Lentekriebels? Klussen met je kids!

Lente, een tijd waarin je huis vaak een flinke schoonmaak ondergaat. Dan kan het ook zomaar eens voorkomen dat er klusjes gedaan moeten worden. Heel vervelend… De ‘voorjaarsschoonmaak’ is dan ook niet voor iedereen het hoogtepunt van het jaar. Een tip van ons, begin met je tuin! De laatste keer dat die goed onder handen genomen is, was afgelopen zomer. En het leuke is, het opknappen van je tuin kan je samen met je kinderen doen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de tuin, want de kleine kinderhandjes kunnen je ook binnen helpen. En het kan nog leuk zijn ook! Bel dus niet meteen de plaatselijke klusjesman, maar ga aan de slag. Natuurlijk is het voor sommige klussen wel aan te raden om een vakman in te schaken, een wc ontstoppen is zelfs samen met je kinderen niet leuk…

De tuin

Begin dus lekker in de tuin. Vooral eind april en begin mei zijn de meeste tuinklussen goed uit te voeren. De zon laat zich steeds vaker zien en de planten groeien het beste in deze periode. Als je een gazonnetje hebt, is dit hét moment om te zaaien. In een paar stappen is je gazon weer een prachtige groene grasmat. Spit eerst goed de grond om met een schep. Daarna kan je makkelijk alle stenen, wortels en onkruid verwijderen. Als het goed is zie je nu alleen nog de bodem, deze mag zachtjes geharkt worden. Hierdoor egaliseer je de grond en kunnen de zaadjes beter hechten.

Zaai het gazon eerst horizontaal, en daarna nog een keer verticaal. Zorg goed voor dit gezaaide gazon. Als het droog blijft is het aan te raden om iedere dag licht te sproeien. Het sproeien wordt door veel kinderen als erg leuk ervaren. Deze periode is ook het beste als je het gras wil verticuteren, dit is het doorsnijden van ondergrondse wortels en het verwijderen van mos. Dit is nodig om je gazon gezond te houden. Hiermee voorkom je verstikking.

Huisdieren

Heb je toevallig een kat als huisdier? Dan zal hij, of zij, ook genieten van de steeds meer voorkomende zon. Natuurlijk heb je geen zin om steeds de deur open te doen, dus een goede oplossing is een kattenluik bij de buitendeur. Zo kunnen je huisdieren makkelijk naar binnen, en naar buiten wanneer ze dit zelf willen. Het plaatsen van zo’n luik is een klus die je gemakkelijk met z’n tweeën kan doen.

Als je helemaal hip wilt zijn, dan neem je een luik met een chip. Zo kan alleen je eigen kat gebruik maken van het luik, en wordt je huis geen kattenhotel. Vaak zit er een patroon bij het luik, zodat het alleen een kwestie van overtrekken is. Daarna kan je makkelijk het luik bevestigen.

Helpen met klussen

Als je kinderen wat ouder zijn kun je ze al klussen helemaal zelf uit laten voeren. Een taak die wel wat aandacht kan gebruiken is het snoeien van je struiken. Deze moeten er wel goed uitzien natuurlijk, en is een goede reden om je kind naar buiten te sturen. Met de volgende tips moet je struik er binnen de kortste keren weer piekfijn uitzien.

  • Het begint bij scherp gereedschap. De snoeiwond die ontstaat kan door gebruik van dit gereedschap beter genezen.
  • Snoei waar een jonge scheut zich naar buiten richt. Deze zal daarna verder groeien, en zorgt zo voor een natuurlijke structuur van de struik.
  • Snoei nooit als de temperaturen rond het vriespunt liggen.

Als al deze klusjes zijn uitgevoerd ben je weer klaar voor één van de mooiste seizoenen van het jaar. Zijn er klussen die we vergeten zijn? Laat het vooral weten en deel je verhalen met ons!

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 2 )

  • heerlijk de lente en samen wat in de tuin werken.

  • Klussen is altijd lekker!

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.