Gisteravond was het weer zo ver; tijd voor de jaarlijkse lichtjesavond. Een avond waarop de hele omgeving, en zelfs mensen vanuit de andere kant van Nederland komen voor de Dickensstijlachtige sfeer, muziek, eten en drinken en het shoppen. Vrijwel de gehele binnenstad is schitterend verlicht, op iedere hoek van de straat staan gelegenheidskoortjes en orkesten. Op het midden van de Markt staat een enorme kerstboom die op lichtjesavond aan gaat. Dit jaar wordt dit steeds grootschaliger evenement voor de 17e keer georganiseerd. Ondanks dat ik mijn jeugd in Delft hebt doorgebracht was vorig jaar pas mijn eerste lichtjesavond, terwijl dochterlief twee jaar geleden voor het eerst ging met oma en opa. Druk dat het was. Geen succes met een baby van nog geen maand oud in de draagzak en een tweelingwandelwagen. Dit jaar hebben oma en opa het daarom anders aangepakt. Vanwege de Parkinson van oma konden we op een invalidenparkeerplaats midden in het (autoluwe) centrum parkeren. Scheelt in ieder geval een stuk lopen. Oma had voor alle kinderen ook mini zaklampjes gekocht. Een schot in de roos. Thuis was de accu nog vol, bij aankomst bleek deze leeg te zijn. De meeste foto’s zijn daarom met de telefoon gemaakt en van mindere kwaliteit.

Gezellig uit eten

Vlak voor zeven uur gaan de lichtjes aan gevolgd met een lichtshow op het stadhuis. Om er toch iets van mee te krijgen, zonder dat we ons midden in de topdrukte bevinden hadden oma en opa op tijd gereserveerd in een restaurant op de markt. Vanaf onze plek zag je niet veel, en het was vrij lang wachten op het eten. Er ging van alles mis bij de tafels om ons heen, en later hebben we zelf ook moeten wachten tot alles er was. Tussendoor hebben we met de dames een kort rondje gewandeld. Was ook wel nodig na een half uur ‘stil zitten’ voordat de bestelling opgenomen werd. De tekeningen waren gekleurd, er was onder de tafel gespeeld, appelsap was op, broodjes waren op en ze waren echt toe aan wat lichaamsbeweging. Terwijl opa bij baby boy achter bleef, die had het super naar zijn. Hij maakte er een spelletje van om de aandacht te trekken van andere gasten om ze te trakteren op een flinke glimlach. Of als ze vervolgens te dicht bij kwamen te gaan huilen om duidelijk te maken dat dat niet gewenst was. Het knisperboekje en Nijntje handpop waren een prima afleider.

Buiten hebben we even een rondje gelopen en gekeken bij het grote podium. Daar waren ze allerlei klassieke kerstliedjes aan het zingen.

Eenmaal terug stond het eten op tafel en kon er aangevallen worden. Peuter was erg blij met haar bord patatjes, nicht ging los op de pannenkoek. Baby boy viel na twee stokbroodjes aan op het bordje met poffertjes (zonder poedersuiker, niet eens zozeer vanwege de zoetigheid, maar wel de poedervorm), het restant van de patatjes van zuslief en mama / oma. Om vervolgens ook nog enkele stukjes pannenkoek van zijn nichtje naar binnen te werken. Een vuilnisbak is er niets bij. Resultaat; slechts anderhalf poffertje was op de grond beland. Als toetje hielden we het op een kop warme chocolademelk met slagroom. Waarvan de slagroom en de koekjes snel ingepikt waren. Na een sanitaire stop was het lekker dik aankleden om weer naar buiten te lopen.

Kinderprogramma

Een van de pleinen was ingericht voor het kinderprogramma. Helaas viel het aanbod vrij tegen. Er was wat Pools klinkende muziek, niet specifiek voor kinderen. Een aantal vuurkorven en een paar kraampjes waar eten en drinken werd verkocht. In een van de kraampjes kon er gekleurd worden. Ergens achteraf kwamen we een mini draaimolen tegen. Voor een euro mochten ze een flink aantal rondjes draaien. Zijn nog eens andere prijzen dan de carrousel bij het paleis Fontainebleau in Frankrijk. Dat wouden de dames wel. Er was ook een mini vliegtuig waar baby boy prima in kon zitten. Met mama ernaast.

Toeristische route

Tot slot hebben we nog een klein ommetje gemaakt, langs een andere route dan vorig jaar. Er is ook zoveel te zien en doen. Dit keer brachten we een bezoekje aan de Oude Kerk. Momenteel gesloten voor renovatie, maar speciaal voor lichtjesavond geopend. Heel handig met twee buggy’s over al die diepe grafstenen… Hier werd ook gezongen door een koor en vlak bij de uitgang was een grabbelton. Als cadeautje kregen ze een paar waxinelichtjes. Het kaartje met uitnodiging voor de familiekerstviering vonden ze allebei interessanter ;-) De dames hadden het nu ook wel gezien. Tijd dus om terug te keren naar de auto. Totdat we buiten waren en er langs de grachten een aantal gevels met gekleurde schijnwerpers waren verlicht. Er zat gelijk weer leven in peuter, die vond dat echt schitterend en zat iedere keer wow te roepen.Tot slot heb ik nog super schattige slofjes voor baby boy geshopt. Het voordeel van een buggy en buikdrager is dat je niet makkelijk even alle kraampjes induikt.

Lichtjesavond 2014 Delft - Mamaliefde

Deze slofjes met aapjes kon ik niet laten liggen. Om de een of andere reden raak ik er altijd eentje kwijt… Uiteindelijk waren we rond negen uur weer terug bij de auto en lagen ze half tien in bed. Als ze nu morgenochtend niet uitslapen.

Wordt er bij jullie in de omgeving ook zo’n evenement georganiseerd rond de feestdagen?