Dat klinkt veelbelovend; kunst waar je kind de hoofdrol in speelt. In rijke gezinnen was het vroeger geen uitzondering. Geschilderd moest er worden, in alle vormen en maten. Denk maar eens aan het enorm beroemde Mona Lisa, veel kleiner dan je zou verwachten. Of het enorme schilderij van de Nachtwacht. Schilderijen waren een manier om een verhaal uit te beelden, een gebeurtenis vast te leggen, een momentopname. Tegenwoordig wordt dat vervangen door foto’s, heel veel foto’s. Het liefst nog met de burstoptie zodat er zeker weten een goede tussen zat. Waar ik zelf vroeger een drietal fotoalbums meekreeg met foto’s zal er straks voor de kinderen een harde schijf zijn met de verzameling. Waarop ze bijna van moment tot moment kunnen zien hoe ze zijn opgegroeid. Nu is het natuurlijk het leukste als je ze ook een mooi plekje kan geven aan de muur. Dat iedereen er naar kijken, en ze kan bewonderen. Kinderen groeien snel, waardoor de foto die boven de eettafel hangt jaarlijks wel een keer wordt vervangen. Door een mooie en bijzondere foto. De foto’s die ze bij Lumistroke hebben gemaakt is er één die daar in aanmerking voor komt. Dit is kunst met de hoofdletter K.

Communicatie

Via de mail ontving ik een verzoek of ik het leuk zou vinden om op één van de bloggersdagen langs te komen. In de bijlage zaten een aantal foto’s en ik heb er dan ook geen moment over hoeven na te denken. Ja natuurlijk. Dit is namelijk een bijzondere vorm van fotografie, ja je kind staat op de foto. Maar niet zoals een fotograaf dat normaliter vastlegt. Het gebeurt namelijk in een zeer unieke omgeving. Zoals op een origami-dier, in de kinderkamer maar dan als reuzen of wat dacht je van op een schip in de storm op de zee. Deze foto’s brengen je fantasie tot leven, alhoewel ik het niet echt meer foto’s durf te noemen. Het is veel meer dan dat. De communicatie verliep voornamelijk via de mail. Er volgde altijd vrij snel een antwoord en ik kreeg een telefoonnummer voor het geval het hek dicht zat. Er werden ook nog tips gegeven rondom de kledingkeuze.

De fotoshoot

 

Tegen het centrum van Utrecht aan, midden in een woonwijk, vind je een oud terrein van de Prorail. Hier kan je gratis parkeren. In het gebouw dat enorm veel karakter heeft, en een waar doolhof is. Zitten veel kunstenaars en kleine ondernemingen, allemaal in hun eigen ruimte. Het voordeel hiervan is dat ze ook makkelijker met elkaar in aanraking komen en samen iets kunnen opzetten, zoals Lumistroke. Een samenwerking van drie jonge spontane en gedreven jonge professionals die ieder vanuit hun eigen expertise een bijdrage leveren. Of het nu gaat om fotografie, fotobewerking of de commerciële kant. En vergeet natuurlijk niet de kunstenaar die de origami-dieren heeft gemaakt.

Bij de ingang werden we opgehaald en door het doolhof naar een kamertje geleid. Je kon duidelijk zien dat hier gewerkt werd door kunstenaars. In de ruimte stond al een enorm doek klaar en een opstelling voor de kinderen om op de foto gezet te worden. Er was een relaxte bank en we werden voorzien van wat drinken en de kinderen vielen direct aan op de paaseitjes die op de tafel stonden. Voor de foto die we hadden uitgekozen was het verzoek om gekleurde effen zomerkleding mee te nemen. Nu was ik al begonnen met het uitzoeken van de zomerkleding, maar effen… Dit was zeker voor onze zoon een probleem. Dus had ik maar wat in een tas gepropt om te overleggen wat het leukste zou zijn. Voor onze dochter werd het een simpel shirtje met een wijdvallende rok en onze zoon in zijn rompertje met een felgekleurde korte broek.

Pasen weekend 2015 - Mamaliefde

Normaal is er de tijd om even te wennen aan de nieuwe omgeving, en wat te eten en drinken. Aangezien ze in de auto in slaap waren gevallen wilde ik het maken van de foto’s het liefste zo snel mogelijk achter de rug hebben. Hoe langer we zouden wachten, des te huileriger en hangeriger ze zouden worden. Dan is het heel erg fijn dat alles al klaar staat en de foto’s direct genomen kunnen worden. Oma nam een plaats in tussen de lampen om de kinderen af te leiden en naar haar te laten kijken. Regelmatig werd er iets met de lampen geschoven omdat ze niet zo heel erg stil zaten. Zeker als je twee kinderen achter elkaar zet krijg je last van schaduwwerking op het gezicht van de achterste. De oudste hield heel stevig twee paaseitjes in haar hand, terwijl onze zoon ze één-voor-één in zijn mond stopte. Later toen we even niet opletten zelfs met het folietje er nog omheen… En oma die ermee ging jongleren en de kinderen liet lachen. Af en toe moest er even een plukje haar van onze dochter recht gelegd worden, of wat gesmolten chocolade uit de mond van zoonlief weg gepoetst worden. Toch zat het er binnen no time op.

Lumistroke: achter de schermen - Mamaliefde

Langer dan een kwartier zijn we volgens mij niet bezig geweest. De verwarming was nog niet optimaal, dus konden we de kinderen weer lekker warm aankleden. Terwijl de foto’s op de laptop klaar werden gezet. Met behulp van de knopjes mocht je foto’s weggooien of een vlaggetje geven. Weggooien vind ik altijd eng, je weet maar nooit. Dus hield ik het op markeren. De gemarkeerde foto’s werden vervolgens nog even teruggehaald zodat we het nog even langs konden lopen. Dit waren stuk voor stuk foto’s die naar mijn mening erg mooi zouden staan, aan hun de taak om er een, of meer, uit te kiezen. Het was duidelijk dat de kinderen toe waren aan een middag dut, dus hebben ze ons weer naar buiten geholpen en konden we weer naar huis. Waarbij we een groot deel van de terugrit het over dit werk hebben gehad. Zo indrukwekkend is het.

Het resultaat

Lumistroke: draak - Mamaliefde

Daarna was het een kleine twee weken vol spanning wachten op het resultaat. Ze hebben laten zien hoe de foto op zee uit het Rembrandtkunstwerk  is opgebouwd uit enorm veel andere foto’s. Dit is echt knip- en plakwerk voor professionals, ongelofelijk. Iedere golf, de zeilen, de zon, de wolken zijn allemaal losse foto’s die ze zelf met elkaar combineren tot het indrukwekkende eindresultaat. Bij de origami-dieren waar wij voor hebben gekozen hebben ze het dier eerst op de foto gezet. Om er vervolgens een mooie achtergrond achter te monteren. De kinderen worden hier vervolgens in geplakt. Waarbij het geen probleem is om als de één mooi kijkt en de ander minder mooi, ze met elkaar te combineren. Wat erg fijn is, want op de eerste foto’s staat zoonlief het leukst en op de laatste onze dochter. Zodat er uiteindelijk een geweldige foto ontstaat. Waarvan je het resultaat hieronder kan bewonderen. Een kunstwerk waarbij de verbeelding zijn werk doet en zeker niet zou misstaan aan de muur.

En dit is slechts één foto; ze hebben nog veel meer gave ontwerpen. Die zeker de moeite waard zijn van het bekijken.

Nieuwsgierig naar het overige werk van de fotograaf? Van 13 mei tot 15 juni exposeren ze met de foto’s in de Grote Kerk in Gorinchem. Een echte creatieve familie-expositie samen met fotografiewerk van zijn vader en schilderijen en tekeningen van zijn moeder. Wie weet zie je onze kinderen er ook wel tussen hangen?

Wat voor foto’s heb jij graag van je kindje aan de muur hangen?