Leiden is een mooie, historische stad, waar je zelf heerlijk rond kunt dwalen. Maar ook met kinderen zijn er leuke dingen te beleven in Leiden zelf of er net buiten. Hier een kleine greep om een gezellig dagje op stap te gaan met de kids! Meestal niet alleen maar op kinderen gericht, maar net zo leuk voor de (groot)ouders! Vanwege de historie van Leiden, onder andere als universiteitsstad en de aanwezigheid van veel musea wordt Leiden ook wel de Stad der Ontdekkingen genoemd. De stad ligt aan de A4 en is daardoor makkelijk te bereiken vanuit Den Haag / Rotterdam en Amsterdam, of vanuit Utrecht.

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Bezienswaardigheden in Leiden

Ga je een dagje als toerist naar Leiden dan horen de volgende bezienswaardigheden zeker op je lijstje te staan.

De Burcht

De Leidse Burcht is een van de meest markante monumenten van de stad. Een wandeling langs de kantelen van de ringmuur geeft u een uniek uitzicht over Leiden en haar monumenten. De door mensenhanden opgeworpen burchtheuvel is ouder dan de stad zelf. Het bouwwerk zelf stamt uit ca. 1150. In de loop van de middeleeuwen verloor de Burcht haar militaire functie. Toen het stadsbestuur in 1651 de heuvel en het gebouw kocht, veranderde het in een stadspark, en dat is het nog steeds. De Burcht is dus vrij te bezoeken. Regelmatig worden hier ook activiteiten georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

 

Hooglandse Kerk

Op de plek waar Oude- en Nieuwe Rijn samenstromen staat de Hooglandse Kerk, een imposante laatgotische kruisbasiliek in het hart van Leiden. Doordat het schip en de toren lager zijn dan het koor en het transept heeft de kerk een zeer karakteristiek silhouet. De Hooglandse Kerk is in gebruik bij de Protestantse Kerk in Nederland en al eeuwenlang een plaats van samenkomst voor verschillende gelegenheden.

Meer informatie vind je hier.

 

Pieterskerk

Ook de Pieterskerk is een laatgotische kerk in Leiden en van oudsher de hoofdkerk van die stad. In 1121 werd een kapel voor de graven van Holland gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus. In haar huidige vorm kwam de Pieterskerk gedurende ongeveer 180 jaar vanaf 1390 tot stand. Het gebouw werd in 1971 als kerk buiten gebruik gesteld en in 1976 overgedragen aan een particuliere stichting. Sinds een ingrijpende restauratie, die tussen 1978 en 1982 plaatsvond, wordt de Pieterskerk voor allerlei evenementen verhuurd. Tussen 2001 en 2010 vond opnieuw een ingrijpende restauratie plaats.

Meer informatie vind je hier.

 

De Waag

De Waag was de plek waar de goederen van handelaren uit andere steden gewogen en gecontroleerd werden, op deze manier was het voor de stad Leiden mogelijk om naast accijnzen over de goederen te heffen ook de producten op kwaliteit te controleren. Een ander voordeel van de Waag was dat de afnemer, de uiteindelijke koper van het handelswaar, precies wist waar hij of zij aan toe was aangezien de handelaren een ‘waagbriefje’ kregen wat eigenlijk de garantie was voor de consument dat het gewicht van de goederen juist was. Tegenwoordig is het een cafe / restaurant waar je terecht kan voor een hapje en drankje.

Meer informatie vind je hier.

Hortus Botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa, en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Bezoekers kunnen hier terecht voor een rustgevende wandeling; onderzoekers uit de hele wereld komen hier om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie van de Hortus.

Meer informatie vind je hier.

 

Oude sterrewacht Leiden

De Oude Sterrewacht van Leiden is de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld. Dit historische monument speelt nog altijd een educatieve rol voor de Universiteit en de stad Leiden en wordt intensief gebruikt. Het is mogelijk om een inlooprondleiding te volgen van een half uur of een speciale rondleiding vooraf te reserveren. Een bezoek aan de sterrenwacht kan heel goed gecombineerd worden met een bezoek aan de Hortus Botanicus.

Meer informatie vind je hier.

 

Musea in Leiden met kinderen

In Leiden zijn meerdere grote musea, die ontzettend leuk zijn voor kinderen:

Naturalis Biodiversity Center

Je onderdompelen in de wonderlijke wereld van de natuur: dát is wat Naturalis in het kort inhoudt. Op dit moment zitten ze dicht door een gigantische verbouwing, maar eind zomer 2019 willen ze weer open zijn. Freek Vonk, de bekende bioloog, draagt hier en daar ook zijn steentje bij. Je gaat door de tijd van het bestaan van de aarde heen en komt van alles tegen. Waarbij de grootste troef natuurlijk de T-rex Trix is. En er zijn niet alleen tentoonstellingen, maar ook leuke workshops!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Naturalis Leiden met kinderen

Corpus

Corpus is ook al zo boeiend. Hier maak je opnieuw een ontdekkingstocht, alleen doe je het nu door het lichaam heen! Deze reizen doe je met een vaste vertrektijd, dus je zal moeten reserveren! Vanaf de knie tot aan de kruin: zo loop je door het menselijk lichaam, waarbij je begeleid wordt door een audiotour. Deze ‘reis’ is geschikt vanaf zes jaar. Natuurlijk staat er ook horeca voor je klaar! De reis zelf duurt 55 minuten. Maar daarna kan je nog zelf door “mijn Corpus” lopen, waar je leuke games en testjes kan doen, uiteraard om nog meer te weten te komen over dat wonderlijke mensenlichaam.

Meer informatie vind je hier.

 

Waterland in Rijksmuseum Boerhaave

Een wetenschappelijke watertuin voor onze kleine deugnieten. Heerlijk spelen met water en dan is het nog leerzaam ook. Hm, wat willen we nog meer? Zoals ze zelf zeggen: “Waterland Boerhaave is een wetenschappelijke speeltuin in de monumentale binnenplaats van het museum waar kinderen kunnen ervaren wat er nodig is voor droge voeten in ons land.”

Meer informatie vind je hier.

 

Rijksmuseum voor Oudheden

Ontmoet de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen en maak kennis met de oudste bewoners van het Nabije Oosten en Nederland. Het Rijksmuseum van Oudheden is een bijzonder museum voor jong en oud. Ontdek de spannende mummies, bewonder de machtige keizers en loop rond in een echte Egyptische tempel. Het museum organiseert spraakmakende tijdelijke tentoonstellingen en speciale kinderactiviteiten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Rijksmuseum voor Oudheden met kinderen

 

Volkenkunde

Al sinds 1837 verzamelt het Leidse Museum Volkenkunde het cultureel erfgoed van de wereld: duizenden jaren oude kunstschatten, beelden van Inca’s en Azteken, Chinese schilderingen en Afrikaanse bronzen. Naast de vaste tentoonstelling zijn er altijd extra activiteiten. Zo laten kunstenaars hun eigen kijk op volkenkunde zien in de museumtuin. De tuin en het restaurant van het museum zijn gratis toegankelijk.In Museum Volkenkunde kan jong en oud een wereldreis maken langs de duizenden jaren oude kunstschatten van alle continenten. Ook alledaagse gebruiksvoorwerpen als kleren, eetgerei en speelgoed maken de collectie bijzonder.

Meer informatie vind je hier.

 

Parken & Natuur

Boerderij ’t Geertje

In Zoeterwoude (naast Leiden) kan je terecht bij ‘t Geertje. Een biologische boerderij, waar je kan kennis maken met allerlei dieren, zoals koeien, geiten en varkens. De geitjes mogen gevoerd worden, je kan een kano huren of een roeiboot (of je gaat mee met de rondvaartboot), er zijn leuke wandelroutes en je kan zelfs op een pony rijden. Er is dus van alles te zien en te beleven en daarmee ook een heerlijk uitje voor de allerkleinsten. Want kinderen en dieren: een mooiere combinatie kan je niet krijgen!

Meer informatie vind je hier.

Recreatiegebied Vlietland

In Recreatiegebied Vlietland zijn vele vormen van dagrecreatie mogelijk. Zo kan je een sloep of motorboot huren en heerlijk varen over de plas. Ook is er een prachtig Klimpark. Recreanten kunnen verder genieten van een in de Randstad welhaast ongekende rust en natuur. Daarnaast kun je de dag afsluiten met een hapje & drankje bij het Waterfront dat beschikt over een prachtig terras dat uitkijkt op het meer. Vanaf 1 februari 2019 is het kinderpaleis uitgebreid met een uitdagende binnenspeeltuin. Het kinderpaleis bevindt zich achter de vouwwand van het speeltuingebouw. Daar kunnen kinderen bij minder mooi weer of tijdens partijtjes gebruikmaken van allerlei speelgoed, karretjes, fietsjes en een springkussen.

Meer informatie vind je hier.

Polderpark Cronesteyn

Polderpark Cronesteyn ligt in de Kleine Cronesteynse polder, ook wel Knotterpolder genoemd. In 1982 werd het polderpark gerealiseerd naar het ontwerp van Evert Cornet. Het park is geworden tot ontmoetingsplek, rustpunt, historisch monument en speciaal biotoop. In het park zijn wandel- en fietspaden aangelegd, op de fietspaden is ook goed te skaten. Daarnaast zijn er o.a. een moerastuin, een waterspeelplaats, een landgoedbos en een camping te vinden. Ook is er een bos waar ieder jaar reigers broeden. In het park is het theehuis De tuin van de smid (voorheen bezoekerscentrum ‘Het Reigersbos’) te vinden. Het theehuis is iedere dag geopend.

Meer informatie vind je hier.

 

(Indoor) Speeltuinen Leiden

Speeltuin Vogelenwijk

Speeltuin “Vogelenwijk” is een prachtige groene speeltuin. Gelegen aan de rand van Leiden, op de grens met Oegstgeest , kunnen de kinderen naar hartelust ravotten. Veel groen en speelwater nodigen uit om naar onze speeltuin te komen.

Meer informatie vind je hier.

 

 

 

Speeltuin Merendroom

De speeltuin bestaat uit drie delen één voor de kleine kinderen, één voor de grote kinderen en een midgetgolfbaan waar kinderen onder begeleiding gebruik van kunnen maken. Er is een kleine binnenruimte die wordt gebruikt voor de spelotheek die in onze speeltuin is gevestigd. In de wintermaanden wordt er op zaterdagmiddag geknutseld. Ook kan je hier snoep, chips, ijs, drinken en snacks kopen.

Meer informatie vind je hier.

 

Bubbel Jungle

Wil je even geen geschiedenis, maar enkel en alleen plezier maken? Als je even het water oversteekt, naar Leiderdorp toe, dan kom je al terecht bij een ontzettend leuk speelparadijs: de Bubbel Jungle. Niet alleen maar een speelparadijs in de zin van grote speeltoestellen, maar met nog veel meer extra mogelijkheden. Je kunt kiezen om alleen naar de Speelstad te gaan, maar waarom zou je het niet combineren met Golf in the Dark, het Klimpark of Lasergamen? Nou, als dat geen dagvullend geheel meer is… Of je gaat met de jongste naar de speelstad, terwijl de grote broers en zussen zich uitleven met papa (of juist mama, natuurlijk) bij het lasergamen? Lekker klimmen in het klimpark, terwijl je babybroertje in zijn speelhoek aan het klimmen is…alles kan!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste binnenspeeltuinen in Nederland

Activiteiten in Leiden

Rondvaart Leiden

Leiden is net als Amsterdam en Delft een prachtige stad om een rondvaart doorheen te maken! Door de vele grachten heeft Leiden een uitgebreid netwerk van waterwegen waardoor u, als bezoeker, zich heel gemakkelijk door Leiden kan verplaatsen. Het mooie is dat heel veel bezienswaardigheden in Leiden direct aan het water liggen waardoor een rondvaart door Leiden ook een prachtige gelegenheid biedt om de stad te bekijken vanuit een boot op het water. De rondvaarten aangeboden door een aantal verschillende rederijen.

Meer informatie vind je hier

 

Zwemmen

Leiden heeft twee overdekte zwembaden en een openlucht zwembad die niet alleen worden gebruikt voor zwemles of baantjes trekken maar je ook terecht kan voor recreatief zwemmen. Sportcomplex De Zijl heeft een sporthal en zwembaden. Je kan kiezen tussen een wedstrijdbad en een recreatiebad met buitenbad, 45 meter lange glijbaan en stroomversnelling. Het Vijf Meibad heeft een 25-meter-bad met beweegbare bodem en een instructiebad met een minimale temperatuur van 32 graden. Zwembad De Vliet is een openluchtzwembad waar je van eind april tot begin september kan zwemmen. Hier is ook een ligweide en een glijbaan.

 

 

Eten en drinken

Brasserie Buitenshuis

Bij Brasserie Park in Leiderdorp en bij Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse meer kunnen kinderen iedere zondagmiddag gratis komen knutselen! Bij mooi weer gebeurt dit natuurlijk lekker buiten! En iedere week is het knutselwerkje weer een verrassing.

Meer informatie vind je hier.

 

 

 

La Place Zoeterwoude met Swetse Speeldernis

Als je op de A4 rijdt van Den Haag richting Amsterdam zie je het aan je rechterhand liggen; het La Place restaurant. Onlangs is dit helemaal verbouwd. Nu is een La Place restaurant misschien niet heel bijzonder, toch is dit een aanrader met de kinderen. Want terwijl jij heerlijk op het terras zit met een hapje of drankje kunnen de kinderen spelen in de natuurspeeltuin. Ook is er een speciaal ontdekkingspad dat leuk is om te lopen met kinderen. Er is ook een soort winkel / infocentrum Boer en Goed rondom biologische voeding. En je kan hier gratis parkeren.

Meer informatie vind je hier.

 

Kids Concept Store & Cafe Kleine planeet

De Kleine Planeet is een gezellig familiecafé met kinderwinkel in één. Hier kan je terecht voor een goede kop koffie of thee, lunch met gezonde en lekkere keuzes en een winkel met duurzaam kinderspeelgoed, boekjes, cadeautjes en meer. En vooral alle ruimte voor kinderen om te spelen en te ontdekken terwijl ouders even rusten en genieten. Zo vind je in het lunch-gedeelte een hele leuke speeltent/ box voor de kleintjes.

Meer informatie vind je hier.

 

 

Evenementen in Leiden

Een compleet overzicht van alle evenementen vind je hier.

Leidens Ontzet

Ieder jaar wordt met Leidens Ontzet op feestelijke wijze herdacht dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Die dag hoeven de kinderen dus ook niet naar school maar brengen een bezoek aan de kermis of het festival.  In de stad hangt de geur van haring, vers (wit) brood en hutspot. Dit feest wordt al sinds de 16e eeuw gevierd! Als monument voor het Leidens ontzet schonk Will