Naast de Algarve is ook Lissabon en omgeving een echte aanrader voor een vakantie in Portugal, het is tenslotte de hoofdstad van dit land. Of het nu is voor een korte stedentrip van enkele dagen, of een uitgebreidere vakantie in combinatie met strand. Met Transavia vlieg je hier gemakkelijk heen. Voor beide is dit een mooie plek. Er is genoeg te zien en doen in de omgeving, maar ook niet teveel of te druk zodat je ook echt kan genieten van je vakantie.Ook in de winter! Sinds 1910 is Portugal een republiek, daarvoor was het een koninkrijk en de koning en zijn familie had in de omgeving een aantal mooie paleizen. Waarvan er veel nu toegankelijk zijn. Dit zorgde er ook voor dat andere belangrijke Portugezen hier een villa / kasteel bouwden. Portugal was neutraal tijdens de Tweede Wereld oorlog en is daardoor een toevluchtsoord geworden voor vele rijke Joodse gezinnen. Ook andere adel die gevlucht is heeft hier een tweede leven opgebouwd.

Lees ook: De populairste vakantiebestemmingen in Europa
Lees ook: Algarve met kinderen; handige tips ook met baby en peuter naar Lagos Portugal 0
Lees ook: Sintra & Cascais; Bezienswaardigheden, paleizen, strand, kliffen en natuur
Lees ook: Evora bezienswaardigheden en uitjes

Lissabon

Vakantie Portugal; stedentrip Lissabon / cascais met kinderen - Mamaliefde.nl

Lissabon is de hoofdstad en grootste stad van Portugal en kent een rijke historie met veel verschillende invloeden. De stad ligt op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan. Zo is Lissabon volgens de legende gesticht door de Griekse held Odysseus. In de twaalfde eeuw voor Christus was het een handelspost door de Feniciërs, vanaf de tweede eeuw tot het uit elkaar vallen was Lissabon onderdeel van het Romeinse rijk en later tot het Moorse Rijk. In de twaalfde eeuw werd de stad veroverd door Alfons I van Portugal, met behulp van Kruisvaarders. Koning Alfonso liet vervolgens een fort bouwen, wat later werd omgebouwd tot koninklijk paleis.  Een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Lissabon is de grote aardbeving van 1755. Tijdens deze aardbeving werd een groot deel van de stad verwoest waarvan veel historische gebouwen en werden hele delen van de stad onbewoonbaar. Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. De stad is opgedeeld in verschillende wijken die allemaal hun eigen karakter en uitstraling hebben en goed te bereiken zijn dankzij een aantal liften en de nog altijd dienstdoende, ouderwetse trams.  Het gezellige Bairro Alto floreert echter in de nacht (bruisend uitgaansleven en bakermat van de Fado), terwijl de wijk Chiado bekend staat om zijn literaire en culturele achtergrond. Je vind er veel theaters, boekwinkels en artistiekelingen.

Centrum Lissabon

Praça dos Restauradores

Praça dos Restauradores is het drukste gedeelte van de stad, vooral de centraal gelegen pleinen Rossio en Praça da Figueira. Het gebied, compleet herbouwd na de aardbeving van 1755, is één van de eerste voorbeelden van stadsplanning in Europa. Nu worden de neoclassicistische gebouwen aan de brede straten en pleinen bezet door kantoren. De sfeer kunt u het beste proeven op een terrasje.
Rossio-station is een 19e-eeuws gebouw in Manuelstijl met twee Moorse hoefijzervormige bogen.

Casa do Alentejo

Casa do Alentejo werd in 1919 gerestaureerd en heeft een rustig interieur met een neomoorse patio en een fontein. Er is een restaurant gevestigd.

Rossioplein

Het grote Rossioplein, dat voorheen Praça Dom Pedro IV heette, vormt al zes eeuwen lang het zenuwcentrum van Lissabon. In de loop van de geschiedenis is het plein het toneel geweest van stierengevechten, festivals, militaire parades en ketterverbrandingen door de Inquisitie. In het midden staat een standbeeld van Dom Pedro IV, de eerste keizer van het onafhankelijke Brazilië. Aan de voet van het standbeeld staan allegorische vrouwenfiguren – Gerechtigheid, Wijsheid, Kracht, Gematigdheid – kwaliteiten die vreemd genoeg aan Dom Pedro worden toegeschreven. Halverwege de 19e eeuw werd het plein geplaveid met mozaïeken met golfpatroon, waaraan het de bijnaam “het plein van de golfbeweging” te danken heeft. In het midden is een deel van het ontwerp bewaard. Aan de noordkant van het plein staat het “Teatro Nacional Dona Maria II”. Het neoclassicistische gebouw werd rond 1840 gebouwd door de Italiaan Fortunato Lodi. Na een brand in 1964 werd het interieur in de jaren zeventig herbouwd. Op het fronton is Gil Vicente te zien, de grondlegger van het Portugese theater.

Praça da Figueira

Voor de aardbeving van 1755 stond op dit plein, dat zich naast het Rossio bevindt, het Hospital de Todos-os-Santos (Allerheiligenhospitaal). In het nieuwe ontwerp van De Pombal kreeg het plein de rol van de centrale markt. In 1885 kwam er een overdekte markt, maar deze is in de jaren vijftig gesloopt. Nu zijn er in de vier verdiepingen tellende gebouwen hotels, winkels en cafés gevestigd en het plein niet langer een marktplein. Het opvallendst zijn nog de vele duiven op en rond Leopoldo de Almeida’s bronzen ruiterstandbeeld van João, dat werd opgericht in 1971.

Praça do Comércio

Dit gigantische plein, dat bij de lokale bewoners beter bekend staat als het Tereiro do Paço (Paleisplein), was 400 jaar lang de locatie van het koninklijk paleis. Manuel I verplaatste de koninklijke residentie in 1511 van het Castelo de São Jorge naar een beter locatie aan de rivier. Het eerste paleis, met zijn 70.000 boeken tellende bibliotheek, werd verwoest tijdens de aardbeving van 1755. Bij de wederopbouw van de stad werd het plein het belangrijkste project van de plannen van De Pombal.

Het nieuwe paleis bestond uit ruime gebouwen met galerijen aan drie zijden van het plein. Na de revolutie van 1910 werden er regeringsgebouwen van gemaakt en werden ze republikeins roze geschilderd. Later verving men deze verflaag weer door koninklijk geel. Aan de zuidzijde staan twee vierkante torens. Hier ziet men uit over de brede rivier de Taag. Dit is de mooiste toegangspoort tot Lissabon, en personen van koninklijken bloede en ambassadeurs gingen vroeger aan land over de marmeren trap bij de rivier.

Midden op het plein staat het ruiterstandbeeld van koning José I dat in 1775 werd opgericht door Machado de Castro, de toonaangevende Portugese beeldhouwer van de 18e eeuw. Aan het bronzen paard dat slangen vertrapt ontleende het plein zijn derde naam, het “Plein van het Zwarte Paard”. Via de triomfboog aan de noordkant van het plein komt men in de Rua Augusta. Op 1 februari 1908 werden koning Carlos en zijn zoon Luís Felipe vermoord toen ze dit plein passeerden. In 1974 was het plein het toneel van de opstand van de Beweging van het Leger, die het Caetano-regime omverwierp na een geweldloze revolutie.

Arco da Rua Augusta

Vakantie Portugal; stedentrip Lissabon / cascais met kinderen - Mamaliefde.nl

Vakantie Portugal; stedentrip Lissabon / cascais met kinderen - Mamaliefde.nl

De Arco da Rua Augusta is een triomfboog die gebouwd is ter ere van de wederopbouw van Lissabon na de grote aardbeving van 1755. De Arco da Rua Augusta verbindt de Rua Augusta en het plein Praça do Comércio met elkaar. De boog rust op zes Korinthische zuilen. Op en om de boog zijn verschillende standbeelden te vinden. Deze beelden stellen figuren voor die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Portugese geschiedenis. Bekende figuren zijn Vasco de Gama, Nuno Alvares Pereira en Sebastião Jose de Carvalho e Melo. Bovenop de arc vind je een enorme bronzen bel. Sinds kort kan je met een lift en vervolgens trappen de arc ook betreden en kan je over de daken van het lagergelegen Lissabon heen kijken.

Rua Augusta

De Rua Augusta, een levendige autovrije straat die is versierd met mozaïeken en omgeven door boetieks en terrassen, is de deftigste straat in de Baixa. Straatartiesten zorgen voor amusement, terwijl straatventers loterijkaartjes, boeken en souvenirs verkopen.

Elevador de Santa Justa

De bekendste lift van Lissabon is toch wel de neogotische Elevador de Santa Justa, ook bekend als de Elevador do Carmo. Deze lift is 45 meter hoog en verbindt de Santa Justa-straat, in het centrum van Lissabon, met het hoger gelegen Carmoplein. Het is een belangrijke toeristische attractie in de stad. De lift is een ontwerp van Raul Mesnier de Ponsard, hij was ooit een leerling van de grote ijzeren ambachtsman Gustave Eiffel, bekend van de Eiffeltoren. De bouw begon in 1900 en in 1902 was het bouwwerk klaar. De constructie is geheel uit ijzer opgebouwd en rondom versierd met neogotische figuren. Het ijzeren, met filigreinwerk versierde gevaarte is één van de excentriekere bezienswaardigheden van de Baixa.  Op de top van de lift is een uitkijkplatform vanwaar je een prachtig overzicht hebt over de stad. Bovenin kun je via de brug naar de wijk Bairro Alto lopen. Ook heb je boven een mooi uitzicht op het Rossio, de Baixa, het kasteel op de heuvel, de rivier en de ruïnes van de Carmo-kerk. De brand die in 1988 de Chiado-buurt verwoestte werd vlakbij de lift geblust.

Mercado de Ribeira Time Out (Foodhal)

Een bezoek aan Lissabon is niet compleet zonder een bezoekje aan deze hippe hotspot. De grote markthal bestaat uit een deel met een traditionele markt, het andere deel is omgetoverd tot moderne foodhal. De zijkanten staan vol met eettentjes en in het midden hoge tafels waar je je vers gekochte hapjes kunt op eten. Het is hier wel altijd vrij druk en de prijzen zijn niet heel goedkoop.

Meer tips voor lekker eten in Lissabon vind je bij Hip & Hot.

Alfama

Het is moeilijk voor te stellen dat deze buurt ooit de meest begeerde wijk van Lissabon was. In de Moorse tijd werd de stad begrensd door de steegjes rond het versterkte kasteel. De aftakeling begon al in de Middeleeuwen, toen de rijke bewoners uit angst voor aardbevingen naar het westen verhuisden en de wijk aan de vissers en armen lieten. De gebouwen weerstonden de aardbeving van 1755 en hoewel er geen Moorse huizen meer overeind staan, heeft de wijk zijn indeling behouden.

Santa Engrácia

Eén van Lissabons mooiste monumenten is de hoog oprijzende koepel van deze kerk. De oorspronkelijke kerk is tijdens een storm in 1681 ingestort. Het leggen van de eerste steen van het nieuwe barokke monument in 1682 markeert het begin van een 284 jaar durende lijdensweg die leidde tot de verzuchting dat de Santa Engrácia nooit af zou komen. Hij werd dan ook pas in 1966 voltooid. De binnenkant is geplaveid met gekleurd marmer en wordt bekroond door een enorme koepel. Net als in het Nationale Pantheon zie je hier grafmonumenten van Portugese helden als Vasco da Gama, Alfonso de Albuquerque en Hendrik de Zeevaarder.

São Vicente de Fora

De H. Vincentius werd in 1173 uitgeroepen tot Lissabons patroonheilige. Zijn stoffelijke resten werden overgeplaatst van de Algarve naar een kerk op deze plek buiten (fora) de stadsmuren. De gevel in gebroken wit, voltooid in 1627, is sober en symmetrisch, met aan beide zijden torens en boven de ingang beelden van de heiligen Vincentius, Augustinus en Sebastiaan. Binnen valt je oog onmiddellijk op het barokke baldakijn boven het altaar dat wordt geflankeerd door levensgrote houten beelden. Het aangrenzende voormalige Augustijnerklooster, dat via het schip van de kerk bereikt kan worden, heeft zijn 16e-eeuwse cisterne en resten van het voormalige klooster behouden, maar wordt vooral bezocht vanwege de mooie 18e-eeuwse azulejos. Tot de panelen in de hal van de eerste kloostergang behoren levendige, maar historisch onnauwkeurige taferelen van Alfonso Henriques die Lissabon en Santarém aanvalt. De tegels rond de kloostergang stellen de fabels van la Fontaine voor. Een doorgang achter in de kerk leidt naar het refectorium, dat in 1885 is veranderd in het Bragança-pantheon. Hier staan de sarcofagen van bijna alle koningen en koninginnen.

Castelo de São Jorge

Op de hoogste heuvel van Lissabon