Niet alleen kinderen hebben een wishlist als het gaat om speelgoed, vaak hebben papa en mama ook wel zo hun voorkeuren en wensen. Eén van de items die bij mij al een tijdje op het lijstje staat is een lichttafel, want echt goedkoop zijn ze niet. Soms hebben ze op school in de kleuterklas een lichtbak waar mee gespeeld kan worden. Naast spelen is dit ook een andere manier om te leren. Maar ook thuis is dit zeker een aanrader omdat je er heel veel mee kan.

Houten Spel bracht een lang gekoesterde wens in vervulling en stuurde me een lichtbak op ter review. Daar kreeg ik ook een set transparanten bij en een doosje met fiches die dochter als edelstenen heeft gebombardeerd ;-) Houten Spel verkoopt speelgoed en materialen die zij gebruiken voor het thuisonderwijs en goed zijn bevallen. Dit wordt allemaal met de hand gemaakt, net als de lichttafel. Hierdoor weet je zeker dat je een uniek product krijgt en ze ook aangepast kunnen worden aan je wensen zoals een grotere of kleinere lichttafel of eventueel met een opstaande rand. Dat zit er bewust niet tussen om het  kruipen van het zand te voorkomen.

Al snel was ik niet meer de enige die hier enthousiast over was; manlief ging aan het werk om zelf ook transparanten te maken, kinderen wilde niet meer naar bed omdat ze wilden blijven spelen en zelfs op Instagram kwamen er leuke reacties, zelfs van de juf van de peuterspeelzaal waar hij nu even heen gaat.

Wat is een lichttafel?

Je hebt vast wel eens de zandtovenaar gezien? Waar hij op werkt is een heel grote uitvoering van een lichttafel. Deze heb je ook in een kleiner en handzamer formaat. Een lichttafel is in principe niet meer dan een houten bak met een lichtdoorlatende bovenkant. In de bak zitten felle lampjes die de plaat vanaf de onderkant verlichten. De lichttafel die ik heb gekregen heeft een A3-formaat en is dus lekker groot. Hij is van hout gemaakt, maar helemaal hol dus niet zwaar ofzo. In de bak zitten ledstrips die zorgen voor een goede verlichting vanaf de onderkant. Aan de zijkant zitten de batterijen verwerkt. Je hebt 6 batterijen nodig om beide strips aan te zetten.

Waarom een lichttafel?

Een lichttafel is een tafel maar dan met een extra feature, namelijk licht, waardoor het spelen een nieuwe dimensie krijgt. Kinderen vinden licht erg interessant; alleen al het verschil tussen licht en donker (dag en nacht). Of wat dacht je van schaduwen als je buiten bent. Licht is een onderdeel van de natuur, door met licht te spelen leren ze dus eigenlijk op hun eigen niveau al een stukje natuurkunde. Licht helpt kinderen dezelfde objecten anders zien.

Op een lichttafel kunnen de kinderen spelen met licht. En oefenen spelenderwijs met licht, donker, schaduw, vormen, materialen en kleuren leren. Soms is een materiaal doorzichtig en laat het licht door en de andere keer niet. Daarnaast trekt licht de aandacht van kinderen en houdt dit langer vast. Door te spelen op een lichttafel wordt de concentratieboog van het kind dus langer. Door het langer geconcentreerd werken kan het ook zonder lichttafel sneller nieuwe dingen leren en omgaan met problemen.

Ook kunnen ze zich verwonderen over de diverse kleuren, vormen en materialen. Door hiermee te spelen en het visueel geheugen te stimuleren zal het later ook makkelijker leren lezen, schrijven en tellen. Met behulp van zand of suiker oefenen ze de fijne motoriek. Kunnen ze expressief aan de slag door tekeningen over te trekken. Of ze gaan aan de slag met reeksen, sorteren of zelfs rekenen en schrijven / lezen. Vrij spel ontwikkelt tevens de verbeelding die fundamenteel is voor creativiteit.

Een lichttafel is een materiaal dat typisch past binnen de filosofie van Loris Malaguzzi; de Reggio Emilia. “ Een kind heeft honderd talen om in te spreken, heeft honderd handen, honderd gedachten, honderd manieren van denken, spelen, of spreken…. “ L.Malaguzzi, 1996 (Reggio Emilia)

Lees ook: Spelen met de houten regenboog van Grimm’s
Lees ook: Geheugen trainen van je kind; het leukste speelgoed, spelletjes en activiteiten om te oefenen

Onze ervaring met de lichttafel

100 tips en voorbeelden van het spelen met de lichttafel - Mamaliefde.nl

De eerste keer dat onze dochter ermee speelde hebben we eerst een transparant gebruikt om een patroon te leggen. Ze was als laatste nog aan het eten, dus was ik al begonnen met spelen. Stiekem is het namelijk ook heel leuk om het zelf te doen. En dat maakte haar nieuwsgierig. Dat wilde zij ook wel. Zo hebben we samen na het eten nog zeker een uur gespeeld. Van lijnen volgen in bepaalde patronen, tot en met een ‘opdracht’ zoals fiches leggen op de punten van een ster.

Zo aan het einde van de dag was haar concentratieboog niet heel lang meer, a