“Blijf in de vakantie lezen. Lees minstens 5 bladzijdes per dag. En vergeet vooral de krul niet te zetten wanneer het je gelukt is.”

Dit soort brieven krijg je vaak van de leerkracht mee vlak voor een vakantie. Kinderen zitten dan vaak in groep 3 en zijn net begonnen met het leren lezen. In het begin is het belangrijk om het lezen bij te houden en te bevorderen. Hieronder lees je wat tips om het wat aantrekkelijker te maken voor kinderen om door te blijven gaan met lezen. Want alleen maar boekjes lezen, is op een gegeven moment ook saai als je geen zin hebt om te lezen.

Lees ook: Tips om de woordenschat van je kind vergroten en uitbreiden
Lees ook: Spelletjes letters leren herkennen, lezen en schrijven

Zomerval

Heerlijk op vakantie de boel de boel laten. Maar dan kom je terug van vakantie en blijkt dat je dochter aan het begin van het schooljaar een leesniveau gezakt is. Of dat je zoon balend naar school gaat omdat hij lezen ‘stom’ vindt.  Als je kind in groep 3 zit heb je vast wel eens van het begrip ‘zomerval’ gehoord. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen 1 á 2 AVI-niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling en in groep 4 dit weer moeten inhalen. Dit zomerverval kan eenvoudig worden tegengegaan. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig lezen is er geen sprake van terugval. Ook gedurende de rest van het jaar kan thuis lezen je kind stimuleren om sneller te lezen of in een hoger tempo.

Onderzoek toont aan dat lezen tijdens de zomervakantie de leesvaardigheid (het AVI-niveau) op peil houdt. Dit positieve effect geldt voor kinderen van alle leeftijden. Ze zijn gewend om op school ‘vrij’ te lezen: wanneer dit wegvalt, bestaat het risico dat ze een achterstand oplopen. Juist door tijd te besteden aan vrij lezen, krijgen kinderen meer woorden onder ogen. Bovendien komen ze met ander taalgebruik in aanraking dan wanneer ze alleen met klasgenoten kletsen of appen. Zo vergroten ze hun woordenschat en dat is weer goed voor hun schoolprestaties. Lekker blijven lezen tijdens de vakantie, dus!

Lezen is leuk! Maar omdat kinderen op school moeten lezen om te leren, raakt het plezier van lezen soms naar de achtergrond. En dat is zonde. Want lezen moet vooral ook leuk zijn. Wegdromen in mooie, spannende verhalen. Even weg uit de werkelijkheid, een moment helemaal voor jezelf. Of zoals J.K. Rowling het omschrijft: “Ik geloof niet in de magie in mijn boeken. Maar ik geloof wel dat er iets magisch kan gebeuren als je een goed boek leest.” Ook voor kleine kinderen is lezen in de zomer een must. Wat is er nu leuker dan, juist wanneer papa en mama wat meer tijd hebben, lekker samen boekjes lezen en eindeloos praten over de verhalen?

Belonen

Een kind belonen werkt als een tierelier. Kinderen zijn op deze leeftijd nog erg gevoelig voor beloningen. Een beloning werkt helemaal goed wanneer je kind deze zelf bedacht heeft.

Tip: Koop een stickerboekje en maak van een A4-tje een heus beloningspapiertje. Bij tien stickers krijgt jouw kind een beloning. Overleg samen wat er voor nodig is om een sticker te behalen. Leg ook hierbij de lat niet te hoog, want dan gaat het beloningssysteem tegen je werken. En komen er gedachtes als: Ik ga het toch niet meer redden, dus ga ik ook niet meer lezen. Het heeft toch geen zin meer.

Leesbingo

Leesbingo. Ik had er nog nooit van gehoord totdat mijn dochter in groep 3 belandde. Het is een heel toffe methode om je kind te laten lezen. Vul in de vakjes allerlei opdrachten, gekke opdrachten zijn natuurlijk ook toegestaan. Voorbeelden: Ik lees 15 minuten:

  • In mijn bed
  • Op zijn kop
  • De Donald Duck
  • Samen met papa
  • Het boek van school
  • De woordjes van racelezen
  • Achterstevoren
  • Mijn zusje voor

Je vindt de leesbingo hier bij Jufmaike.

Nog leuker voor je kind is dat jij als ouder ook zelf de leesbingo invult. Eens kijken wie als eerst bingo heeft. En een valse bingo is natuurlijk een liedje zingen 😊.

Racelezen

Je las het al bij de opsomming van voorbeelden bij de leesbingo. Racelezen. En ook in dit geval, had ik geen idee van het bestaan.
Hoe gaat het in zijn werk? Kinderen krijgen 1 minuut de tijd om de woordjes te lezen die op het ‘kernblad’ staan. (Deze vind je in de link, kies de juiste kern waar je kind in leest op school.) De opdracht is op zoveel mogelijk woorden te lezen. Als de tijd op is, dan zet je een streepje onder het woord waar ze is gebleven. Daarna volgen nog twee kansen om verder te komen. En je zit de tweede keer weer een streep onder het woord wat ze de tweede keer behaald hebben. En nogmaals bij de derde. In de volgorde: Rood – oranje – groen.

Meer informatie vind je hier.

Juf Lieve

Wat is er nou leuker voor een kind om de juf te spelen over haar eigen moeder. Ik kan niets beters verzinnen. Speel gezellig mee en doe alsof je niet kunt lezen. Kinderen leren er veel van als ze een ander iets moeten uitleggen. Bovendien vergroot dit het zelfvertrouwen enorm wanneer ze iets weten wat een ander nog niet weet. Hopelijk verdien jij ook een sticker 😊

Luisterboeken

In de auto word je de muziek ook weleens zat. En de kinderen hebben niet altijd zin om naar de ‘ouderwetse’ muziek van hun ouders te luisteren. Een luisterboek biedt de uitkomst. Kinderen kunnen heerlijk achterover zitten in de auto en luisteren naar ‘Belle en het Beest’. Zonder dat ze zelf de woorden hoeven te lezen. De woordenschat wordt hierdoor ook vergroot. Zijn je kinderen al zover dat ze zelf willen meelezen? Dat kan! Bij de CD’s wordt ook altijd een boekje geleverd, waar de teksten geschreven zijn. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer boeken te vinden op youtube en spotify.

Kinderluisterboeken vind je hier.

Lees ook: Podcasts en luisterboeken voor kinderen op cd, youtube en spotify

Lees apps

Veel kinderen zullen in de vakantie niet van hun beeldschermpje te weerhouden zijn. Er zijn ook apps waarmee je het lezen tijdens de vakantie kan oefenen en