zijn klantenkaart kon hij deze ook gratis op maat laten zagen. In de schuur, zijn hobbyplaats heeft hij deze geschuurd zodat ze veilig genoeg waren voor onze dochter om te verven. Er werden gelijk ook al twee gaatjes in gemaakt.

Daarna was het de beurt aan onze dochter om er op los te gaan met de vingerverf. Dit vond ze helemaal niet erg. Ze koos er zelf voor om ieder plankje in een iets andere kleur te verven. Ondertussen probeerde ik wat met haar te kletsen en woorden te laten zeggen.

Deze woorden heb ik gebruikt om te koppelen aan de plankjes en vervolgens twee regels te schrijven. Natuurlijk met de hoop er een soort verhaallijn in te krijgen. Wat erg lastig is als je geen hoofdpersoon hebt. Dit vond ik nog het moeilijkste onderdeel.

Vervolgens mocht manlief weer aan de slag om ze te lakken. Aangezien de lak reageerde met de verf duurde het een paar dagen voordat het echt goed droog was.

Tot slot nog een touwtje door de gaatjes en klaar om mee gespeeld te worden.

Hebben jullie wel eens zelf speelgoed / boeken gemaakt?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.