De Loirevallei, een schitterende streek in het midden van Frankrijk, pakweg 2 uur met de trein vanaf Parijs. Je kunt er prachtige kastelen bezoeken, dat kun je lezen in mijn andere blog, schitterende steden en heerlijk fietsen langs de rivieren. Men schijnt hier het puurste Frans te spreken, dus er zijn hier ook taleninstituten te vinden. Maar ook als je weinig Frans spreekt, kun je hier goed terecht. Mede door de oude handelsroutes die hier lagen, zijn de mensen eeuwenlang bekend met buitenlanders. Men is hier erg open, vriendelijk en gastvrij. In deze blog leid ik jullie langs een aantal mooie steden in deze streek, uiteraard met kastelen. Volgende week schrijf ik over nog meer kastelen in een andere blog, die lagen buiten de steden.

Lees ook: Kastelen Loire streek top 10 mooiste paleizen & bezienswaardigheden Frankrijk
Lees ook: Stedentrip Parijs; Bezienswaardigheden en tips per arrondisement
Lees ook: Versailles paleis, tuinen en de stad

Tours

Toen ik in 2007 twee weken op vakantie was in de Loirevallei, verbleef ik in Joué-les-Tours, een dorpje vlakbij Tours. Tours (uitspraak zonder de laatste s) is de hoofdplaats van deze streek en een leuke en handige plek om van daaruit de regio te verkennen. Of je dat nu met de auto, met het openbaar vervoer of op de fiets doet.

In de Gallo-Romeinse Tijd was Tours al een belangrijke pelgrims- en handelsstad. Martinus van Tours, bij ons bekend als Sint-Maarten, was bisschop van Tours. Er is een basiliek en abdij te bezoeken. Tijdens de Honderdjarige Oorlog was Tours de hoofdstad van Frankrijk.
De Rue Colbert is de hoofdstraat van middeleeuwse Tours, hier zie je mooie 15de-eeuwse gebouwen en vakwerkhuizen. Het bekendste pleintje is la place Plumereau omgeven door de typische betimmerde huizen en gezellige terrasjes. De prachtige kathedraal St. Gatien is echt een aanrader om te bezoeken vanwege zijn prachtige gotische stijlen en zijn de glas-in-loodramen.

Vlakbij een andere kerk, St. Julien, is het Musée du Compagnonnage, over de geschiedenis van de gildes, erg interessant. Tours heeft ook een kasteel dat je kunt bezoeken, en een schitterend museum voor de Schone Kunsten. Tot slot raad ik je aan om een wandeling of fietstocht langs de rivier de maken, over en onder de mooie bruggen, heerlijk! Aan de rand van de stad, aan de oever van de Loire, vind je Lulu Parc. Een park van drie hectare met trampolines, draaimolen, waterspelletjes, ballenbad, treintje, waterglijbanen, speelweide, miniboerderij enzovoort.

Amboise

Dit mooie, kleine stadje, op 25 km van Tours was vroeger de thuisbasis van het Franse koninklijke hof. Chenonceau en Le Clos Lucé die ik in de andere blog heb beschreven, liggen hier in de buurt. Ook de Pagode van Chanteloup is dichtbij. In de smalle straatjes vind je mooie vakwerkhuizen en op het marktplein vind je een fontein van Max Ernst. Er is een leuk museum over de Postbezorging en een klokkentoren/poort.

Het belangrijkste monument is natuurlijk het prachtige kasteel dat boven de rivier uitstijgt. In de 15de eeuw kwam het kasteel in handen van de koninklijke familie en werd het grondig verbouwd in de Frans flamboyante laatgotische stijl. Ten tijde van de aanwezigheid van het Franse Hof was er een ondergrondse gang tussen het kasteel Amboise en het kasteel/herenhuis le Clos Lucé. Leonardo da Vinci verbleef de laatste jaren van zijn leven aan het Franse Hof en in le Clos Lucé. Vlakbij het kasteel Amboise is ook een prachtige kapel Saint-Hubert. Hier ligt Da Vinci begraven.

Met kinderen is het natuurlijk superleuk om in een Safaritrein te stappen voor een rondleiding door het dierenpark “Beaumarchais”. Rondleidingen alleen in het Frans. Er zijn ook speeltoestellen voor de kleintjes.

Angers

Dit is een Romeinse stad en is gebouwd op de oevers van de Maine en dus niet de Loire! De wijk naast de rivier is bekend vanwege de bloemenmarkten. De stad noemt zichzelf ook wel de meest bloemrijke stad van Europa. De stad heeft veel brede, rechte straten en parken. Het accent van de Angevins wordt door de Fransen gezien als het zuiverste Frans.

Het kasteel van Angers, een 13de-eeuws kasteel waar Apocalypse van Angers (eind 14de eeuw) tentoongesteld wordt. Deze unieke tapijten vormen het verhaal van de visioenen van Johannes. Er werd 7 jaar aan gewerkt voor het in 1380 werd bezorgd en het is nog steeds het grootste wandtapijt ter wereld. De huidige lengte is ongeveer 100 meter en het hangt in een speciaal gebouwde ruimte in het kasteel. Ook indrukwekkend zijn de omwalling met 17 torens, de Franse tuin en de middeleeuwse tuin, de slotgrachten en de gotische kapel Saint-Laud.
De romaans-angevijns gotische kathedraal Saint-Maurice uit 12de-13de eeuw torent hoog boven de stad uit. Bekijk het gebrandschilderd glas van het koor en het waardevolle meubilair. Het houtsnijwerk van de kansel is prachtig en er is genoeg te zien, dus ga vooral even zitten. Misschien wordt je nog verrast door het prachtige orgelspel.

Heel bijzonder is Terra Bottanica, een gloednieuw botanisch park. Er zijn allemaal prachtige tuinen te zien, je kunt spelen met water, waterfietsen, luchtballon, filmpresentaties passend bij ieder onderdeel van het park, een doolhof, een grote zandbak waar kinderen nepfossielen kunnen uitgraven, een pirateneiland om op te spelen.

Blois

Deze prachtige stad ligt op een strategisch punt tussen twee heuvels aan de rechteroever van de Loire. Door de talrijke steile en kronkelige straatjes, die op sommige plaatsen door trappen met elkaar zijn verbonden, en door de harmonieuze, oude gebouwen lijkt het alsof je in de Middeleeuwen bent. Vanaf de kades heb je, vooral bij zonsondergang, een goed uitzicht op de rivier en de Pont J. Gabriel.

De kathedraal Saint Louis is uit de 12de eeuw, maar werd in de 17de eeuw door een orkaan verwoest en is daarna opnieuw gebouwd in de huidige stijl. In de Crypte Saint-Solenne onder het koor van de kathedraal werden in 1936 de resten ontdekt van de Karolingische kerk, eind 10de eeuw gebouwd door