Zo af en toe als ik tussendoor even rust houd en even iets anders wil doen vind ik het wel fijn om toch even iets van tv te kijken. Echter op tv is er vaak niet veel overdag. Het nadeel van Netflix is dan dat dit al snel een serie is, en je vaak dan ook de volgende wilt zien. Of dat je meteen een film kijkt van anderhalf uur. Even tien minuten een mamavlog kijken is dan ideaal. De meeste vlogs duren tussen de 10 en 20 minuten. Al vind ik dat soms stiekem ook te lang en hop dan in een half uur langs meerdere vlogs. Toch blijft het zo af en toe leuk om eens te zien wat andere moeders doen. Je hebt trouwens ook nog een verschil tussen mamavloggers en familievloggers; bij familievloggers leveren alle gezinsleden een bijdrage en bij mamavloggers draait het toch vooral om de mama. Even een heerlijk momentje ontspannen voor jezelf.

Lees ook: Overzicht van de leukste Nederlandse papa blogs; instagrammers en youtubers door vaders.
Lees ook: Kinderen en youtube; kind vloggers en youtubers
Lees ook: Juf Roos; de leukste kindermuziek en liedjes bekend van youtube, tv en theater. 

Wat is het verschil tussen bloggers en vloggers?

Voordat ik een begin maak met het overzicht van Nederlandse mamavloggers is het goed om even stil te staan bij het verschil tussen bloggers en vloggers. De laatste tijd krijg ik steeds maar vragen of ik als blogger ook video’s maak of alleen schrijf. Voor veel is het verschil tussen bloggers en vloggers niet duidelijk. Voor een deel van de social influencers (om even de overkoepelende term te gebruiken, die ook geldt voor social media). Nu snap ik dat volledig hoor; want veel vloggers hebben ook een blog en een deel van de bloggers hebben ook een vlog.

Wat dan het verschil is; dat zit hem in de eerste letter. De b is nog afkomstig van het woordje weblog; oftewel een log (dagboek) op het web (internet). De v van vlog staat echter voor video; oftewel zij maken een visuele log en delen dit bijvoorbeeld via YouTube. Het ‘echte’ vloggen wil zeggen dat je een dag- of weekoverzicht filmt en deelt, maak je YouTubefilmpjes dan maak je eerder filmpjes specifiek over een thema. Zelf houd ik het puur op het bloggen en zo af en toe een aanvullend (compilatie)filmpje in het verlengde van de blog. Wel werk ik samen met Doortje om hier wat meer aandacht aan te besteden.

Lees ook: Bloggers, vloggers, youtubers of social influencers? Dat is toch allemaal hetzelfde?

2WMN

Willemijn en Martine begonnen met de blog LiveLifeGorgeous wat een beauty / lifestyleblog was en zijn verder gegaan als 2wmn waarin ze meer over hun dagelijks leven schrijven en vloggen. Eén keer per week delen ze een weekvlog, en een andere video over fashion, beauty, lifestyle en meer. Willemijn is getrouwd, moeder van Jelle en Gijs en Martine is getrouwd en zwanger van haar eerste.

Alboe.nl

Dit is het kanaal van twee dames die al 20 jaar vriendinnen zijn; Kim en Ilonka die ook beide moeder zijn. Ze bloggen en vloggen sinds 2015 en hebben beiden hun eigen thema’s. Zo deelt Kim twee keer per week een vlog van haar leven als bloggende mama (zij is ook de oprichtster van Alboe) en komt er elke zondag een bonusvideo online rondom lifestyle, koken, interieur, fashion etc.

Daanliesenkids

Dit is het kanaal van Lisanne, zij is getrouwd met Daniël en samen hebben ze drie kinderen, Noraya van 8, Joaz van 6 en Bodi 1 jaar.
Ze zijn vanuit Sneek naar Texel verhuisd, waar ze een soort bouwval hebben gekocht. Dat zijn ze nu aan het opknappen en proberen dat zoveel mogelijk zelf te doen. Op het kanaal kan je deze verbouwing volgen, maar wordt er ook gemiddeld twee keer per week een vlog gedeeld.

De Bellinga’s familievloggers

Dit zijn niet zozeer mamavloggers, maar meer familievloggers. Ooit begonnen ze met een slank-en-fit-kanaal, maar hebben de overstap gemaakt naar het gezinsleven. Ieder lid van het gezin levert een bijdrage aan de dagelijkse vlogs waar ze in 2014 mee begonnen. De kinderen hebben ook een eigen YouTubekanaal. Iedere dag wordt je meegenomen in hun leven. Van het naar school gaan, boodschappen doen tot en met feestjes. Het gezin bestaat uit Fara en Daniël, en hun kinderen Luan (5), Lucilla (2,5) en een derde onderweg. Omdat de kinderen een grote rol spelen in de vlogs, zijn ze vooral heel populair bij andere kinderen.

De Bento’s

Dit is een familievlogkanaal waarop dagelijks om 7.00 een nieuwe vlog te zien is. Het gezin bestaat uit René en Manon en hun twee dochters Samantha (kleuter) en Emily (peuter). Ze houden van humor en gezelligheid en dat delen ze graag.

De Huismuts

De bijnaam van Rachel is ook wel de huismuts, vandaar dit kanaal. Zij is onlangs getrouwd en heeft daar een schitterende bruiloftsvideo van gedeeld. Heeft een dochter (2016) en een hond en wonen samen in Amsterdam. Ze deelt twee keer per week een filmpje waarin ze je in een vlog meeneemt in haar leven, ze veel tegen de camera aan kletst alsof je naar een vriendin aan het luisteren bent of andere inspiratie. Naast de vlog is ze ook te volgen op haar blog.

De Hummeltjes

Het zijn voornamelijk mama’s die vloggen, de drijvende kracht achter deze familievloggers is papa Henry. Hij is de trotse vader van drie geweldige dochters ( Zefanja 7, Abbygail 6 en Deborah 2 ) en zijn vrouw Anna Vera is net bevallen van een jongens tweeling zodat ze samen een 7-persoonsgezin vormen.  Ze doen erg veel leuke dingen samen en genieten erg veel van ons leven. Ze zijn sinds kort begonnen met dagelijkse vlogs en hebben de eerste 100 er op zitten.

Doortjesblog

Doortje is 30 jaar, getrouwd en heeft drie kinderen. Thijs (2012) en een tweeling Sara en Sofie (2015). Ze is begonnen als blogger, vandaar haar naam. En voor de fun begonnen met YouTube, maar dat groeide sneller dan de blog en lag meer bij haar waardoor dat nu haar focus is. Ze deelt iedere dag een vlog, met twee keer per week een extra filmpje. Zo heeft ze wekenlang heeft ze iedere week haar boodschappen gedaan omdat mensen daar nieuwsgierig naar waren. Ze werkt parttime als gewichtsconsulente.

Elise Joanne

Elise is de blogger achter de persoonlijke beautyblog Elisejoanne.nl. Naast haar vlog deelt ze iedere zaterdag en dinsdag een video op YouTube. Sinds 2016 is ze de moeder van Fos die je ook regelmatig terug ziet komen in haar filmpjes. Iedere week deelde ze ook een zwangerschapsdagboek.

Good Girls Company

Josan is echt een schat van een meid, maar is ook heel eerlijk. Dat is in het begin wel even wennen. Zij maakt echt mooie filmpjes met mooi beeldmateriaal en weet dat goed te monteren. Haar filmpjes zijn dan ook altijd erg leuk om te zien. Zij deelt voornamelijk vlogs van dagjes uit en vakantie. Ook weer ontzettend leuk om te zien, ook als je er zelf bent geweest, omdat iemand anders toch weer een heel ander beeld had. Josan heeft drie beauty’s van een dochters. Het lijkt wel alsof alles wat zij aanraakt in goud verandert; niet alleen de vlogs zien er verzorgd uit. Ook haar blog is geweldig, mooi beeldmateriaal, informatief en ook nog eens met humor en vlotte pen geschreven.

Huisje, Boompje, Feestje

Dit is de vlog van Nancy, zij is 31 jaar oud en getrouwd met Maarten. Samen hebben ze twee kinderen Nick (3 jaar) en Leah (1 jaar). Ze werkt parttime als logopediste in een kinderbehandelcentrum. Met haar vlog wil ze laten zien hoe een relatie, kinderen, huishouden, werk en sociaal leven te combineren is, of niet. zonder er over te klagen. Ze deelt haar ervaringen van de bijzondere en de kleine dingen in het leven. Er is geen vast uploadschema en de filmpjes variëren van vlogs, winacties, shoplogs etc.

Jamie Li

De vlog van Jamie is het verlengde van haar columns en geeft je een kijkje in haar leven. Ze neemt je mee in haar werk als (freelance) mode- en beautyjournaliste, chillen met haar zoontjes Lenny en Kay, tips over mode, beauty en bakken, achter de schermen bij interviews met bekende Nederlanders, hotspots en vooral heel veel fun. Iedere maandag om 9.00 uur deelt ze een nieuwe vlog en zoveel mogelijk extra video’s.

Kelly Caresse

 

Kelly is volgens mij één van de eerste mama’s die vlogt. Of althans, ze had al een vlog toen ze mama werd, en heeft ook de zwangerschapsupdates etc. hier in meegenomen. Ondertussen heeft ze ook al een tweede dochter en is ze zwanger van een derde dochter; een echte meisjesmama dus. Kelly woont in Brabant. Naast de weekvlogs deelt ze ook twee keer per week een ander filmpje. Wat ik zo knap vind aan haar is hoe ze omgaat met de privacy van haar dochters, ondanks dat veel van haar eigen leven online staat. Ook zij is fulltime social media influencer wat het toch net wat leuker maakt.

Koetlife

Het YouTubekanaal van Ruben en Melanie, en hun drieling Jayson, Djalchia en Jayden die dagelijks om 16.00 een vlog uploaden met hun avonturen. Ze zijn ook te volgen via een website en Facebook. Ruben heeft ook een aantal zeer populaire kanalen waarin achtbanen en glijbanen worden getest en een kanaal met heel veel vuurwerk. Daardoor reizen ze heel veel, en kan je hier hun avonturen beleven. Zij presenteren zich als de grootste familievlog.

La Vie Sanne

Sanne begon als beautyblogger & vlogger onder de naam Laviasagista maar heeft nu meer een mama lifestyle blog en YouTubekanaal. Ze neemt je mee in haar wereld als moeder van James (2,5) en zwanger van haar tweede. Ze richt zich vooral op mommy, beauty en lifestyle onderwerpen. Op YouTube post ze 1 à 2 keer per week een video. Dit kan van alles zijn van tutorials, tot shoplogs, video’s over het moederschap of gewoon van iets wat haar op dat moment bezighoudt.

Laura Collin

Laura volg ik vooral omdat ik haar zo’n supermama vind; zij heeft een oudere zoon en dochter en is nu zwanger van nummer drie. Zij woont in Limburg en deelt zo af en toe een weekvlog of vlog van een dagje uit. Daarnaast heeft zij heel leuke diy’s. Laura heeft geen heel gelikte filmpjes die strak gemonteerd en opgemaakt zijn, maar gewoon ‘puur natuur’. Zoals het er echt uitziet en weinig commercieel. Daardoor is het ook zo herkenbaar, ook al zijn haar kinderen ouder.

Latooys

De meeste familievlogs zijn moeders met jonge kinderen. Dit kanaal is daar een uitzondering van, het bestaat pas een jaar, maar het is nu al het grootste Nederlandse familiekanaal. Louise en Marcel zijn de ouders van Gio en (la) Melanie die beiden een eigen zeer succesvol YouTubekanaal hebben en alles wat daarbij komt kijken zoals een eigen kledinglijn etc. Gemiddeld delen ze één keer per week een filmpje.

Leylafashion

Dit is het kanaal van Leyla, zij is een groot Japanliefhebber en moeder van zoontje Danny. Ze wonen in Utrecht en delen wekelijks in een vlog allerlei avonturen in het leven. Leyla is heel erg bezig met duurzaam en biologisch leven en deelt daar regelmatig tips over, van leuke adresjes, shoplogs en recepten. Zo vaak als mogelijk reizen ze naar Japan waar ze ook hun avonturen delen.

MAMA to the Max

Een Limburgse mama van een superschattig dochtertje en zwanger van haar tweede. Ze is een tijdje terug verhuisd en heeft een heerlijke tuin. Wat mij altijd opvalt is toch wel een beetje haar romantische stijl; van hemelbed voor haar peuter die vrijwel altijd in roze / pastelkleurige jurkjes loopt en zo verder. Ook voor haar babydochter zie je die stijl terugkomen. Haar stijl en haar Limburgse uitspraak zijn toch wel het meeste kenmerkend voor haar. Ze werkt voltijd als blogger / vlogger en laat zien met welke projecten zij bezig is. Sinds een aantal weken deelt ze ook een weekvlog.

MommyProof.tv

Dit is het mamakanaal van de bekende Nederlandsers Liza Sips, met vlogs van haar en Gooische Meisjes Pauline Wingelaar en de in Curaçao wonende Natalie. Het kanaal is gelanceerd op de Negenmaandenbeurs van 2017 en wordt gesponsord door Prenatal. Op MommyProof.TV delen deskundigen en moeders alles wat je wil weten over moeder worden én zijn. Zo zijn er informatieve expertvideo’s, maar gaat Liza Sips ook het gesprek aan met andere bekende moeders en vloggers in het programma BabyProof. In ‘Confessions’ worden er stellingen voorgelegd aan verschillende type moeders.

Paulien Tilstra

Paulien is 27 jaar en een bekende Nederlandse vlogster. Die ondertussen ook moeder is geworden van Eli. Ze woont met haar gezin in Lelystad. Naast filmpjes over haar leven en het moederschap deelt ze vooral ook heel veel beauty, fashion & fitness kijken. En reist ze bij voorkeur de hele wereld over. Elke dinsdag en zaterdag staat er om 16:00 uur een nieuwe video voor online! Dit kunnen vlogs zijn, maar ook andere soorten video’s. Van de vakanties volgen extra video’s.

Pink it

Bianca spreek ik regelmatig en vind ik echt een heel leuke mama, haar dochter is al wat ouder en gaat al even naar school. Zij schrijft voornamelijk over de combinatie mama & beauty en dat komt ook terug op haar YouTubekanaal. Zij deelt vooral veel shoplogs en dagjes uit en ook haar dochter heeft een groot aandeel en deelt regelmatig reviews. Altijd leuk om te zien wat iemand anders heeft gedaan en waar, zeker als je er zelf binnenkort ook heen gaat. En tja ik weet niet wat het is van Actionshoplogs; maar het is altijd leuk om te zien wat iemand gekocht heeft en vaak zie je dan zelf ook weer dingen waardoor je denkt dat je naar de winkel moet.

Queen of Jetlags

Queen of Jetlags is het kanaal van Noor. Zij is sinds 2013 een internationale fashion blogger die de bloglovin awards heeft gewonnen. Haar thuisbasis is Amsterdam waar ze woont met haar vriend die dj is en hun dochter Olivia (maart 2016). Vanwege hun werk reizen ze de hele wereld over. Vandaar de naam ;-) Op YouTube word je meegenomen in hun drukke leven. Waar haar blog Engelstalig is en vooral heel veel foto’s bevat, kan je ze op YouTube gewoon in het Nederlands volgen.

Remko en Dineke

Remko en Dineke vloggen al sinds 2014; in het begin nog heel onregelmatig. Tegenwoordig publiceren ze iedere dag een vlog. Ze filmen alles; van het huishouden tot en met de bevalling en meer. Centraal in de vlogs staat het gezinsleven. Ze hebben ondertussen twee zoontjes; Aiden en Finley en een poedel Bowie die ook regelmatig voorbijkomt

Sunseeree

Het kanaal van Sunseeree ken je misschien ook wel onder de naam Koala Beauty Mama. Zo genoemd omdat haar dochter Ayumi als een soort koalabeertje aan haar vast plakt. Nu is zij vijf jaar en grote zus van Masato. Ze is getrouwd met Mike. Sunseeree is gek op Fashion en heeft een grote passie voor Beauty en houdt echt van lekker eten. Gemiddeld twee keer per week deelt ze een YouTubefilmpje waarin je meegenomen wordt in haar leven met vlogs, reviews, kletsfilmpjes en meer.

Stellig

Stellig begon als YouTubekanaal in 2015 voordat er sprake was van kinderen. Vanaf het moment dat ze de zwangerschapstest deden tot en met de geboorte in december 2016 en ook nu nog delen Darcy en Thomas dagelijks een vlog. Sinds een paar maanden zijn zij ouders van Lună en Marley, op YouTube kan je zien hoe het hen vergaat als ouders.

Triplets bij Tas en Vil

Onverwachts zwanger raken is altijd al heel bijzonder, helemaal als je zwanger blijkt te zijn van een drieling. Met 33 weken zijn Dje, Layla en Jazzy in maart 2017 geboren. Op hun YouTubekanaal, maar ook Instagram en blog, kan je hun leven volgen. Ze hebben alles gefilmd, vanaf het moment dat ze er achter kwamen tot en met nu. Alles is dus terug te zien. Twee keer per week delen ze een nieuwe video.

Mamavloggers die ik volg

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet echt iemand ben die structureel mamavloggers volgt. Ook geen niet-mamavloggers hoor. De nieuwste trend onder de mamavloggers lijkt wel die van de weekvlog te zijn. Nadat je een dagje mee werd genomen in het doen en laten van de vlogger, krijg je nu de wekelijkse vlogs waarin je ziet wat de hoogtepunten waren uit die week. Dat zijn echt de dagboekvlogs. Daarnaast worden er met enige regelmaat andere filmpjes geüpload zoals Q&A oftewel Question & Answer waarbij je in de comments een vraag kan achterlaten en dan in een filmpje beantwoord worden. Of inhoudelijke filmpjes zoals een diy, een recept en dergelijke.

De mamavloggers (of beter gezegd mama-YouTubekanalen) die ik volg (abonnement op heb) en dus misschien één keer per week / twee weken langsloop, zijn over het algemeen niet de grootste en meest bekende. Ik krijg vaak het gevoel dat zij een erg jong publiek hebben en daar toch op inspelen. Maar juist ook wat misschien onbekendere social media influencers die ik wat vaker spreek.

Na het maken van dit overzicht valt wel op dat het heel veel meisjesmama’s zijn; dat is toch echt onbewust zo gegroeid ;-)

Volg jij een mamavlog op YouTube? Zoja, welke?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Mama & Familie vloggers Nederland; handig overzicht met bekende mommy influencers
Author Rating
51star1star1star1star1star