Languedoc-Roussillon is een populaire vakantiebestemming aan de zuidkust in Frankrijk, naast de Cote’d Azur. Langs de Mediterraanse kust vind je dan ook leuke steden en heel veel voorzieningen voor toeristen. Vroeger werd dit de wijngaard van Frankrijk genoemd, nog steeds kom je wijnvelden tegen maar niet zoveel meer. Deze streek is al eeuwen bewoond, zo kom je onder andere nog veel Romeinse ruïnes tegen en vind je er heel veel kastelen en vestingsteden zoals Carcassonne uit de Middeleeuwen of de tijd van de Katharen. Richting het zuiden grenst het met Spanje en de Pyreneeën, vanaf het strand kan je in de verte de besneeuwde bergtoppen zien liggen met onder andere de stad Toulouse Meer landinwaarts vind je een schitterend natuurgebied de Cevennen met veel bergen, rotsen en grotten. Kortom, een zeer divers gebied die voor iedereen wat te bieden heeft, jong en oud. Onze uitvalsbasis was Camping Mediterrannee Plage in de buurt van Beziers, waar we zaten in een zeer comfortabele stacaravan van Eurocamp.

Montpellier

Montpellier heeft een historisch stadscentrum (Place de la Comédie) met vele smalle straatjes met winkeltjes en veel bezienswaardigheden. Hier zijn een aantal maal per week straatartiesten en muzikanten te vinden. Bezienswaardigheden in deze stad zijn onder andere een groot aantal musea en stadspaleizen (hotels genoemd). Daarnaast heb je een promenade, opera, triomfboog, aquaduct in Romeinse stijl en een botanische tuin. De citadel van Montpellier is ook de moeite waard.

Lees ook: Stedentrip Parijs; Bezienswaardigheden en tips per arrondisement

Carcassonne

Deze Middeleeuwse vestingsstad is een van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk, op Parijs en Mont Saint-Michel na. En als je er bent geweest snap je ook wel waarom. Het is best indrukwekkend dat de stad de tand der tijd heeft doorstaan. De vestingsmuren staan nog steeds overeind, zowel de buitenmuren als de binnenkant. De poorten zijn er nog, het kasteel en de kerk en de smalle straatjes om te dwalen en de pleinen die vol staan met terrassen. In het hoogseizoen is het hier erg druk, maar begin mei zeker als je er in de ochtend bent is het echt genieten. Een wandeling over de stadsmuren vanuit het kasteel of tussen de Limes door is zeker een aanrader, ook met kinderen. Wie wil er zich nu niet een ridder of prinses voelen?

Lees ook: Een bezoek aan kasteel Carcassonne met kinderen

Avignon

Naast de paus in Rome was er een tijd dat er een tweede paus zetelde tussen 1309 en 1376 in Avignon in het Palais des Papes (Pausenpaleis), een dominant en burchtachtig gebouw. Daardoor heeft deze stad de bijnamen “Babylon aan de Rhône”, en “Provençaalse pausenstad” gekregen. Het historische centrum dat op de werelderfgoed lijst van Unesco staat is omgeven door een hoge stadsmuur van 4,2 kilometer lang met zeven poorten. Misschien ken je ook wel het liedje ‘sur le pont d’Avignon’ dat gaat over de brug Pont Saint-Bénézet waarvan nog een deel bestaat.

Lees ook: