Dat Carnaval met name in het zuiden des lands wordt gevierd is algemeen bekend. Vooral in Brabant en Limburg houden ze wel van een carnavalsfeestje. Vandaag dus een terugblik op een tripje met dreumes naar Maastricht. Toen was ik zeven maanden zwanger, en één van de laatste uitstapjes die ik nog kon doen. Daarna ging mijn conditie heel snel achteruit.

Met de trein

Het is bijna drie uur reizen met de trein, gelukkig met maar één overstap. Dreumes heeft zich prima vermaakt met naar buiten kijken, haar pop en ander speelgoed dat ik had meegenomen. Natuurlijk had ik ook de nodige voorraad drinken en versnaperingen bij me. Lekker hoor zo’n krentenbol in de trein.

Maastricht - mamaliefde

De tijd vloog voorbij en voor we het wisten waren we in Maastricht. Natuurlijk moesten we hier even een foto maken en opsturen naar papa. Normaal zit ze altijd in de buggy, maar omdat het een lange dag kan worden had ik de wandelwagen mee. Deze kan helemaal platgeklapt worden, zodat ze hier tussen de middag ook in kan slapen. Heb een dooky om dan haar af te schermen, zodat ze geen last heeft van de buitenwereld.

Vrijthof

In de stad Maastricht was het even oriënteren en daarna liepen we vrijwel direct naar het Vrijthof. Hiervoor moet je de Maas oversteken over één van de oudste bruggen van Nederland. Maastricht bestaat namelijk al sinds de Romeinse tijd, en de Romeinen waren goed in het aanleggen van wegen en bruggen.

Eén van de bekendste pleinen van Nederland. Het zag er ook heel gezellig uit met de cafeetjes aan de zuidelijke kant (waaronder de oudste van Nederland) en in het noorden deze twee kerken.  Het is even zoeken, maar rechts onderin zie je dreumes in de wandelwagen. Ik was er samen met mijn beste vriendin die een achtergrond heeft als geschiedenisdocent. Dus natuurlijk moesten we de kerken ook even van binnen bekijken. De rechtse kerk is een basiliek waarvan de basis dateert uit 384 toen er hier een bisschop overleed en begraven werd. Vandaar de naam Sint-Servaas. Aan deze kerk is een museum gekoppeld waardoor je moet betalen om er naar binnen te mogen. Het museumgedeelte vond ik zelf niet zo heel interessant, maar ik ben ook van mening dat archeologische stukken het beste tot recht komen in hun natuurlijke omgeving en niet in een aparte (moderne) zaal. De linkerkerk werd in de 12e eeuw gebouwd en is tegenwoordig in gebruik door de protestanten. Je kan hier (tegen betaling) de toren beklimmen, met een wandelwagen en dreumes zagen wij dit echter niet zitten.

Op het Vrijthof zagen we dit kunstwerk; om in carnavalsstijl te blijven. Dreumes vond de kleuren heel interessant en moest er natuurlijk even aanzitten.

Selexyz Dominicanen Maastricht

Na afloop hadden we een adresje gekregen voor de lunch. Het zou hier goed eten zijn, maar vooral de entourage (een oude kerk die nu in gebruik is als boekwinkel) moesten we natuurlijk gezien hebben. Allebei zijn we fan van lezen en heel veel boeken. Het was echter even zoeken, en normaal kan ik echt wel kaartlezen, maar we konden het gewoon echt niet vinden. Bleek dat we er al tien keer voorbij waren gelopen en het er gewoon niet uitziet als een kerk vanaf de voorkant… Het was echt heel bijzonder, met achterin de lunchroom waar ze heerlijke broodjes hadden en dreumes even rustig kon rondlopen. Verder waren er voornamelijk oudere stellen of omaatjes die dit natuurlijk heel gezellig vonden! Gelukkig hadden ze ook een kindvriendelijk toilet waar ik even de noodzakelijke sanitaire voorzieningen moest treffen.

Fort Willem I

Vanaf hier liepen we een rondje door de stad, en heb ik een heleboel foto’s gemaakt, waar ik jullie niet mee lastig zal vallen. Wat dat betreft val ik echt onder de categorie fototoeristen. Ons doel was het Fort Willem I. Dit hadden we gelukkig ook wel vrij snel gevonden. Het ligt net buiten de stad en is erg rustig. Van het fort is niet veel te zien (is nu in gebruik door studenten), en is vooral heel veel gras. Hoog gras. En aangezien dreumes de week ervoor haar eerste stapjes had gezet mocht ze zelf deze trap op lopen om even in het gras te spelen. Later kwam ik er achter dat een ander deel van dit fort in gebruik is als speeltuin. Dus zeker een aanrader voor jonge kinderen.

Markt

Maastricht - mamaliefde

De volgende pauze was op de Markt, hier ligt ook het oude stadhuis. Waar we even koffie (of eigenlijk warme chocolademelk) gingen drinken en natuurlijk een vlaai moesten proeven. Je bent niet voor niets in Limburg! En dat was maar goed ook, want toen we eenmaal zaten begon het best hard te regenen. Natuurlijk had dreumes op dat moment geen zin om in de wandelwagen te zitten, dus mocht ze even proberen te wandelen. Vonden de andere gasten heel erg leuk om te zien. Al was ik er wat minder blij mee dat ze vooral richting de regen liep (zaten buiten op het terras). Ik dacht dat ik er wel een foto van had gemaakt (want altijd eerst even een foto maken, voor je iets afkeurt). Maar kan die niet vinden, dus zullen jullie het met het stadhuis met een grijze lucht moeten doen.

Tot slot hebben we nog maar een vroeg diner gedaan bij de La Place (en natuurlijk het een en ander aan winkeltjes bezocht) en was er ergens op de hoek een zaak waar je superlekkere wafels kon krijgen. Natuurlijk heb ik niet onthouden waar, maar als je vanaf de V&D naar het station loopt kom je hem vast wel tegen ;-) Zo zaten we redelijk op tijd weer in de trein en waren we om tien uur weer terug. Dreumes heeft al die tijd heerlijk in de trein geslapen en wij konden nakletsen over deze gezellige dag.

Tip: Wil je ook voordelig met de trein reizen, bij de Kruidvat verkopen ze nu goedkope dagkaarten voor in het weekend (en nee, daar krijg ik niet voor betaalt).

Heb jij nog tips voor deze stad, laat dat dan hieronder weten.

Lees ook