Malta is een klein landje bestaande uit de drie eilanden Malta, Gozo en Comino en wat onbewoonde eilandjes ten zuiden van Sicilië, Italië. Het is een land met een zeer rijke en lange geschiedenis. Tot in de jaren ’60 hoorde het bij Groot-Brittanië, dus spreken ze hier prima Engels. Er is hier ontzettend veel te zien en te doen en toch gaat het overgrote gedeelte van de toeristen hier alleen maar heen voor zon, zee en feesten. Echte stranden zijn er niet veel. Linda en ik waren hier in de meivakantie van 2010 en voornamelijk voor de bezienswaardigheden en de geschiedenis, dus verwacht hier geen opsomming van de beste uitgaansgelegenheden, maar zoals je inmiddels van mij gewend bent: de mooiste dorpjes, musea en bezienswaardigheden.

 

Valletta

De “Stad, gebouwd door Heren voor Heren”, is een prachtige stad met vele bezienswaardigheden. Je begint op Freedom Square, bij de City Gate. Hier zijn de bushaltes, winkels, eettentjes, banken, post en een informatiepunt.

De City Gate is voor voetgangers, auto’s komen via andere wegen de stad binnen. Vanaf de brug voor de poort kijk je de diepe stadsgracht in. Deze moest Valletta in een soort eiland veranderen, maar het is nooit gelukt om de gracht zover uit te graven dat er water in kon lopen. Niet dat dit nodig was, want zelfs zonder water is hij al een formidabel obstakel voor belegeraars. Recht in het verlengde van de doorgang van City Gate ligt Republic Street. Dit is de belangrijkste straat van de stad en over een kilometer afstand helemaal doorloopt naar het andere einde van de stad, waar Fort Elmo ligt. Langs deze straat liggen de belangrijkste regeringsgebouwen, musea, banken en winkels.

  • Als eerste kom je rechts de St-Barbarakerk tegen uit de 18de eeuw. Aan het ovale interieur zit een ronde apsis, die fungeert als priesterkoor. Er is hier een aan de heilige Barbara gewijd schilderij en enkele werken uit de Siënische school.
  • De Sint-Franciscuskerk iets verderop aan de overzijde, is ouder (1681), maar onderging na haar bouw diverse wijzigingen. Er hangt een mooi schilderij van de verheerlijking van Sint-Franciscus. Omstreeks 4 oktober haalt men het beeld van de kerkpatroon uit zijn nis en zet het midden in de kerk, die dan met rood damast is versierd.

  • National Museum of Archaeology: Dit museum moet je bezoeken als je in Malta’s prehistorische tempels geïnteresseerd bent. De bovenverdieping is aan de Bronstijd en Punische, Romeinse en middeleeuwse perioden gewijd, en er is een tentoonstelling over de neolithische periode. De vondsten uit Tarxien, het Hypogeum en de andere belangrijkste tempels zijn uitstekend beschreven en vormen een goede introductie op het onderwerp. Het topstuk van het museum is De Slapende vrouw, een klein beeldje (12,2 cm), waarvan gedacht wordt dat het de eeuwige slaap of dood voorstelt. Het werd gevonden in het Hypogeum en is circa 5000 jaar oud. Ook zie je hier het wereldberoemde beeldje de Venus van Malta.
  • St. John’s Co-Cathedral: Van buiten lijkt het niet veel, maar van binnen is deze kathedraal een barok feest van kleuren, vormen, monumenten en een marmeren “grafstenenvloer”. Met de bouw van de kathedraal werd in 1573 begonnen. Let bij het betreden van de kerk op de enorme deurkloppers, een kenmerk van veel oude Maltese gebouwen. De vloer is bijna geheel bedekt met marmeren grafstenen, zo’n 400 in totaal, gewijd aan de ridders van Sint-Jan. Elk daarvan draagt een ingelegd embleem. Het plafond, een tongewelf is versierd met 18 panelen met scènes uit het leven van Johannes de Doper (schutspatroon van de orde). De route door de kathedraal voert langs twaalf rijk versierde zijkapellen, waarvan er zeven zijn gewijd aan de verschillende langues (nationaliteit) van de ridders. De meest geprezen stukken van het museum zijn van Caravaggio: De onthoofding van Johannes de Doper en Sint-Hiëronymus.