Nederland is een land met een rijke historie. Verspreid over het land liggen daarom de mooiste pareltjes van dorpen (of steden) waar het heerlijk toeven is. Of dat nu is voor een bezoek aan de de lokale markt, om door het dorpje te struinen of gezellig op een terrasje te zitten. Met wat hulp stelde ik de volgende lijst samen met de leukste plaatsen van Nederland. Net over de grens in België is Brugge ook een absolute aanrader, Nathalie schreef daar een blog over.

Lees ook: Toerist in eigen land; de mooiste en originele plekjes van Nederland 

Appingedam (Groningen)

Appingedam (Groningen) is volgens Yvonne echt een mooi dorp, met mooie oude huizen, bruggen en leuke winkeltjes.

Lees ook: Groningen met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Arcen (Limburg)

Arcen een dorpje in Limburg waar je heerlijk kunt wandelen langs de Maas, waar ze altijd in de zomer een leuke sfeermarkt hebben. Valkenburg is ook prachtig maar daar voelt Yvonne zich wel toerist in eigen provincie.

Borger, Dwingeloo en Odoorn (Drenthe)

Niet helemaal zuidoost-Drenthe maar dorpjes als Borger, Dwingeloo en Odoorn zijn leuk om te bezoeken. Je vindt er een beetje Drenthe zoals op de ansichtkaarten met mooie natuur, oude dorpjes en gezellige restaurantjes. Ga je naar Odoorn dan moet je zeker even langs Pannenkoekenboerderij ‘De Snoepert’ tipt Elke. Een heel oud boerderijtje maar ontzettend leuk! Ook voor kinderen.

Bussum (Noord-Holland)

Het leukste dorp volgens Maaike is Bussum, omdat het een gezellig overzichtelijk centrum heeft met alles wat je nodig hebt. Leuke horeca, een mooie fontein en het spoor wat het een feest voor mijn zoon maakt. Ook is het winkelaanbod erg compleet voor een relatief klein dorp.

Deventer (Overijssel)

De leukste stad is Deventer vindt Yvonne, omdat het zo’n lekker compacte stad is, met prachtige oude huizen en een heel sfeervol centrum. Als je van shoppen houdt vind je hier unieke, kleine zaakjes met leuke hebbedingetjes en even over de markt struinen op zaterdag is ook erg gezellig. Het weekend voor Kerst is Deventer extra bijzonder, want dan vindt hier het Dickensfestival plaats.

Lees ook: Dagje uit Deventer; Bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen met kinderen

Giethoorn

Giethoorn is misschien wel het bekendste dorp van Nederland. In de zomer zijn er vele malen meer toeristen dan dorpsbewoners en daarom gaan wij altijd in het voorjaar of najaar. Er zijn grappige weggetjes en bruggetjes