Uitjes met kinderen in en om Leiden

Leiden is een mooie, historische stad, waar je zelf heerlijk rond kunt dwalen. Maar ook met kinderen zijn er leuke dingen te beleven in Leiden zelf of er net buiten. Hier een kleine greep om een gezellig dagje op stap te gaan met de kids! Meestal niet alleen maar op kinderen gericht, maar net zo leuk voor de (groot)ouders!

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen; de leukste uitjes en bezienswaardigheden

Musea in Leiden met kinderen

In Leiden zijn meerdere grote musea, die ontzettend leuk zijn voor kinderen:

Naturalis Biodiversity Center

Je onderdompelen in de wonderlijke wereld van de natuur: dát is wat Naturalis in het kort inhoudt. Op dit moment zitten ze dicht door een gigantische verbouwing, maar eind zomer 2019 willen ze weer open zijn. Freek Vonk, de bekende bioloog, draagt hier en daar ook zijn steentje bij. Je gaat door de tijd van het bestaan van de aarde heen en komt van alles tegen. Waarbij de grootste troef natuurlijk de T-rex Trix is. En er zijn niet alleen tentoonstellingen, maar ook leuke workshops!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Naturalis Leiden met kinderen

Corpus

Corpus is ook al zo boeiend. Hier maak je opnieuw een ontdekkingstocht, alleen doe je het nu door het lichaam heen! Deze reizen doe je met een vaste vertrektijd, dus je zal moeten reserveren! Vanaf de knie tot aan de kruin: zo loop je door het menselijk lichaam, waarbij je begeleid wordt door een audiotour. Deze ‘reis’ is geschikt vanaf zes jaar. Natuurlijk staat er ook horeca voor je klaar! De reis zelf duurt 55 minuten. Maar daarna kan je nog zelf door “mijn Corpus” lopen, waar je leuke games en testjes kan doen, uiteraard om nog meer te weten te komen over dat wonderlijke mensenlichaam.

Meer informatie vind je hier.

Waterland in Rijksmuseum Boerhaave

Een wetenschappelijke watertuin voor onze kleine deugnieten. Heerlijk spelen met water en dan is het nog leerzaam ook. Hm, wat willen we nog meer? Zoals ze zelf zeggen: “Waterland Boerhaave is een wetenschappelijke speeltuin in de monumentale binnenplaats van het museum waar kinderen kunnen ervaren wat er nodig is voor droge voeten in ons land.”

Meer informatie vind je hier.

Rijksmuseum voor Oudheden

In dit museum zijn ook leuke activiteiten voor de kinderen. Op ontdekkingstocht door verschillende tijdvakken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Rijksmuseum voor Oudheden met kinderen

Volkenkunde

Of ga op ontdekkingstocht in dit museum over andere culturen! Ook voor de kinderen worden er leuke dingen georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Boerderij ’t Geertje

In Zoeterwoude (naast Leiden) kan je terecht bij ‘t Geertje. Een biologische boerderij, waar je kan kennis maken met allerlei dieren, zoals koeien, geiten en varkens. De geitjes mogen gevoerd worden, je kan een kano huren of een roeiboot (of je gaat mee met de rondvaartboot), er zijn leuke wandelroutes en je kan zelfs op een pony rijden. Er is dus van alles te zien en te beleven en daarmee ook een heerlijk uitje voor de allerkleinsten. Want kinderen en dieren: een mooiere combinatie kan je niet krijgen!

Meer informatie vind je hier.

Recreatiegebied Vlietland

In Recreatiegebied Vlietland zijn vele vormen van dagrecreatie mogelijk. Zo kan je een sloep of motorboot huren en heerlijk varen over de plas. Ook is er een prachtig Klimpark. Recreanten kunnen verder genieten van een in de Randstad welhaast ongekende rust en natuur. Daarnaast kun je de dag afsluiten met een hapje & drankje bij het Waterfront dat beschikt over een prachtig terras dat uitkijkt op het meer. Vanaf 1 februari 2019 is het kinderpaleis uitgebreid met een uitdagende binnenspeeltuin. Het kinderpaleis bevindt zich achter de vouwwand van het speeltuingebouw. Daar kunnen kinderen bij minder mooi weer of tijdens partijtjes gebruikmaken van allerlei speelgoed, karretjes, fietsjes en een springkussen.

Meer informatie vind je hier.

Polderpark Cronesteyn

Polderpark Cronesteyn ligt in de Kleine Cronesteynse polder, ook wel Knotterpolder genoemd. In 1982 werd het polderpark gerealiseerd naar het ontwerp van Evert Cornet. Het park is geworden tot ontmoetingsplek, rustpunt, historisch monument en speciaal biotoop. In het park zijn wandel- en fietspaden aangelegd, op de fietspaden is ook goed te skaten. Daarnaast zijn er o.a. een moerastuin, een waterspeelplaats, een landgoedbos en een camping te vinden. Ook is er een bos waar ieder jaar reigers broeden. In het park is het theehuis De tuin van de smid (voorheen bezoekerscentrum ‘Het Reigersbos’) te vinden. Het theehuis is iedere dag geopend.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Vogelenwijk

Speeltuin “Vogelenwijk” is een prachtige groene speeltuin. Gelegen aan de rand van Leiden, op de grens met Oegstgeest , kunnen de kinderen naar hartelust ravotten. Veel groen en speelwater nodigen uit om naar onze speeltuin te komen.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Merendroom

De speeltuin bestaat uit drie delen één voor de kleine kinderen, één voor de grote kinderen en een midgetgolfbaan waar kinderen onder begeleiding gebruik van kunnen maken. Er is een kleine binnenruimte die wordt gebruikt voor de spelotheek die in onze speeltuin is gevestigd. In de wintermaanden wordt er op zaterdagmiddag geknutseld. Ook kan je hier snoep, chips, ijs, drinken en snacks kopen.

Meer informatie vind je hier.

Bubbel Jungle

Wil je even geen wetenschap, maar enkel en alleen plezier maken? Als je even het water oversteekt, naar Leiderdorp toe, dan kom je al terecht bij een ontzettend leuk speelparadijs: de Bubbel Jungle. Niet alleen maar een speelparadijs in de zin van grote speeltoestellen, maar met nog veel meer extra mogelijkheden. Je kunt kiezen om alleen naar de Speelstad te gaan, maar waarom zou je het niet combineren met Golf in the Dark, het Klimpark of Lasergamen? Nou, als dat geen dagvullend geheel meer is… Of je gaat met de jongste naar de speelstad, terwijl de grote broers en zussen zich uitleven met papa (of juist mama, natuurlijk) bij het lasergamen? Lekker klimmen in het klimpark, terwijl je babybroertje in zijn speelhoek aan het klimmen is…alles kan!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste binnenspeeltuinen in Nederland

Brasserie Buitenshuis

Bij Brasserie Park in Leiderdorp en bij Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse meer kunnen kinderen iedere zondagmiddag gratis komen knutselen! Bij mooi weer gebeurt dit natuurlijk lekker buiten! En iedere week is het knutselwerkje weer een verrassing.

Meer informatie vind je hier.

Sinterklaashuis

In De Waag in Leiden (naast het stadhuis) komt Sinterklaas ieder jaar overnachten. Zeker een bezoekje waard!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste sinterklaasuitjes met sinterklaashuizen

Uitjes omgeving Leiden

Ook in de omgeving van Leiden is er een hoop te zien en doen. Natuurlijk ligt Den Haag vlakbij in de buurt met onder andere Duinrell en Madurodam. Iets dichterbij vind je Vlinders aan de Vliet. Op een half uurtje rijden bij Leiden vandaan ligt Alphen aan den Rijn. Hier vind je twee leuke parken voor kinderen én hun ouders.

Archeon – Alphen aan de Rijn

Het Archeon is een openlucht themapark waar je de geschiedenis van ons land echt beleeft. Er zijn drie tijdvakken (de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen) waar je echt buiten in rondloopt en niet alleen dingen ziet, maar waar je ook zelf je echt in die tijd waant door de Archeotolken, die echt inwoners uit die tijd uitbeelden. Ook word jij uitgedaagd om mee te doen met diverse activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museumpark Archeon met kinderen

Avifauna – Alphen aan de Rijn

Avifauna is een vogelpark, wat misschien voor kinderen minder boeiend klinkt. Maar de vogels zijn niet alleen prachtig om te zien, er zijn ook andere dieren te bewonderen, zoals aapjes. Maar eerlijk is eerlijk: de dag kan niet meer stuk door de gigantische speeltuin die erbij ligt met heel leuke zaken zoals bootjes en botsauto’s, waterpret en gewoon heel hoge glijbanen. Lekker spannend, hoewel het maar de vraag is wat je kind spannender vindt: die hoge glijbaan of toch het voeren van de lori’s? Overigens is dit uitje ook heerlijk te combineren met een rondvaart met van der Valk, of een bezoek aan het erachter gelegen overdekte zwembad!

Meer informatie vind je hier.

Madurodam – Den Haag

Hoe leuk is het om je als klein kind jezelf ook eens groot te voelen! In Madurodam kan dit. Hier ontdek je waar een klein land groot in is. Heel leuk om de kinderen te laten zien waar Nederland voor staat en wat er allemaal in Nederland te doen is. Zo kan je bijvoorbeeld als DJ een eigen mix maken, kan je leren vliegen op Schiphol en kan je avonturen beleven in de haven van Rotterdam en zorg je dat Nederland niet onder water komt te staan. Door de Oosterscheldekering op tijd dicht te doen, zorg je samen dat het land niet onder water komt te staan.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook; Dagje uit Madurodam

Landgoed de Olmenhorst – Lisserbroek

De leukste pluktuin vind je in Lisserbroek, namelijk Landgoed de Olmenhorst. Je kunt hier appels en peren plukken en er worden regelmatig leuke workshops georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen. Ook is er een speeltuin en de gelegenheid om een hapje te eten. Je kunt je makkelijk een hele middag vermaken in de Olmenhorst! Er worden het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo kun je hier appels en peren plukken, workshops volgen, is er een openluchttheater, diverse markten door het jaar heen, een speeltuin en ga zo maar door.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hello Food Festival op Landgoed de Olmenhorst

Duinrell – Wassenaar

Wij wonen vlakbij Duinrell, een uit de kluiten gewassen speeltuin / bungalowpark. Ideaal dus voor schooluitjes, uitstapjes met de wijkvereniging of een andere club. Zo ben ik er ooit eens geweest voor een zoveel jarig jubileum met de toneelvereniging, was het het jaarlijkse uitje met een groep jongeren uit de kerk en een ‘werkweekend’ waarbij plezier en workshops / overleg elkaar afwisselden vanuit de scouting. Als kind was de rodelbaan mijn grote favoriet. De glijbanen in het Tikibad doen het ook altijd goed. Jammer alleen dat het water daar eigenlijk te koud is voor kleine kinderen. We hebben toen vooral in het bubbelbad gezeten, zelfs het peuterbadje zelf was net aan. De nieuwste attracties zijn ook erg leuk voor oudere kinderen / volwassenen. Als jong kind valt het wel mee. Je kan hier trouwens ook een weekend kamperen op de Duinrellcamping.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Duinrellcamping & huisje; Met bezoek Tikibad & attracties
Lees ook; Duinrell & Tikibad dagje uit met kinderen

Kasteel Duivenvoorde – Voorschoten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen (of in dit geval met de poort in het kasteel…): dit kasteel wordt nog altijd bewoond! Maar niet getreurd, want sinds 1963 zijn bezoekers welkom, dus dat scheelt weer. De stichting, die sindsdien bestaat, organiseert leuke activiteiten, ook voor kinderen. Lekker griezelen met Halloween, bijvoorbeeld. Wil je gewoon het kasteel bezoeken? Kies dan voor de familierondleidingen, die gegeven worden op iedere woensdag- en zondagmiddag tijdens het museumseizoen. Het kasteel biedt ook andere rondleidingen aan voor kinderen, maar deze zijn op aanvraag. Vanaf hier lopen er ook veel wandelingen richting de Horsten in Wassenaar.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kasteel Duivenvoorde met kinderen

Wat is jouw favoriete uitje in Leiden of omgeving?

Windmill leiden stockphoto from Shutterstock / Jan Kranendonk

Wil Cats
Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:

Latest posts by Wil Cats (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Leiden met kinderen; de leukste uitjes en bezienswaardigheden en tips wat te doen in de omgeving
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top