Back-to-school peuter kapsel - Mamaliefde

Leuke, snelle en makkelijke kapsels voor naar school

Onze peuter gaat nu ruim twee maanden naar de peuterspeelzaal. Een goede oefening voor mama om te gaan met ochtendstress. Het ‘mooi’ maken van de haartjes schiet er regelmatig bij in. Dan blijft het bij een eenvoudig staartje of vlechtje. En dat terwijl andere meisjes met superschattige peuter kapsels aankomen vol staartjes, vlechtjes en andere frutsels. Waar ze thuis over het algemeen niet aan haar haren komt, behalve als ze naar bed gaat. Is dat op de peuterspeelzaal wel anders. De oplossing zijn peuter kapsels met ‘veel’ elastiekjes die goed ‘strak’ zitten. Het voordeel daarvan is niet alleen dat het niet in het gezicht gaat hangen maar ook prima werkt om luizen te voorkomen. Vraag me soms dan wel af of ze zich daar dan niet verveelt. Het is en blijft een peuter, dus de kwaliteit van de foto’s is niet denderend. Stil zitten vind ze echt verschrikkelijk, dus blij als er iets op de foto staat. Verder merk ik dat doordat ze zulke donkere haartjes heeft het soms lastig te zien is. Hoop dat jullie toch een beetje een beeld krijgen.

5 coole vlechten en school kapsels voor peuters en kleuters - Mamaliefde.nl

Staartjesvlecht

Peuter kapsels back-to-school - Mamaliefde

Voor dit eerste kapsel zijn aardig wat elastiekjes gebruikt. Een perfect alternatief voor als de haartjes nog te kort zijn om te (leren) vlechten. Je begint met een klein staartje precies boven het oor. Dat zet je vast met een elastiekje. Vervolgens neem je er met een kam een plukje haar bij; zowel van de bovenkant als van de onderkant. Deze zet je ook vast onderaan het hoofd. Zo ga je helemaal door tot je bij het andere oor beland en daar een groter staartje maakt.

Alternatief staartjesvlechten

Peuter kapsels back-to-school - Mamaliefde

Een iets ingewikkelder alternatief zijn deze twee staartjesvlechten. Je begint met een scheiding te maken in het haar en bind een deel samen in een elastiekje zodat het niet in de weg zit. Vervolgens maak je bovenaan de andere helft een staartje, trekt het elastiekje een klein beetje los en haalt het staartje onder het elastiekje door. Vervolgens maak je een tweede staart met een extra pluk haar erbij, haalt dit weer onder het elastiekje door en maakt een derde staartje. Dit doe je vervolgens ook aan de andere kant. Ziet er net iets ingewikkelder uit dan de eerste versie.

Diadeemvlecht

Peuter kapsels back-to-school - Mamaliefde

Dit is mijn ideale ‘geen-tijd’ kapsel. Een invlecht is vaak zo gemaakt. Dan begin ik aan de ene kant boven het oor, vlecht langs het voorhoofd naar het andere oor en dan nog een stukje verder in een gewone vlecht. Tot slot een staartje of knotje aan de achterkant en klaar. Definitief geen haartjes in het gezicht.

Vissegraat

Peuter kapsels back-to-school - Mamaliefde

Deze vlecht had ik eerder ook al geprobeerd, maar was echt een ramp. Nu het haar wat langer is, is het tijd voor de herkansing. Het gaat al iets beter, maar vooral in het begin is het nog even lastig. Als je er eerst een staartje van maakt gaat het al iets makkelijker. Als je klaar bent kan je er voor kiezen om het voorzichtig iets uit elkaar te trekken zodat het duidelijker een visgraat vlecht wordt. Dit heb ik hier niet gedaan omdat het daar nog eigenlijk nog te kort voor is. Voor een duidelijke uitleg, met beeld verwijs ik je graag naar dit filmpje.

Gewoven haar

Dit idee kwam ik tegen op pinterest, en aangezien we het toch erg rustig aan deden wou ik het wel proberen. Om te beginnen heb ik aan de voorkant zeven staartjes naast elkaar gemaakt. Ieder staartje met een ander kleur elastiekje vastgezet. Vervolgens heb ik aan de achterkant het haar verdeeld in twee grotere staartjes en gelijk vastgezet met een elastiekje. Bij het rechtse staartje heb ik de vier staartjes die voor aan de linkerkant zitten erbij gevoegd. Dit heb ik staartje voor staartje gedaan en eerst even ingedraaid (dit kan je ook insmeren met wax om pluizen te voorkomen). Vervolgens ben ik begonnen met het staartje dat iets meer aan de rechterkant van het middelste staartje voor zit en dit, nadat het gedraaid is, door de andere staartjes heen getrokken. Er overheen, onderdoor etc. Hier kan je natuurlijk ook als hulpmiddel de ponytail loop voor gebruiken. Die zet je natuurlijk aan de andere kant van het hoofd vast en klaar.

Tot zover een nieuwe serie met vijf kapsels. Goed nieuws; de volgende vier zijn ook al getest en komen waarschijnlijk in december online. Met inspiratie voor de kerstdagen.

Welke is jullie favoriete kapsel?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 12 )

 • RT @mamaliefde_: Het is weer zover; een nieuwe serie van peuter kapsels. Met onder andere een vissengraat en heel veel staartjes. http://t.…

 • Wat ontzettend leuk! Ik zou gaan voor de diadeemvlecht, die vind ik heel mooi!

  Ik ben zelf onwijs weg van prutsen met mijn haren dus stiekem hoop ik ook heel erg dat ik ooit een mooi dochtertje krijg zodat ik haar elke dag prachtige vlechten kan maken haha <3!

  Liefs en een fijn weekend! Rosie!

  • Wat ontzettend leuk dat je even komt gluren. Is echt zo leuk het vlechten van haren. Voor een peuter mag ze niet klagen, maar hoop dat ze snel nog langer worden. Regelmatig zijn er toch dingen die niet van de grond komen.

 • Wat heerlijk om te zien!! Toen ik op de basisschool zat maakte mijn mamma ook altijd kunstwerkjes van mijn haar. Zo leuk om dat ook bij jou terug te zien! Onze favoriet was de op zijn kopse vlecht eindigend in een staart. Klinkt ingewikkeld maar is het niet. Je hangt met je hoofd voorover, je begint met vlechten vanuit de nek naar de kruin en op je kruin maak je een staart. Van voren lijkt het een simpele staart maar van achter is het een mooi vlechtwerk.

 • Wat leuk! Ik hoef hier alleen maar stekels te maken haha

 • Ohh dit vind ik superleuk! Die eerste kende ik niet, ga ik aankomende week ens uitproberen. En die diadeemvlecht is zo cute.

 • Gaaf! Het ziet er naar uit dat dochterlief krulletjes gaat krijgen; ik kan niet wachten om met die haartjes aan de slag te mogen gaan 🙂 Maar nog niet te vroeg juichen, kunnen ook alleen de nesthaartjes zijn die in de krul springen. Ik zal moeten afwachten en voorlopig het bij geïnspireerd raken houden (kan altijd nog met mijn eigen haar aan de slag haha)

 • Wow, wat een bezigheid! Als ik al 5min aan m’n eigen haar lig te klooien, ben ik het zat. Ik wil het graag allemaal doen bij m’n dochter later maar of ik er het geduld voor ga hebben, das wat anders haha

 • Heel leuk! Ik kan niet wachten tot de haren van m’n tweeling (23, gecorrigeerd 20 mnd) lang genoeg zijn. Het schiet maar niet op, hihi.Bij de lange lokken van zoonlief houdt het toch echt op bij een staart, los of (in de meeste gevallen) een hoedje erop.

  • Wat leuk dat je zoon zulke lange haren heeft. Daar kan je echt hele andere dingen mee. Lange haren bij kleine meisjes zijn echt lief.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top