Onze oudste dochter vindt al wat kruipt, kriebelt en vliegt hoogst interessant. Ze kan dan echt super geconcentreerd gaan zitten om te kijken naar wat deze beestjes doen. Het liefste zou ze ook nog willen vangen. Al vind ze dat toch net een stap te ver. Dan worden mama of papa geroepen om een diertje te vangen. Bij de Action hebben we zo’n natuurontdekset gehaald met glazen bakjes en dekseltjes, plastic pincet en een klein netje.

Achter het huis loopt er ook een sloot. Hier gebeurt van alles. Ze vinden het geweldig om te zien hoe de meeuwen er op af racen als je een droog broodkorstje in de sloot gooit. Of hoe de poes probeert om een vis te vangen. De sloot is niet diep, maar wel heel helder zodat je goed kan zien wat er allemaal in het water gebeurd. Als ze ouder zijn, en hun zwemdiploma hebben mogen ze net zoals de kinderen verderop hier ook met een opblaasbootje in spelen.

IVN Slootjesdag

Vandaag 13 juni, en op sommige plaatsen ook morgen 14 juni organiseert het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) de Slootjesdagen. Op verschillende plaatsen in Nederland worden er activiteiten georganiseerd rondom een sloot.  Wil je bijvoorbeeld weten hoe een kokerjuffer overleeft in een sloot vol vijanden? En hoe een bootsmannetje aan zijn voedsel komt? Leuk om hier samen met je kinderen heen te gaan. Zo ontdek zelf wat er allemaal in een doodgewone sloot gebeurt. Je kan bijvoorbeeld een vlot bouwen, een bootsmannetje uit het water scheppen of een schrijvertje door de microscoop bestuderen. Hartstikke interessant voor de kleine onderzoekers-to-be.

Natuurspeelplaatsen

Kind van Moeder natuur; Spelen met water - mamaliefde

Wist je trouwens dat IVN ook door heel Nederland leuke natuurspeelplaatsen aanlegt. Hier in de buurt zit er ook eentje waar ik al een paar keer ben geweest. Maar nooit geweten dat ik dat aan hun te danken heb. Geweldig dat er op deze manier nog ruimte geboden wordt aan kinderen om lekker te klimmen, spelen en vooral vies te worden! Zeker als je in de randstad woont is dat niet altijd even ‘makkelijk’.

Zijn jullie kinderen ook zo geïnteresseerd in de natuur?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.