Malta is een klein landje bestaande uit de drie eilanden Malta, Gozo en Comino en wat onbewoonde eilandjes ten zuiden van Sicilië, Italië. Het is een land met een zeer rijke en lange geschiedenis. Tot in de jaren ’60 hoorde het bij Groot-Brittanië, dus spreken ze hier prima Engels. Er is hier ontzettend veel te zien en te doen en toch gaat het overgrote gedeelte van de toeristen hier alleen maar heen voor zon, zee en feesten. Echte stranden zijn er niet veel. Linda en ik waren hier in de meivakantie van 2010 en voornamelijk voor de bezienswaardigheden en de geschiedenis, dus verwacht hier geen opsomming van de beste uitgaansgelegenheden, maar zoals je inmiddels van mij gewend bent: de mooiste dorpjes, musea en bezienswaardigheden.

 

Valletta

De “Stad, gebouwd door Heren voor Heren”, is een prachtige stad met vele bezienswaardigheden. Je begint op Freedom Square, bij de City Gate. Hier zijn de bushaltes, winkels, eettentjes, banken, post en een informatiepunt.

De City Gate is voor voetgangers, auto’s komen via andere wegen de stad binnen. Vanaf de brug voor de poort kijk je de diepe stadsgracht in. Deze moest Valletta in een soort eiland veranderen, maar het is nooit gelukt om de gracht zover uit te graven dat er water in kon lopen. Niet dat dit nodig was, want zelfs zonder water is hij al een formidabel obstakel voor belegeraars. Recht in het verlengde van de doorgang van City Gate ligt Republic Street. Dit is de belangrijkste straat van de stad en over een kilometer afstand helemaal doorloopt naar het andere einde van de stad, waar Fort Elmo ligt. Langs deze straat liggen de belangrijkste regeringsgebouwen, musea, banken en winkels.

 • Als eerste kom je rechts de St-Barbarakerk tegen uit de 18de eeuw. Aan het ovale interieur zit een ronde apsis, die fungeert als priesterkoor. Er is hier een aan de heilige Barbara gewijd schilderij en enkele werken uit de Siënische school.
 • De Sint-Franciscuskerk iets verderop aan de overzijde, is ouder (1681), maar onderging na haar bouw diverse wijzigingen. Er hangt een mooi schilderij van de verheerlijking van Sint-Franciscus. Omstreeks 4 oktober haalt men het beeld van de kerkpatroon uit zijn nis en zet het midden in de kerk, die dan met rood damast is versierd.

 • National Museum of Archaeology: Dit museum moet je bezoeken als je in Malta’s prehistorische tempels geïnteresseerd bent. De bovenverdieping is aan de Bronstijd en Punische, Romeinse en middeleeuwse perioden gewijd, en er is een tentoonstelling over de neolithische periode. De vondsten uit Tarxien, het Hypogeum en de andere belangrijkste tempels zijn uitstekend beschreven en vormen een goede introductie op het onderwerp. Het topstuk van het museum is De Slapende vrouw, een klein beeldje (12,2 cm), waarvan gedacht wordt dat het de eeuwige slaap of dood voorstelt. Het werd gevonden in het Hypogeum en is circa 5000 jaar oud. Ook zie je hier het wereldberoemde beeldje de Venus van Malta.
 • St. John’s Co-Cathedral: Van buiten lijkt het niet veel, maar van binnen is deze kathedraal een barok feest van kleuren, vormen, monumenten en een marmeren “grafstenenvloer”. Met de bouw van de kathedraal werd in 1573 begonnen. Let bij het betreden van de kerk op de enorme deurkloppers, een kenmerk van veel oude Maltese gebouwen. De vloer is bijna geheel bedekt met marmeren grafstenen, zo’n 400 in totaal, gewijd aan de ridders van Sint-Jan. Elk daarvan draagt een ingelegd embleem. Het plafond, een tongewelf is versierd met 18 panelen met scènes uit het leven van Johannes de Doper (schutspatroon van de orde). De route door de kathedraal voert langs twaalf rijk versierde zijkapellen, waarvan er zeven zijn gewijd aan de verschillende langues (nationaliteit) van de ridders. De meest geprezen stukken van het museum zijn van Caravaggio: De onthoofding van Johannes de Doper en Sint-Hiëronymus.

 • Voor en naast de kathedraal en voor de Nationale Bibliotheek liggen drie pleinen. Het plein voor de kathedraal: Saint John’s Square past zo goed bij de kerk dat het er al eeuwen lijkt te liggen. Toch werd het grotendeels pas na de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Het standbeeld is dat van Enrico Mizzi, een voorman van de Nationalistische Partij en een voormalig premier. Great Siege Square wordt aan één kant begrensd door de zijkant van de kathedraal. Een beeldengroep herdenkt de Maltese heldenmoed tijdens het grote beleg van 1565. De drie figuren symboliseren de idealen moed, vrijheidsliefde en godsvertrouwen. Aan de overkant staat het Gerechtshof. Even verderop ligt Republic Square, voorheen Queen’s Square, waar het beeld van koningin Victoria staat. De Duitse bommen kregen deze 19e-eeuwse Iron Lady niet van haar plaats en nu wijkt ze ook niet voor de toeristen.
 • National Library: Achter de rug van het beeld van koningin Victoria ligt de Nationale Bibliotheek. Het huidige neoclassicistische gebouw van de bibliotheek is het laatste bouwwerk dat onder de johannieter orde op Malta tot stand kwam. Het werd in 1796 voltooid, maar het duurde nog tot 1812 voordat de bibliotheek in gebruik genomen kon worden. De ridders zelf hebben er dus geen plezier van kunnen beleven.

 • Saint George Square is het grootste plein van Valletta. Hier kun je de karozzin vinden, de koetsjes waarmee je een rondrit door de stad kunt maken.
 • Grand Master’s Palace: De overwinning op het Osmaanse Rijk waarin het Grote Beleg van 1565 eindigde, had tot gevolg dat de grootmeester van de orde van Sint-Jan even machtig werd als de Europese vorsten. Vanuit Europa stroomden de schatten binnen, de pracht en praal werd bijna vorstelijk. Via de hoofdingang aan Republic Street kom je op de Neptune’s Courtyard, een binnenplaats met palmen rond een bronzen beeld van koning Neptunus en een fontein. De staatsievertrekken zijn te bereiken via een wenteltrap. Let op hoe laag de treden zijn: ze zijn ontworpen met ridders in zware harnassen en oude grootmeesters in gedachten. De trap was wel breed genoeg voor een draagstoel. Hij leidt naar de Wapengang, waar de harnassen in het gelid staan. Aan het ene einde van die gang ligt, afgezet met een koord, de Parlementszaal, waar het Maltese parlement sinds 1976 zitting houdt. Ook heb je er De Zaal van de Hoge Raad, ook wel de Zaal van St.-Michaël en St.-Joris genoemd, waar eens de Hoogste Raad van de johannieters bijeenkwam. Het werd tussen 1576 en 1581 geschilderd door een leerling van Michelangelo, en is het betrouwbaarste beeldverslag van gebeurtenissen tijdens het Grote Beleg dat er bestaat. Bekijk ook het rijkversierde houten plafond. Ook de Raadszaal heeft een schitterend plafond, maar de topattracties hier zijn toch de gobelins, die bekendstaan als Schilderingen van Indië. In twee gewelfde zalen op de begane grond, voorheen de stallen is een mooie collectie 16e- en 17e-eeuwse wapens en wapenrustingen te zien.

 • Barakka tuinen: De upper Barrakka tuinen zijn Valletta’s meest bekende tuinen en waarom wordt al snel duidelijk. De tuinen hebben een prachtig panoramisch uitzicht over de Grand Harbour. Bovenop de vestingmuren van St. Peter en St. Paul kunnen bezoekers zich ontspannen op één van de bankjes tussen het groen, of als het wat winderig is, tussen de bogen. Deze laatste bieden in ieder geval het beste uitzicht. Voor een rustiger toevluchtsoord kunnen bezoekers altijd terecht in de Lower Barrakka tuinen aan de oostelijke zijde van de stad.
 • St.-Pauluskathedraal: Tussen de Heilige Paulus en Malta bestaat een sterke band en dit is de mooiste van de vele kerken die zijn naam dragen. Het gewelf is versierd met fresco’s die scènes uit zijn leven weergeven. De kerk heeft bovendien twee opmerkelijke overblijfselen, zijn polsgewricht en een deel van de zuil waarop hij werd onthoofd in Rome (beide rechts van het hoofdaltaar). Zijn beeld wordt op 10 februari, met het Feest van St.-Paulus, op de schouders door de straten van Valletta gedragen. De 16e-eeuwse kerk wordt vaak Malta’s verborgen juweeltje genoemd: Bijna iedere vierkante centimeter is uitvoerig versierd met gekleurd marmer en verguld houtsnijwerk.

 • Manoel Theatre: Dit is één van de oudste theaters in Europa, gebouwd in 1732 en echt een aanrader om even van binnen te bekijken.

Fort St. Elmo

Op de punt van het schiereiland waarop Valletta ligt, oogt het stervormige fort van St.-Elmo nogal bescheiden, maar destijds in 1565 bestond Valletta nog niet en was dit het enige fort op het schiereiland. Hier is een belangrijke slag geweest tussen Turken en de Ridders.

Rechts van het fort zie je de Grand Harbour, de grootste haven van de Middellandse Zee, was tweemaal het brandpunt van een titanenstrijd, waarin Malta zich tegen een grote overmacht moest verdedigen. Vanuit verschillende steden is de Grand Harbour te zien: Valletta, Sliema, Senglea en Vittoriosa.

Three Cities

Rondom de Grand Harbour in het zuiden van Malta, bieden drie ommuurde steden, beter bekend als The Three Cities – Vittoriosa, Cospicua and Senglea – een fascinerende blik op de maritieme geschiedenis van Malta. Als thuisbasis van de Ridders van St. John, kerken, grootse paleizen en imposante bastions, is de geschiedenis van The Three Cities misschien wel net zo rijk als die van de hoofdstad van Malta.

Ieder stadje heeft zijn eigen specifieke aantrekkingskracht en zijn eigen karakter dat zich onderscheidt van andere plaatsen op het eiland. Vittoriosa is de thuisbasis van vele gerenommeerde ridders residenties, alsmede het Maritiem Museum, het folkloristisch museum en het Inquisitors Palace. Het huisvest ook verschillende artefacten en relikwieën van de ridders van St John.

Cospicua op zijn beurt is de thuisbasis van de indrukwekkende parochiekerk met een kapel vol met kunstwerken, terwijl Senglea gastheer is van twee verbazingwekkende kerken, namelijk St Philips en Onze Lieve Vrouw van de Overwinning.

Tarxien Tempels

De tempels liggen midden in een woonwijk. Ze zijn vooral interessant omdat ze vergeleken met de andere prehistorische tempels betrekkelijk laat (1914) ontdekt zijn en deskundig werden opgegraven. Het hele complex omvat een klein doolhof, bestaande uit maar liefst vier tempels, waarvan twee heel goed en de andere slecht bewaard zijn gebleven. Waarschijnlijk liggen er ook nog resten onder de omliggende huizen.

In het gebouwtje dat de toegang vormt tot het terrein, is een kleine tentoonstelling van voorwerpen die gevonden zijn toen de tempels werden opgegraven. De grotere en interessantere voorwerpen die te voorschijn kwamen, zijn echter naar het National Museum of Archeology in Valletta gebracht en vervangen door kopieën. In dat museum staat overigens ook een goede maquette van het tempelcomplex.

De oudste tempel, die Early Temple wordt genoemd, werd gebouwd in de vroege fase van Ggantija (3600 v. Chr.). Er is nauwelijks iets van over. Hij ligt het oostelijkst; als u voor de grote façade van de South Temple staat, helemaal rechts achter.

De andere tempels kwamen tot stand in de fase van Tarxien (3300/3000-2500 v. Chr.). helemaal vooraan ligt de South Temple. Hierin staat een kopie van een beeld van de vruchtbaarheidsgodin. Schuin achter deze tempel ligt de jongste tempel, Central Temple. Deze is, voor zover bekend, ook de laatste tempel die gebouwd werd in de Maltese prehistorie. Dit is de enige tempel met een plattegrond in een drievoudige niervorm. Rechts van Central Temple ligt de East Temple, met een plattegrond in een dubbele niervorm.

Rabat

De oudste sporen van bewoning in het gebied van Mdina en Rabat dateren van de bronstijd. Uit die periode zijn muurresten en keramiek teruggevonden. In die tijd was er al sprake van een omwalling. De Romeinen maakten plaats tot hoofdstad van Malta en noemden het eiland en de stad Melita. Hier was het ook dat de apostel Paulus verbleef nadat hij was aangespoeld als schipbreukeling.

Sint-Pauluskerk: Deze barokke kerk verrees in 1683. Boven het altaar hangt een schitterend schilderij; Paulus werpt de adder in het vuur. Men bewaart in een gouden arm een relikwie van Paulus. Via de Publiuskapel bereik je de crypte van de kerk, die is uitgehouwen in de rotsen. De altaren in de crypte zijn gewijd aan Paulus, de evangelist Lucas en Trofimos. De Paulusgrot is een zijruimte waar een marmeren beeld van Paulus staat. De apostel Paulus is in 59 na Chr. hier een paar maanden geweest, voordat er een boot was gevonden die hem mee kon nemen naar Rome. In die tijd voer men ’s winters niet.

Pauluscatacomben: Links in Saint Agatha Street is de ingang naar de Pauluscatacomben. Al vanaf de 2de eeuw werden hier mensen begraven. Christenen en ook joden werden hier begraven. De uitgestrektheid van deze catacomben wijst erop dat er een grote christelijke gemeente was. Er zit geen plan achter de aanleg van de catacomben. Wanneer men ruimte nodig had, maakte men min of meer in het wilde weg een nieuwe gang erbij. De catacomben bleven in gebruik tot aan de komst van de Arabieren (870).

Agathacatacomben liggen onder het gelijknamige kerkje aan Saint Agatha Lane. (Saint Agatha Street aflopen en bij het wegkruis rechts de trap af.) Deze catacomben zijn kleiner en minder populair, maar interessanter. Er zijn nog eenvoudige schilderingen bewaard gebleven: duiven, palmbladeren en een pauw.

Mdina

De Arabieren verdeelden de plaats Rabat in tweeën: de kleine citadel Mdina (“ommuurde plaats”) en het grotere Rabat (“voorstad”, letterlijk: “plaats waar men de paarden vastbindt”). Ze voorzagen Mdina van stadsmuren en een omgrachting. Ook na de nederlaag van de Arabieren (1090) bleef Mdina de hoofdstad van het eiland. In deze tijd ontstond grotendeels de huidige aanblik. De adellijke families die op het eiland de dienst uitmaakten, bouwden paleizen, waar sommigen van hun nakomelingen nu nog wonen. Mdina is een van de weinige onaangetaste middeleeuwse versterkte steden van Europa.

Main Gate: Bij deze poort begin je het best je wandeling. Aan de stadszijde is de poort versierd met afbeeldingen van de heiligen Publius, Paulus en Agatha. Erachter ligt Saint Publius Square, met links de Torre del Standardo, waar de wachters van de stad verbleven, en rechts het Vilhena Palace. Het imposante, barokke paleis was bedoeld als zomerresidentie van grootmeester Antonio Manoel de Vilhena. De zijvleugel werd in 1907 ingericht als hospitaal voor tuberculosepatiënten. Nu is er het Museum of Natural History.

Xara Palace: Aan dit pleintje ligt het Corte Capitanale, het oude gerechtsgebouw. Nu is het een hotel, maar het werd in de 15e eeuw gebouwd door een plaatselijke adellijke familie. In de hal staat een bronzen ruitergroep van Antonio Sciortino. Vanaf het grote balkon tussen Xara Palace en Corte Capitanale, de Herald’s Lodge, werden officiële aankondigingen gedaan door het stadsbestuur. Achter Saint Publius Square, tegenover Mdina Gate, ligt het benedictinessenklooster (1418). Bij verbouwingen zijn onder het gebouw muurresten van een Romeins amfitheater gevonden. De zusters leven een afgezonderd leven. Nog niet zo heel lang geleden kwamen ze zelfs als ze overleden waren nog niet buiten de kloostermuren. De zusters begroeven hun doden in het klooster. De enige man die het klooster mag betreden, is de dokter, maar alleen na toestemming van de bisschop. Langs de linkerzijde van het klooster loopt Villegaignon Street, waarin rechts de Sint-Agathakerk (1417) staat. De heilige Agatha is de beschermheilige van Mdina.

Petrus-en-Pauluskathedraal: Dit is een prachtige barokke kathedraal, de voormalige hoofdkerk van het bisdom Malta. Voor de kathedraal staan twee kanonnen, waarvan er één het Latijnse opschrift draagt “Niepoort me fecit Hagae 1641”: Niepoort heeft me gemaakt te Den Haag 1641. De Nederlanders verkochten in die tijd aan iedereen kanonnen, zelfs aan aartsvijand Spanje, en kennelijk ook aan de johannieter ridders. Het eerste wat opvalt binnen in de kerk zijn de grafstenen samengesteld uit marmer in allerlei kleuren.

De Siciliaanse broers Antonio en Vincenzo Manno beschilderden de gewelven met voorstellingen uit het leven van de apostel Paulus. In het gewelf van de apsis zit De Schipbreuk van Paulus van Mattia Preti; deze schildering is bewaard gebleven uit de vorige kathedraal, die door de aardbeving werd verwoest. Het hoogaltaar is vervaardigd uit marmer en lapis lazuli. De koorbanken dateren deels van de 18e eeuw. De kerk bezit een schat aan zilveren beelden, die in beslag werden genomen door de Fransen. De Maltezen mochten ze terugkopen tegen een veelvoud van de oorspronkelijke waarde.

In een barok gebouw dat oorspronkelijk als priesterseminarie was gebouwd vind je nu het verrassend rijke museum dat bij de kathedraal hoort. Niet alleen zijn er de voor dit soort musea gebruikelijke stukken als priestergewaden, oude zangboeken en heiligenbeelden, maar ook en vooral een rijke collectie schilderijen en houtsneden. Wat dat laatste betreft: deze zijn voor het merendeel gemaakt door niemand minder dan Albrecht Dürer. Er is ook werk bij van zijn leerlingen en van tijdgenoten. Verder zijn er etsen van Rembrandt, Tiepolo, Goya, Rubens, Van Dyck en Van Leiden.

Het oudste huis van Mdina is Norman House ofwel Palazzo Falzon. In zijn oorspronkelijke vorm had het 12de-eeuwse gebouw slechts een begane grond; de eerste verdieping is in de 15de eeuw toegevoegd. Het huis met de verzameling archeologische voorwerpen en kunst werd nagelaten aan de staat door de laatste eigenaar, op voorwaarde dat het gratis toegankelijk zou zijn voor publiek. De staat heeft zich daar niet aan gehouden: men vraagt een klein bedrag entree. De verzameling maakt een verwaarloosde indruk, maar het huis met zijn intieme binnenplaats en rommelige inboedel heeft meer sfeer dan een opgepoetst, modern museum.

Marsaxlokk

De baai omvat de haven van Marsaxlokk, de Saint George’s Bay en de Pretty Bay. Dit plaatsje kun je ook wel het Volendam van Malta noemen. De belangrijkste vissersplaats van Malta is bijzonder geliefd bij toeristen. De fotogenieke haven wordt tot een kleurenfeest gemaakt door de luzzu’s, de Maltese vissersbootjes met hun felle tinten en de twee oogjes op de boeg. Op de kade is dagelijks een kleine markt met vooral verse vis, zoals murenen, inktvissen, octopussen, garnalen en zelfs kleine haaien.

De baai wordt beschermd door twee vestingen. Fort Delimara uit de Engelse tijd en de Saint Lucian’s Tower werd gebouwd in de Turkse tijd. In het fort huist het Nationale Centrum voor Maritieme Biologie. Geniet op één van de terrasjes en in de restaurantjes en wacht op een zonsondergang…

Mosta

De stad Mosta ligt op een plateau, 9 km ten noordwesten van Valletta. Het is een belangrijk verkeersknooppunt op het eiland. Mosta is bekend vanwege zijn Rooms-katholieke kerk, de Rotunda Santa Marija Assunta.

De kerk is gewijd aan de hemelvaart van Maria en werd ontworpen door de Maltese architect Giorgio Grognet de Vassé. Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op het Pantheon te Rome; de kerk heeft een voorgevel met 6 zuilen en een grote koepel. De koepel heeft een diameter van 39,6 meter en is daarmee de op drie na grootste koepel van Europa; de andere staan in Londen, Rome en Xewkija (op Gozo).

Gozo

Wij gingen met een georganiseerde dagtocht naar Gozo, omdat we graag zoveel mogelijk wilden zien en de reis veel tijd in beslag neemt als je zelf met bus en boot gaat. Nu was het met een klein groepje in een klein busje die ons langs alle belangrijke bezienswaardigheden leidde. Maar uiteraard kun je met een huurauto of de bus en de veerboot zelf naar dit eilandje, of zelfs je gehele vakantie hier houden in plaats van op Malta…

Gozo laat zien hoe Malta er zo´n 50 jaar geleden uitzag. Het is er rustiger en groener dan Malta. Op een oppervlakte van 67 vierkante kilometer wonen ongeveer 26000 Gozitanen is dus veel dunner bevolkt dan Malta. Gozo had geen belangrijke haven, zoals Malta, maar is vooral voedselproducent voor het hoofdeiland.

Een van de grootste toeristentrekkers op Gozo was het ‘Azure Window’ een enorme rotsarm die een stuk van de zee overbrugde, daarom ook het blauwe naam. Al een tijdje was hij instabiel en daarom niet meer toegankelijk om te bezoeken. In maart 2017 werd hij echter door een woeste storm opgeslokt door de zee.

Victoria

Victoria is de hoofdstad van Gozo en is modern en oud tegelijk. Er is een disco en een bioscoop, maar één hoekje om en je gaat terug in de tijd. Rabat was de officiële naam totdat de stad bij het regeringsjubileum van koningin Victoria in 1897 de huidige officiële naam kreeg. Eigenlijk was Rabat de voorstad bij de citadel, zoals het gelijknamige Rabat op Malta de voorstad is bij Mdina. In die citadel liggen de belangrijkste bezienswaardigheden. De schitterende Maria-Hemelvaartkathedraal bijvoorbeeld, een kathedraal met 2000 jaren aan geschiedenis. Een hoogtepunt is het 19de-eeuwse marmeren hoofdaltaar, ingelegd met groen malachiet. Het marmer is geïmporteerd uit Italië.

Victoria heeft een aantal musea:

 • Archeologisch museum in het Palazzo Bondi, een 16de-eeuws huis van een rijke burger. Op de begane grond kun je vondsten uit de prehistorie bekijken en op de bovenverdieping archeologische vondsten uit de Oudheid.
 • Folkloristisch museum is gevestigd in drie samengevoegde huizen uit de 15de eeuw, die de oudste zijn van Victoria. Dit waren geen gewone (boeren)woningen, maar echte paleisjes. Dit is te zien aan de trap. Deze loopt niet rond de patio zoals normaal bij oude huizen, maar is inpandig.
  Natuurhistorisch museum met mineralen, opgezette vogels, planten, schelpen, vissen en insecten.

Buiten Victoria

Inland Sea is een klein meer dat door een smalle, grotachtige doorgang in contact staat met de zee. Het is vermoedelijk het kleinste stuk water dat de naam “zee” draagt en heeft een heuse branding: de doorgang laat de zeedeining door. Rond het meertje ligt een aantal botenhuisjes en er is een eenvoudig terrasje. Bij goed weer kun je er boottochtjes maken.

Fungus Rock: De “zwammenrots” ligt iets zuidelijke aan de kust. Het is een rotseilandje waar van een afstand weinig aan te zien is. Het dankt zijn naam aan een zeldzame zwam die alleen op deze rots groeit en waar men genezende krachten aan toeschreef.

Ġgantija: Deze indrukwekkende tempels liggen aan de zuidzijde van Xaghra. De twee tempels behoren tot de oudste en belangrijkste prehistorische tempels op Malta en Gozo. De oude Gozitanen dachten dat deze tempels wel door reuzen of “giganten” gebouwd moesten zijn. De tempels zijn gebouwd tijdens de ernaar genoemde fase van Ġgantija (3600-3300/3000 v. Chr.). De tempels zijn met de achterwand gericht naar het noordwesten. De ruimte tussen de binnenmuren en de buitenmuren was opgevuld met aarde. De buitenkant van de tempel is van koraalkalksteen (erg hard en bestendig tegen de inwerking van de zeewind) en de binnenkant van globigerinenkalksteen (goed te bewerken en te decoreren).

Xagħra betekent “grote, open ruimte”: toevallig heeft het plaatsje ook een van de grootste en mooiste pleinen van Gozo. Vlakbij het plein zijn twee druipsteengrotten. Ook staat er een als museum ingerichte molen, één van de weinige molens op de Maltese eilanden. Verder is er in dit plaatsje een klein, particulier speelgoedmuseum.

Ramla Bay heeft misschien wel het mooiste strand van Gozo. Vlak aan het strand zijn de resten van een Romeinse villa gevonden, maar het staat vooral bekend als de plaats waar de grot van Calypso zich bevindt. Boven de grot heeft u uitzicht over de vruchtbare Ramla Valley en over Ramla Bay. Op dit strand zijn ook diverse films opgenomen, zoals Gladiator, Troy en Alexander.

Żebbuġ: Hier wordt al eeuwenlang aan zoutwinning gedaan. Door de olijventeelt is het nu het rijkste dorp van Gozo. De barokke Maria-Hemelvaartkerk dateert uit 1739.

Comino

Tussen Malta en Gozo ligt het eiland Comino, een klein eiland van slechts 3,5 vierkante kilometer groot. Veel mensen gaan hier heen voor een dagtocht omdat het een paradijs is voor snorkelaars, duikers, windsurfers en wandelaars. Het eiland is autovrij en afgezien van één hotel voor als je iets langer wil overnachten, geheel onbewoond.

Comino is vooral bekend geworden door de Blue Lagoon, een beschutte baai die je ziet als je met de veerboot van Malta naar Gozo vaart of terug. Soms legt de veerboot aan (even vooraf uitzoeken) en kan je uitstappen om hier een paar uur te verblijven om lekker te zwemmen of een wandeling te maken. Het water is glinsterend blauw en heeft een heel andere kleur dan de rest van de zee, vandaar ook de naam. Ook met een cruise of zeiltocht kan je hier heen. Comino is zeker een bezoek waard.

Zijn jullie al eens in Malta geweest?

 

Astrid

Hoi, ik ben Astrid, bouwjaar 1983. Ik heb de lerarenopleiding geschiedenis en Mens & Maatschappij gedaan en lesgegeven op middelbare scholen in de vakken geschiedenis en aardrijkskunde. Mijn hobbies zijn lezen, reizen en alles wat met kunst en geschiedenis te maken heeft. Verder volg ik graag sport, zoals tennis, turnen en voetbal.
Ik schrijf voor Mamaliefde een wekelijkse reisblog over reizen en uitstapjes die ik zelf gemaakt heb, met de speciale nadruk op kunst en geschiedenis. Ook verzorg ik de taal van alle blogs die gepubliceerd worden.
Astrid