Misschien heb je wel eens gehoord van Legoland in Denemarken, daar werd in 1968 het eerste miniatuur themapark geopend. Later volgden andere parken in Engeland, Duitsland, Maleisië en de Verenigde Staten. Voor Japan, Zuid-Korea en Dubai staat het nog op de planning. Het een dus nog verder weg dan het andere, daar hebben we niet veel aan hier in Nederland. Gelukkig kunnen we een week per jaar ook hier in Nederland genieten van deze lego pret. Dan strijkt Lego World namelijk neer in de Jaarbeurs Utrecht. In maar liefst vier hallen! In dit overzicht vind je een indicatie van wat je kan verwachten, hoe het er precies uit ziet en ingedeeld is kan per jaar veranderen. Al is de basis ieder jaar hetzelfde en ontbreekt de lego ninjago survival baan en regendouche of duplo theater niet.

Lees ook: Wat te doen in Utrecht stad met kinderen? De leukste uitjes en bezienswaardigheden
Lees ook: Populairste lego sets; van duplo tot Friends, City en Ninjago
Lees ook: Nieuw: Gratis LEGOLife App & Magazine
Lees ook: Legoland Denemarken Billund; Tips leukste attracties met jonge kinderen. Praktische informatie dagje uit of vakantie hotel / vakantiepark. 
Lees ook: LEGO World 2019 Jaarbeurs Utrecht

Uniek Lego World 2017

Hoogtepunten van LEGO World 2017 zijn onder meer de langste LEGO-treinbaan ter wereld, die maar liefst 4 kilometer lang is en een kwart van de totale beursvloer beslaat. Er is een levensgrote én bestuurbare Bugatti Chiron te bewonderen, gebouwd met 1.000.000 LEGO Technic-elementen en uitsluitend aangedreven door motoren van het LEGO Power Function-platform.

Er is niet alleen veel te zien, er is ook veel te leren. Met behulp van LEGO Boost kunnen kinderen bijvoorbeeld hun eerste stappen zetten in computer-coderen, en hun eigen LEGO-robot tot leven wekken. Ook kan er meegebouwd worden aan modellen van filmiconen, kun je inspiratie opdoen bij de bouwwerken van 80 geselecteerde AFOL’s (Adult Fans Of LEGO), meedoen aan bouwwedstrijden of het Nederlands Kampioenschap LEGO Bouwen via Intertoys (tot 13 jaar).

Kinderen van alle leeftijden kunnen zich vermaken tijdens de ‘for kids only’ activiteiten. Zo kunnen zij onder andere auditie doen voor een stemrol in The LEGO Movie 2 (verschijnt februari 2019), karten op een Go Kart Racing circuit of de interactieve klimmuur beklimmen.

Lees ook: Lego tape; Hacks en tips wat je kan maken met dit plakband
Lees ook: Recensie: Lego movie 2 & Verslag première film

Algemene informatie

De deuren zijn geopend van 10.00 tot 17.00, die tijd heb je ook wel nodig om alles te zien en bewonderen. Let op; het is wel erg druk. Al vanaf het moment dat je van de snelweg afrijdt richting de Jaarbeurs, gelukkig is er meer dan genoeg parkeerruimte. En eenmaal binnen sta je in de rij met mensen met een kaartje om daadwerkelijk naar binnen te gaan. Gelukkig loopt dit wel vrij snel door zodat je je kan vergapen aan al dat moois. Want wat is er veel en groot!

Lego Duplo

Bij Lego Duplo vind je een aantal enorme bouwsets die op real life formaat zijn nagebouwd, zodat de kinderen hier zelf mee kunnen spelen. Van de huisjes tot de trein, bedden en glijbaan. Een tijdje geleden heb ik geschreven over het woonhuis; nu kunnen ze hier ook zelf in klimmen, in het bed liggen en zelf van de glijbaan af glijden. De cijfertrein was ook in het groot nagebouwd.

Natuurlijk ontbreken de nodige hoekjes niet om zelf te bouwen. Compleet met bankjes voor de papa’s en mama’s om in de tussentijd hun kroost in de gaten te houden. Vaak vind je in dit gebied ook een springkussen waar de kinderen hun nodige energie kwijt kunnen. In 2017 was er ook een enorm theater en werden er gedurende de hele dag korte shows opgevoerd, of waren de animatoren aanwezig in het gebied om de kinderen te vermaken. Bijvoorbeeld met het bouwen van enorme torens met kussenblokken. Alleen al in deze hoek hadden we rustig de hele dag kunnen doorbrengen, ze wilden er niet vandaan. Wat heel fijn was, is dat er hekken omheen staan met maar een in- en uitgang die je in de gaten moet houden.

Lego Friends

Wie kent de vriendinnen niet? Natuurlijk ontbreekt de nodige hoeveelheid aan Lego Friends speelgoed niet op de Jaarbeurs. De enorme vijver met steentjes zag er natuurlijk erg aantrekkelijk uit. Daar moest even in gedoken worden, en wat gespetterd en je hoofd er in begraven. Vaak is er ook een podium met de nodige optredens, zoals van de winnaars van het Junior Songfestival. Wie weet heb je geluk en kom je de lego friends zelf ook tegen! Daarnaast zijn er hoekjes waar je met Lego Fairys kan gaan bouwen en natuurlijk met Lego Duplo Princess. Vaak is hier ook een schmink-stand waar je kinderen geschminkt kunnen worden, of een tattoo kunnen krijgen of haren laten vlechten.

Lego City

Het thema van Lego City was onderwater. En dat was duidelijk te herkennen, zo kon je in lego vijvers zoeken naar gouden steentjes, hadden ze een enorme lego City nagebouwd en kon je enorme luchtballen op het water spelen. Ze hadden zelfs een indoor vijver. Er was nog veel te zien, maar beide kinderen hadden de uitgang gespot dus tijd om naar huis te gaan.

Lego Ninjago

Waar Lego Friends heel erg rose en paars is en zich richt op de meisjes is Lego Ninjago ontzettend stoer. In een jungle-achtige omgeving kon er hier gebouwd worden. Of de race met elkaar aangaan in een speciale survivalbaan. Natuurlijk willen alle kinderen die uitproberen waardoor er een rij kan staan. Zelfs op jonge leeftijd vinden ze dit fantastisch, zelfs al wordt je ondertussen drie keer ingehaald door anderen ;-)

Lego Star Wars

In een hoek helemaal achteraan vind je dit jaar Star Wars. Net zoals andere jaren afgezet met enorme zwarte doeken, maar wel iets minder donker. Natuurlijk klinkt er de bekende muziek en kom je hier real size figuren tegen zoals Joda, Darth Vader en Luke Skywalker om mee op de foto te gaan. Wat het helemaal af maakt zijn de lichteffecten met stroboscopen en rookmachines. Eén van de must see’s is de 12 meter lange nagebouwde tank.

In een hoek die goed donker gemaakt kan worden staat de beurshal volledig in het teken staat van Lego Star Wars. Diverse karakters zijn hier op ware grootte nagebouwd en ter decoratie stonden er diverse voertuigen (niet van lego). In vitrinekasten zijn ook diverse scenes nagebouwd en objecten te zien uit deze film. Het was hier vrij donker met doeken die dit afschermen van de rest van de zaal, compleet met een sterrenhemel en stroboscoop verlichting of laserstralen. Vorig jaar scheen peuter hier ook niet naar binnen te willen gaan. Nu huppelde ze ons vooruit en was het geen probleem. Ook bij dit thema was er een heuse survivalbaan namelijk de Star Wars Rebels Run.

Lego Mindstorms / Architecture

Tussen alle grote paviljoenen / werelden in had je kleinere presentaties van diverse thema’s.  Denk aan Lego Mindstorms, de basis van Mindstorms is een centrale besturingsmodule waarmee zelfgebouwde lego creaties uitgerust kunnen worden met elektromotoren en sensoren die onder andere tast, licht, rotatie, afstand, geluidsvolume en temperatuur waarnemen. Deze kunnen door middel van de software worden geprogrammeerd met een computer. Zo kan men op zichzelf werkende LEGO-creaties maken, zoals de dinosaurus.

Lego Technic

LEGO Technic is speelgoed is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit speelgoed werd in 1977 geïntroduceerd en wordt ook wel Technisch lego genoemd. Het is minder decoratief als het gangbare lego maar vooral functioneel. In plaats van alleen steentjes en accessoires werken ze met balken en andere materialen die het lego een technisch tintje geven zodat je ook mechanische handelingen kan doen met het lego. Een aantal voorbeelden hadden ze hier staan, vooral veel voertuigen die je ook zelf mocht besturen!

Lego Chima

Lego Chima; Chima is een specifieke leefwereld binnen lego en bestaat sinds 2013.  Op Chima word de levenskracht Chi al eeuwen eerlijk verdeeld door de stam van de leeuwen. De krokodillenstam is het daar echter niet mee eens en wil meer Chi voor zichzelf. Zo ontbrand in Lego Legend of Chima de strijd tussen goed en kwaad. In Lego World was een hele Lego Chima wereld nagebouwd.

Lego Architecture

Lego Architecture is een lijn die speciaal is ontwikkeld voor volwassenen die nog graag met lego spelen maar wel op ‘niveau’. De objecten, voornamelijk gebouwen, kan je een decoratief plekje geven in de woonkamer zonder dat het lijkt alsof je met speelgoed speelt. Een aantal van deze gebouwen, en andere zag je hier terug.

Lego Dimensions

Lego is meer dan alleen bouwen en gamen alleen. Bij Lego Dimensions worden deze twee aspecten met elkaar gecombineerd. In het startpakket vind je 222 steentjes waarmee je een portal kan maken en enkele basis items en karakters. Het bijzondere is dat hierin meerdere merken met elkaar samenwerken, van de scootmobiel, tot Gandalf, van Scoobydoo tot aan de Lego heroes iedereen is in dit spel met elkaar verenigd. Dit is al voldoende voor urenlang speelplezier. Je gaat namelijk met je favoriete karakter op stap en probeert zoveel mogelijk raadsels en puzzels op te lossen. Uitgespeeld of behoefte aan meer; ga dan een voor de funpacks waarmee je allerlei extra’s kan toevoegen aan je spel, de levelpacks voor meer levels en nog meer gameplezier. Als je daar aan toe bent heb je er al wel heel wat tijd ingestoken. En teampacks waarmee je de karakters om te gebruiken kan uitbreiden. Het is pas vanaf acht jaar, dus hier in huis zijn ze er nog te jong voor maar het klinkt wel ontzettend gaaf!

Lego mozaiek

In de tweede hal had je als activiteit het Speed Champions bouwen en het enorme mozaiek. Op kleine platen kon je met de steentjes bepaalde patronen nabouwen die samen een enorm mega kunstwerk moeten gaan vormen. Er werd hard aan gewerkt. Leuk om te zien dat kinderen op die manier uitgedaagd worden om hier zelf een bijdrage aan te leveren en ze ook zelf ‘echt’ aan iets werken.

Kaart van Nederland

Ieder jaar is er wel iets van een kaart te vinden. Dit jaar is dat de kaart van Nederland waarop de hoofdsteden en belangrijke steden staan aangegeven. Net als de natuurgebieden. Erg leuk om met je kinderen te zoeken naar waar je zelf woont.

Maak je eigen lego poppetje & Blokje graveren

Het is geen hele grote stand, maar dit moet je absoluut niet overslaan. Je kan hie rnamelijk zelf je legopoppetje samenstellen, compleet met lichaam met jaartal van dat jaar. Je kan dus zelf kiezen voor een kleur broek, gezichtje, kleur haar  etc. Om het zo snel mogelijk te laten verlopen hebben ze in het midden een muur staan met aan beide kanten twee keer drie tonnen met benen in drie kleuren, lichamen en gezichten hetzelfde en drie soorten kapsels.

Daarnaast is er sinds 2017 de mogelijkheid om je eigen Legoblokje te laten graveren. We hebben dit niet gedaan vanwege de rij die er stond (en we in het Lego Discovery Centre Oberhausen al een blokje met naam hebben gekregen) want dat is toch echt wel een uniek blokje!

Lego Douche

De Lego-waterval, Lego-regen of -douche; het maakt niet uit hoe je dit noemt. Hij staat er al vele jaren en het is een absolute must om te doen. Met een gele poncho aan loop je onder de regen van blokjes door. Het maakt een hels kabaal maar dat mag de pret niet drukken. De meeste blokjes verdwijnen door het raster, maar op sommige punten blijven ze liggen, of kan je met je handen of de poncho de blokjes opvangen. Dit jaar gingen we voor het eerst met zijn drieën, want ook mama vind dit té leuk.

Lego troon

Een beetje verstopt kom je een troon tegen van Legosteentjes. Al valt hij wel op vanwege de rode en blauwe lichtjes. Het is namelijk niet zomaar een troon, het lijkt meer op een landschap in 3D waar een stoel in is ‘uitgehakt’. Een echte magneet dus voor kinderen die hier graag willen plaatsnemen voor een foto.

Zeegolf

Op deze golf van Legosteentjes ligt een surfplank waar je op kan gaan staan voor een unieke foto. Tenminste als je kinderen stil staan en niet á la Vaiana gaan dansen ;-) Legoland Billund zelf mag natuurlijk ook niet ontbreken op de beurs. Vaak hebben ze een actie waarbij je kaartjes kan winnen aan een verzorgd bezoek. Al dan niet voorzien met kleinere attracties.

Lego Bioscoop

Tussen deze twee hallen in kan je naar boven voor de Bioscoop op de tweede etage. Hier worden diverse Lego films vertoond, heerlijk om even tot rust te komen.

Lego Museum / Fans

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Het grootste onderdeel was het lego Fans gedeelte. Dit stond vol met allerlei onderdelen. Complete landschappen, enorme reeks aan voertuigen, gigantische Star Wars collecties maar ook een gigantische actie-reactie baan waarbij over een flinke afstand kleine voetballen werden getransporteerd op een baan die compleet gemaakt was van lego. Ideaal als je kind slaapt om dan hier even een rondje te doen.

In het midden van deze ruimte vind je ook het Lego Museum met enorme rijen aan vitrinekasten waarin de eerste lego series terug te vinden zijn. Zo heb ik nooit geweten dat lego ooit van hout was. En kwam ik setjes tegen die ik nog van vroeger kende. Erg gaaf om dat zo terug te zien.

Lees ook: Legio museum Groningen

Tips voor als je Lego World bezoekt met jonge kinderen

Lego World 2015 vind je van woensdag 21 oktober tot en met 27 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie, of kaartjes via de voorverkoop (scheelt bijna 20%) vindt je op de website van Lego World.

 • Zorg dat je óf op tijd bent, rond half tien óf pas later na elf uur. Rond tien uur is het heel erg druk en zal je vanaf de snelweg al in een soort file rijden naar de parkeerplaats. Bij de ingang staan er dan ook lange rijen.
 • Loop door naar de ingang aan de oostkant bij het station. Via die ingang kom je direct bij Lego Duplo uit.
 • Iedereen gaat meteen kijken, in de achterste hallen is het daardoor een stuk rustiger. Het beste kun je dus eerst doorlopen, daar is het een stuk rustiger en dan met de klok mee. De opzet is dit jaar heel handig zodat je een rondje loopt en alles ziet.
 • Het kan vrij warm zijn, trek dus kleding aan met een shirt en vest zodat je vest op een gegeven moment uit kan trekken.
 • Overal staan springkussens waar je natuurlijk niet met schoenen op mag, trek dus makkelijke schoenen aan die je snel aan en uit kan trekken.
 • Overal zijn terrassen waar je kan eten en drinken, maar je kan ook prima zelf eten en drinken meenemen.
 • Voor de baby’s zijn er speciale babyhoeken waar je rustig een flesje kan geven en volgens mij ook even kan afzonderen om te kolfen.
 • Het personeel en vrijwilligers dragen allemaal blauwe shirts met een Lego-logo. Vertel je kind dat als ze je kwijtraken ze zich daar moeten melden. Deze kinderen worden regelmatig omgeroepen.
 • Er is een heel handig “kindje kwijt”-service in iedere hal. Als je een kind vindt, kan je die daar onderbrengen en zal het onder toezicht spelen tot het opgehaald wordt. Als je je kind kwijt bent kun je je daar ook melden. Handig is het om je kind een telefoonnummer op zijn arm te schrijven zodat ze je direct kunnen bellen en niet hoeven om te roepen.
 • Neem af en toe een rustmomentje, bijvoorbeeld in de bioscoop of bij één van de schermen, bijvoorbeeld bij Lego Star Wars en Lego Elves.
 • Het kan vrij luidruchtig zijn, ik zag kinderen met oorbeschermers rondlopen en dat is geen heel slecht plan.
 • Bij de Intertoys kan je met 10% korting de nieuwste lego sets kopen. Echt alles vind je hier en veel goedkoper dan ‘buiten’ dus mocht je een set op je verlanglijstje hebben staan of alvast inkopen willen doen voor de sint… Ben je op zoek naar specifieke stenen of onderdelen kan je in een van de kleinere stands terecht van de Lego Groep zelf.
 • Neem een volle accu voor je fototoestel mee of powerbank voor je telefoon; want je blijft foto’s maken ?

Tickets kopen & Toegangs prijzen

LEGO World is van 18-24 oktober dagelijks te bezoeken van 10:00-17:00 in Jaarbeurs Utrecht. Entreetickets voor LEGO World zijn via de website legoworld.nl te bestellen. Een dagticket kost €19,50 en is geldig voor één persoon tijdens de openingstijden. Aan de kassa kost een ticket €25,00. Kinderen tot en met 2 jaar mogen LEGO World gratis bezoeken. Het is raadzaam om kaarten vooraf te kopen, omdat er een maximaal aantal bezoekers is.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Lego World 2018 Nederland Jaarbeurs Utrecht; leukste uitje in de herfstvakantie
Author Rating
51star1star1star1star1star