Een vakantie naar Denemarken is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Legoland. Dat is tenslotte één van de wereldwijd bekende toeristische bezienswaardigheden. Nadat we afscheid hadden genomen van de accommodatie met het geweldige uitzicht vertrokken we. Vanaf Ebeltoft was dit een kleine twee uur rijden. We vertrokken op tijd zodat we iets voor openingstijd arriveerden. Als Legoliefhebbers (het hele gezin) was dit natuurlijk een uitstapje waar we al een tijdje naar uitkeken. Dochterlief had het al continu over ‘Duplo-eiland’. Zou een bezoek aan onze verwachtingen voldoen?

Lees ook: Lego World 2018 Nederland Jaarbeurs Utrecht; leukste uitje in de herfstvakantie 

Attracties in Miniland

Dagje uit: Legoland Billund Denemarken - Mamaliefde.nl

Legoland is ingedeeld in verschillende themawerelden. Voor de jongste kinderen is daar onder andere miniland en Duploland, al vind je in de overige landen ook attracties waar ze in mogen. Miniland is het oudste gedeelte van Legoland, en bestaat al sinds de opening in 1968. In dit land zijn er veel bekende bouwwerken in het miniatuur nagemaakt met een schaal van 1 op 20. Zo kan je zelf tussen de gebouwen doorlopen. Er zijn met name veel bouwwerken uit Denemarken zelf, maar ook Duitsland, Nederland en Zwitserland. Al deze bouwwerken zijn gemaakt met ‘traditionele’ stenen, dus zonder dakstenen of andere speciale onderdelen. Daar kunnen we nu nog wat van leren.

Zoonlief was enorm onder de indruk van alle treinen, boten, vrachtwagens en dergelijke die rondreden en bleef maar van het één naar het andere rennen. De attracties sluiten een uur voor sluitingstijd, dus dat laatste uurtje kan je goed gebruiken om hier rond te lopen en je te laten verwonderen. En natuurlijk een blik van herkenning met de Nederlandse molens, paleis, ophaalbruggen, kassen en Zaanse huisjes. Zelfs de rondvaartboot lijkt zo uit de grachten overgevaren te zijn.

Attracties in Duploland

Bij Legoland waren er meerdere attracties speciaal voor de kinderen. Onder andere treintjes, monorail, vliegtuigjes, draaimolen en bootjes. Er was ook nog een safaritour. Hier was een probleem; ze wilden het liefste overal tegelijk in. En dan is het heel vervelend als je wel vijf tot tien minuten moet wachten tot je aan de beurt bent en ondertussen zoveel andere leuke attracties ziet waar je in wilt gaan. Daarnaast heb je een grote speeltuin waar ze zelf in hun favoriete bouwwerken kunnen spelen. Dit is echter wel geïnspireerd Duplo van wat jaartjes geleden, dus vooral een feest van herkenning voor mama en papa.

Attracties in Piratenland met zwembad in de zomer

Bij warm weer is een bezoek aan piratenland een echte aanrader. Hier heb je een aantal verkoelende attracties met veel water. Van bootjes met waterpistolen tot en met waterspeeltuinen voor verschillende leeftijden. Bij de waterspeeltuinen zijn ook verkleedruimten met kluisjes, kleding is verplicht.  Er zijn ook een aantal waterachtbanen aanwezig en de bootjes zijn een absolute aanrader. Hiermee maak je een klein tochtje door de grotten waarin een aantal Legobouwwerken staan in piratenthema.

Attracties Ninja-go

Nieuw dit jaar is het ninja-go themawereld. Hier kunnen de kids, of jijzelf trainen om een echte ninja te worden. Ook deze wereld draait duidelijk om een actieve opstelling van de kinderen. Voor vier van de vijf attracties wordt er toch echt enige inspanning van ze gevraagd, en ook de vijfde is interactief opgezet. Zo heb je onder andere de klimmuur, een reactiespel, spinnende draaischijven en een laserattractie waarbij je door een tunnel met lezers moet kruipen, springen en tijgeren. Deze vond dochterlief wel heel erg gaaf en wilde nog een keer. Zoonlief daarentegen vond de wachtrij veel leuker. Daar stonden namelijk overal bakken met blokjes waar hij wilde ‘bouwen’.

Attracties Knights’ Kingdom

Voor de prinsessen in schattige priëlen en kleine ridders heb je knights’ kingdom. Met onder andere een achtbaan in een kasteel, het begint met een langzaam tochtje door het kasteel met diverse Legobeelden om vervolgens in volle vaart ervandoor gaat. Je hebt hier ook een groot theater waar meerdere keren per dag een toneelstuk met stuntmannen wordt uitgevoerd. De rest van het park (en dan met name de achtbanen) zijn meteen een stuk rustiger.

Attracties Legoredo Town

Meer fan van cowboys en indianen? Dan is legoredo town de place to be, de aankleding hier is echt enorm leuk gedaan. Je hebt hier onder andere een kanoboot, die gaat vrij horizontaal met een val naar beneden. Zo kan je goed alle dieren zien. Er zijn ook wat meer rustige activiteiten zoals goud zoeken of broodjes bakken.

Attracties Polar Land

Polar Land is niet erg groot, maar zeker wel leuk om te bezoeken. Voor de groteren de achtbaan, in mijn ogen de leukste achtbaan van dit park. Beneden heb je de pinguïns.

Sea Life Billund Denemarken

In Legoland Billund vind je een locatie van Sea Life, samen hebben ze een attractie opgebouwd. Je stapt in de submarine met een aantal filmpjes en gaat vervolgens de diepte in waar er meerdere aquaria zijn te vinden. Natuurlijk mag de nodige Lego niet ontbreken. Zoals de enorme submarine.

Zelf spelen en bouwen legoland

Niet alleen bij de wachtrij in het ninja-go gebied heb je een bak met stenen staan, dit kom je bij meerdere attracties tegen. Losse blokjes, Duploblokjes, of specifiek dat je een bepaald figuur of gezicht kan namaken. Zo wordt in de wachtrij staan nog eens leuk! Naast dat hier natuurlijk ook de meest indrukwekkende bouwwerken te vinden zijn. Ook bij een deel van de picknickplaatsen vind je bakken met Duplo en Lego waar de kinderen even heerlijk kunnen spelen. Toch vond ik dit aanbod wel tegenvallen en had ik meer verwacht.

Eten en drinken in Legoland

Dagje uit: Legoland Billund Denemarken - Mamaliefde.nl

Als je op zoek bent naar eten en drinken is er genoeg keuze in Legoland. Zo zijn er meerdere buffetrestauranten in diverse thema’s; zoals Italiaans tot en met Oosters of Internationaal. De prijzen voor deze buffetten komen vrijwel overeen. Daarnaast zijn er verschillende stallen waar ze ijsjes verkopen, of snacks. Topper is nog wel de fruitstands met een breed assortiment van zeer betaalbaar fruit. Dat hebben ze in Denemarken wel echt heel goed geregeld!

Onze top 5 attracties

Dagje uit: Legoland Billund Denemarken - Mamaliefde.nl

Welke attracties je zeker niet moet overslaan als je een bezoekje brengt aan Legoland Billund? In willekeurige volgorde:

  1. Dive to Atlantis; Deze attractie duurt circa vijf minuten. Je wacht even tot je een zaal binnen mag waar je aan boord van een duikboot stapt. Op het scherm zie je hoe je vertrekt en aankomt in Atlantis, de verzonken stad. Vervolgens gaan de deuren open en loop je door Atlantis heen. De combinatie tussen vissen en Lego in deze locatie van Sealife was erg leuk gedaan.
  2. Pirate Boats; Als het mooi weer is, is deze attractie een echte aanrader. Je stapt aan boord van een bootje om een rondje te varen door piratenland heen. Aan boord van het schip heb je echte kanonnen waarmee je op doelen langs de kant kan staan. Natuurlijk kan je ze ook gebruiken om de andere bootjes nat te spuiten. Liever niet het water op? Ook vanaf de vaste wal zijn er kanonnen om te bedienen!
  3. Action Adventure Show; nu hebben we helaas iedere keer maar een kort stukje hiervan gezien omdat we tijdens het aflopen langsliepen. Maar de show zag er erg leuk uit. Roemeense stuntmannen en vrouwen laten in typische Lego- of Duplokledij de mooiste acrobatische toeren zien. Met de nodige humor en zeer duidelijke gebaren brengen ze het verhaal dat iedereen laat lachen alsmede verwonderen. Dat zijn nog eens stunts.
  4. Polar-X-plorer; Oké, eerlijk gezegd vind ik de meeste achtbanen in Legoland maar zo-zo. Dit was toch wel de leukste. Vooral vanwege het verrassende effect halverwege en de bocht die je maakt langs de pinguïns. Ook hier sta je hooguit 10 minuten in de wachtrij, zodat je het rustig kan afwisselen en papa en mama ook in de attractie kunnen. Zo kunnen de kinderen spelen op de brandweer, een bak met Duplo of bij de pinguïns kijkt.
  5. The Temple; Dit was de grote favoriet van onze dochter en wilden ze het liefste de rest van de dag in. Je zit hier in een ride met pistolen waarmee je met behulp van laser op doelen kan schieten. Er zijn verschillende kleuren met verschillende punten, zo kan je er een echt wedstrijdje van maken. Grappig is dat deze attractie niet geadviseerd wordt voor kinderen onder de drie jaar vanwege schrik effecten, en onze dochter vrij schrikachtig is aangelegd. Dit vond ze echter geweldig en echt eng was het ook niet.
  6. Mini-boats en mini-safari; En vooruit toch ook een gedeelde zesde plaats; deze minibootjes en autootjes waren ook zeer favoriet bij de kinderen. De bootjes kan je zelf besturen en varen door een kanaal tussen de enorme internationale bekende bouwwerken door. Waaronder het Vrijheidsbeeld en het Panthenon. In de minisafari ga je zoals de naam het al zegt op safari. Dit zijn vrij kleine autootjes dus wilde dochterlief alleen. Prima, maar toen wilde zoonlief dat ook. Dan moet je toch even loslaten als ouder en er op vertrouwen dat hij ook gewoon netjes blijft zitten.

Praktische informatie; parkeren, entree, tickets, prijzen en meer.

Dagje uit: Legoland Billund Denemarken - Mamaliefde.nl

Vanuit Nederland is het een ruime zes uur rijden vanaf Utrecht, of je kan hier heen met het vliegtuig. Dan ben je slechts 70 minuten onderweg. Wij kwamen hier vanaf onze vakantiebestemming in Djursland,  en waren al vroeg op parkeerplaats 1 vlakbij de ingang op een schaduwrijke plaats parkeren (in totaal zijn er maar liefst 4 parkeerplaatsen waarvan 3 en 4 best een stuk lopen zijn). Ook Landal Seawest aan de westkust is een populaire accommodatie voor een bezoek aan Legoland. Bij de parkeerplaats kan je ook een kaartje kopen om de parkeerplaats te verlaten. Echter pakte hij niet onze Maestro-passen terwijl dat wel aangegeven was dus konden we dit in het park doen. Parkeren kost 50 dkk.

Dagje uit: Legoland Billund Denemarken - Mamaliefde.nl

Openingstijden

We waren hier op een doordeweekse dag in het voorseizoen dus qua drukte viel het wel mee. De openingstijden van het park worden hier trouwens op aangepast. Bij de ingang kon je al wel de kaartjes kopen en even rondkijken, zo was er een kaart met de plattegrond van het park zodat je alvast een route kon uitstippelen langs attracties die je graag wilt bezoeken en een overzicht met de minimale lengte-eisen voor de attracties. Kan je ze alvast voorbereiden op waar ze niet in mogen. Er zijn verschillende landen maar die zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. De entreekaartjes kosten 349 dkk voor volwassenen boven de 13 jaar. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar en senioren betalen 329 dkk en kinderen onder de twee jaar mogen gratis naar binnen. Als je vooraf de kaartjes boekt krijg je echter korting en hoef je niet in de rij te wachten. Er zijn online ook veel acties te vinden waarbij je korting of een tweede toegangskaartje gratis krijgt.

Kind kwijt Legoland Discovery Center

Dagje uit: Legoland Billund Denemarken - Mamaliefde.nl

Eenmaal binnen liep manlief direct even naar de balie met id-kaartjes, we waren dochterlief al bijna kwijtgeraakt in de mensenmassa die voor de poort aan het wachten was tot die openging. Je weet maar nooit en veiligheid voor alles toch?

Lego House

In 1968 bedacht Ole Kirk Christiansen hier het allereerste LEGO® steentje. Bijna zestig jaar later openen in zijn oude werkplaats in het centrum van Billund de deuren van LEGO House. Een beleveniscentrum waar het hart van kleine én grote LEGO fans een sprongetje maakt. Eén stap in het LEGO® House betekent meegezogen worden in de wereld van de beroemde bouwstenen. Terwijl je met het puntje van je tong uit je mond bouwt, heb je het misschien niet in de gaten: LEGO® gaat uit van vijf leercompetenties. En dat zijn precies de zones die je in het LEGO® House vindt. Waar je je eigen vis bouwt die een minuut later in een LEGO® film duikt. Waar je als AFOL – adult fan of LEGO®, dus ook als geen vader of moeder bent – met je spektakelstuk een plek kan veroveren in de Masterpiece Gallery. En waar je een historische collectie met misschien wel je eerste eigen LEGO® doos vindt. In de Rode Zone draait het daarom om creativiteit. ‘Social play’ staat centraal in de Groene, cognitieve vaardigheden in de Blauwe en in de Gele Zone gaat alles om emoties. Natuurlijk kun je óók buiten lekker ravotten en stoom af blazen.

Bijzonder is dat je het LEGO® House kan bezoeken mét of zonder ticket. Met ticket heb je toegang tot de Experience Zones, zonder ticket kan je terecht in de LEGO winkel, de drie restaurants, het forum en spelen op het terras. Tip: Als je vooraf online je kaartjes koopt bespaar je geld.

Meer informatie vind je hier.

Givskud Zoo

Op slechts 25km van Legoland ligt het safaripark Givskud Zoo. Ga op safari in je eigen auto, of in een van de safaribussen van Givskud Zoo en bekijk de dieren van heel dichtbij. Rijd door de savanne en bewonder giraffen, zebra’s en antilopen die voor je neus de weg oversteken. Ga verder in het “gevaarlijke” gebied van de leeuwen en voel de spanning wanneer deze grote katten rond je auto lopen. Te voet kan je het verblijf van de gorilla’s bezoeken en de mannetjesgorilla Samson en de brutale gorillababy’s begroeten. Of wat dacht je van een bezoek aan de maki’s en de berberapen die vrij rondlopen door het gebied? Gedurende het grootste deel van het seizoen zijn er dagelijkse voermomenten. De kinderen zullen niet meer weg te slaan zijn uit de grote speeltuin. In het weekend en in het hoogseizoen kunnen ze bovendien met de safaritrein meerijden, goud wassen en brood bakken boven een kamvuur in het Tipikamp. Het dinosaurus park in Givskud Zoo is de grootste dinosaurustentoonstelling in Denemarken. Hier vind je zo’n 20 verschillende levensgrote dinosaurussoorten die je miljoenen jaren terugnemen naar het verleden.

Legoland Billund Resort

Langer dan een dagje blijven? Dan is het mogelijk om in het Legoland resort te verblijven. Je kan kiezen uit het Legoland Hotel, Holiday Village of Lalandia Billund.

Legoland Holiday Village

In Legoland® Holiday Village kun je slapen in een gethematiseerde houten cottage of een wijnvat, de keuze is aan jou! Het comfort en de grootte van het vertrek verschilt per type. In 2017 zijn de oosterse Ninjago cottages en de knusse wijnvaten gebouwd! De Ninjago cottages zijn sfeervol en in Ninjago stijl ingericht. Het park is opgedeeld in meerdere delen met elk een eigen thema. Zo staan de Wild West cottages in Alaska en de wijnvaten in een sfeervol laantje. Overal zijn Lego details doorgevoerd die de thema’s versterken, zo hangen er Lego geweren in de Wild West cottages en lopen er Lego beren rond deze cottages. Sinds 2017 kunnen kinderen terecht in de gloednieuwe, grootse Ninjago speeltuin en ravotten als echte Ninja’s.

Meer informatie vind je hier.

Legoland Hotel

Er zijn maar weinig hotels die zo veel details hebben als dit hotel. Loop je naar de Piraten- en Adventure kamers, dan ontmoet je eerst een echte Lego man met lasso. Ga je eten, dan verwelkomt de Lego kok je bij de ingang en liggen er heuse Lego frietjes op het buffet. In de bar word je opgewacht door een levensgrote Lego man achter de piano. In de receptie word je begroet door een mega Lego draak en ook op de parkeerplaats staat zo’n immense draak, die zelfs stoom blaast! Ohh en dan het damestoilet niet vergeten, dat is een belevenis op zich! De kamers zijn kindvriendelijk en beschikken over voldoende Lego, waarmee de kids naar hartelust kunnen spelen. De themakamers zijn mooi gedecoreerd met Lego bouwwerken! Zo slingeren Lego apen door de Piratenkamer en zijn er papegaaien in de Adventure kamers. Hotel Legoland beschikt ook over aantrekkelijk geprijsde eenoudervoordeelkamers. Een ander voordeel van dit hotel is de eigen ingang tot het pretpark, zodat je lange wachtrijen ontloopt.

Meer informatie vind je hier.

Lalandia Vakantiepark

Lalandia Billund is wel even wat anders. Luxe bungalows met volledig ingerichte keukens, sommige met eigen sauna en whirlpool en allemaal sfeervol ingericht. En een hoofdgebouw waar je oren en ogen te kort komt. In het grootste waterpark van Scandinavië, zo’n anderhalf voetbalveld groot, vind je spectaculaire glijbanen, waaronder met een hellingspercentage van maar liefst 11%. Liever iets rustiger, zwem langs het onderwateraquarium en aanschouw de kleurrijkste vissen. Voor de allerkleinsten zijn er aparte peuterbaden en een echte waterspeeltuin. In 2017 is er een coneglijbaan geopend. Wil je niet nat worden, geen probleem, want er is nog veel meer te beleven. Leef je uit in kinderspeelparadijs Monky Tonky land, in de sporthallen, op de ijsbaan of op de skihelling. En dat op 500m afstand van Legoland!

Nieuwsgierig naar de ervaringen van een vakantie bij Lalandia in Billund lees dan de blog van Maike.

Meer informatie vind je hier.

Resortpas

Een verblijf in het Legoland Billund Resort wordt extra aantrekkelijk als je gebruik maakt van de resortpas. Met deze resortpas heb je onbeperkt toegang tot het Legoland pretpark alsook Givskud Zoo (dag van aankomst en vertrek inclusief). Gasten die in Hotel Legoland of op Vakantiepark Legoland Holiday Village verblijven, mogen tevens onbeperkt gebruik maken van speelparadijs Monky Tonky en Aquadome™ van Lalandia.

Zijn jullie wel eens in Legoland geweest?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kindvriendelijk Denemarken.

Lees ook: Vakantie in Djursland Denemarken
Lees ook: Djurs Sommerland
Lees ook: Kattegatcenter (aquarium)
Lees ook: Ree Safaripark Ebeltoft
Lees ook: Nationaal Park Mols Bjerge

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Legoland Denemarken Billund; Tips voor leukste attracties, ook met jonge kinderen en Praktische informatie voor dagje of vakantie in resort. vakantie park en hotel
Author Rating
51star1star1star1star1star