Binnenspeelzand is hip en populair. Niet alleen speelgoedwinkels, ook andere winkels ontwikkelen een eigen variant van het bekende kinetische zand. De een is daar wat succesvoller in dan de ander. Van de Hema ontvingen we een bak Magisch Zand met inhoud van 1 kg om te testen. Super leuk natuurlijk, nog even en we zijn een echt ervaren binnenspeelzand test team. Voor deze review houdt ik dezelfde aandachtspunten aan als eerder het play sand van de action.

Lees verder: Overzicht van 10 merken speelzand voor binnen met onder andere Kinetisch zand en Magisch zand.

De verpakking

Review magisch zand hema - Mamaliefde

Het zand is verpakt in een stevige ronde plastic bak. Deze sluit goed af en is niet eenvoudig door kleine kinderhandjes te openen.

Prijs en aanbod

Voor een kilo betaal je 9,95, in vergelijking met andere soorten binnenspeelzand is dit goedkoop. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten. Voor 1,95 of 2,95 koop je er een setje bij met zandvormpjes die prima geschikt zijn voor het spelen met dit zand. Een kilo is meer dan voldoende voor een kind om mee te spelen. Voor twee kinderen is dit ook prima te doen. Dan is het wel belangrijk om niet al te grote vormpjes te gebruiken. Dit speelzand is te koop bij de Hema; je kan het vinden in de winkel maar is ook te koop via de webshop.

Structuur

Review magisch zand hema - Mamaliefde

De eerste indruk van dit binnenspeelzand is dat het ook echt zand is. Geen poeder, meel of wat dan ook vorm. Nee, we hebben het hier echt over zand. Het is dus ook prima geschikt om te gebruiken als zand om met diertjes in te spelen. Als je er met je hand doorheen gaat kan het ook gelijk wat ‘samenklonten’. Deze vallen echter ook zo weer uit elkaar. Aan dit zand is een stofje aan toegevoegd zodat het zorgt dat het aan elkaar plakt. Helaas kan ik dit nergens terug vinden.

Review magisch zand hema - Mamaliefde

Als je er even mee gespeeld hebt voelt het wat vochtig en plakkerig (lijmerig) aan. Het beste kan je het daarom na openen eerst even uitspreiden op een dienblad en een dag laten drogen aan de lucht. Dan is dit vochtige weg en kan je er gewoon mee spelen. Het plakkerige blijft wel. Aan de kleding bleef het niet zozeer plakken, maar wel aan de handjes. Even in je handjes wrijven is echter voldoende om het te verwijderen.

Review magisch zand hema - Mamaliefde

Net zoals bij kinetisch zand valt dit ook enorm mooi uit elkaar, net alsof het zand tot leven is gekomen.

Vormpjes maken

Review magisch zand hema - Mamaliefde

Na even gespeeld te hebben met het zand zijn we natuurlijk erg nieuwsgierig naar hoe het gaat om hier vormpjes mee te maken. We hadden er een setje bij gekregen met figuurtjes en eerlijk gezegd was ik hier wel heel nieuwsgierig naar. Het zijn namelijk hard plastic vormpjes en mijn ervaring is dat je met binnenspeelzand in een vormpje een zachtere vorm moet hebben zodat je het er een beetje uit kan drukken. Bij deze vormpjes en dit zand is dat helemaal niet nodig. Onze dochter had er geen problemen mee om een vormpje te vullen, om te draaien en er een perfect figuurtje uit te laten glijden. De bouwwerken blijven ook stevig staan. Zelfs als je een peuter hebt die er vier keer probeert het vormpje weer omheen te zetten en telkens misplaatst.

Bewaren

Review magisch zand hema - Mamaliefde

Als je na het spelen dit zand wilt opruimen schuif je heel makkelijk het grootste deel in de bak. Vervolgens kan je met een klein klompje de rest van het losse zand ‘stempelen’. Er zijn geen kleine korrels die blijven liggen. Op de grond vormt het eerder kleine draadjes.

Het zand bewaar je in een droge omgeving. De bijgeleverde plastic bak is hier prima geschikt voor. De ronde vorm neemt wel wat ruimte in, in de kast.

Eindoordeel

Tijd voor het eindoordeel.

Pluspunten:

  • Je betaald er niet veel voor en is zowel in de winkel als online beschikbaar
  • Het voelt aan als echt zand, en brokkelt ‘mooi’ af zoals bij het kinetisch zand.
  • Het is heel eenvoudig om hier goede stevige figuurtjes mee te maken.
  • Het zand is prima te bewaren in de bijgeleverde plastic bak.

Minpunten:

  • Bij het eerste gebruik kan het zand wat vochtig aanvoelen, zodat je het eerst een nacht moet laten drogen.
  • Het zand voelt een beetje lijmerig aan en blijft plakken aan je handen.
  • Het is onbekend welk stofje hier aan toe is gevoegd wat zorgt voor het magische effect.

Meer informatie of bestellen doe je hier.