Tips voor lange autorit met kinderen - Mamaliefde

Vakantietips: een lange autoreis met kinderen

Het voordeel van het wonen in een klein land zoals Nederland is dat je niet altijd lang in de auto hoeft te zitten. Daardoor zijn we het ook niet gewend en is een rit naar het buitenland van een paar uur al snel een groot avontuur. Voor de ouders en de kinderen. De langste reis die ik ooit heb gemaakt met kinderen was met de auto naar Italië, daarvoor hebben we niet voor niets twee dagen uitgetrokken met overnachting in Zwitserland. Afgelopen weekend zijn we naar de Franse Ardennen geweest. Gelukkig is dit niet zo heel erg ver, toch ging ik goed voorbereid op pad.

Lees ook: Waarom reizen goed is voor de ontwikkeling van kinderen

Tips voor lange autorit met kinderen - Mamaliefde

Voldoende groot speelgoed dat niet kwijt kan raken

Lees ook: Tips voor kamperen met kinderen

Speelgoed, & Spelletjes op de achterbank

Van huilende kinderen op de achterbank wordt je niet vrolijk. Als ze slapen is dat natuurlijk ook fijn, maar verder is het fijn om ze bezig te kunnen houden.

 • Neem een tas mee met speelgoed die je tussen de kinderen neer zet. Op die manier kunnen ze er zelf bij om speelgoed te pakken.
 • Houd achter de stoelen ruimte vrij zodat deze tas eventueel daar neergezet kan worden en je zelf tussen de kinderen in kan zitten om ze te vermaken. Vooral het grotere en zachte speelgoed is een aanrader. Dus niet teveel kleine onderdelen die heel snel vallen.
 • Verzamel vooraf een aantal spelletjes die je met de kinderen kan doen.
Tips voor lange autorit met kinderen - Mamaliefde

Lang leve de telefoon van mama

 • Zorg dat je telefoon is opgeladen en aangemeld voor een betaalbare service in het buitenland. Op die manier kan je kind even rustig genieten van een filmpje of spelletje, zeker als het is voorzien van een flexibel hoesje ter bescherming voor je smartphone voor als je kind de telefoon laat vallen. Het heeft mij bij deze telefoon al meerdere breuken bespaard. Mocht je telefoon beschikken over een kaarthouder, is het handig om een (reserve) Micro-SD-kaart mee te nemen, zeker als je net zoveel foto’s maakt als ik.”.
 • Tot slot kan je bij de Action verschillende kleine en goedkope cadeautjes kopen die je kind tijdens het rijden kan uitpakken als het zich begint te vervelen. Het hoeft niet veel en duur te zijn, zo was onze dochter een uur zoet met een speelgoedtelefoon die ze won op de kermis op de terugreis.
 • Wat ook schijnt te werken is een soort van beloningsvel met stickers te vullen. Ideaal voor oudere kinderen die ieder kwartier / half uur dat ze niet ‘zeuren’ een sticker krijgen en bij een x-aantal stickers iets mogen uitzoeken.

Lees ook: Tips voor het kiezen van een vakantiebestemming.

Bescherming tegen de zon en warmte

Tips voor lange autorit met kinderen - Mamaliefde

Parkeren in de schaduw

In de auto kan het al snel heel warm worden. Daarom is het belangrijk om je kinderen hiervoor te beschermen. Zelf doe ik dit door:

 • De raampjes van de auto open zetten voordat je vertrekt, zo koelt het lekker af in de auto.
 • Je kinderen meerdere laagjes kleding aan te trekken. Jassen gaan meteen al uit, en naar mate het warmer wordt kan er een vestje etc. uit. Tot ze uiteindelijk in hun rompertje zitten.
 • Het heetst van de dag vermijden, prima om dan lekker ergens in de schaduw een heel lange stop te maken.
 • ’s Nachts reizen, zeker op de terugweg, is ook ideaal.
 • Genoeg water en vocht meenemen voor je kinderen.
 • Zonneschermen voor op de ramen van de deuren.
 • Je auto parkeren in de schaduw als je stopt.

Lees ook: Goedkoop op vakantie met kinderen

Eten en drinken onderweg

Tips voor lange autorit met kinderen - Mamaliefde

Drinken in een tuitbeker

Het is belangrijk om tussendoor voldoende vocht binnen te krijgen, en wat eten kan ook zorgen voor tijdelijke rust.

 • Zelf gebruik ik het liefst drinkbekers met tuit of rietje in de auto. Ook voor onze peuter. Zodat het niet een groot zwembad wordt achterin de auto. Een beetje water als het heel warm is, vind ik trouwens niet erg.
 • De snackhouder van Nuby is ook ideaal. Normaal ben ik niet zo van ‘los’ eten zoals druiven, maar hierin is het geen probleem. Is je kindje ook een tijdje zoet met het ‘snoepen’.
 • Een zomerhoes om de autostoel heen is niet alleen handig voor het zweten, maar scheelt ook bij het schoonmaken. Even de hoes van de stoel, uitkloppen en de kruimels zijn weer weg.
 • Neem een paar grote literflessen water mee. Je weet maar nooit waarvoor je dit nodig hebt. Van het schoonmaken van de handjes, tot het spelen met water als het erg warm is en je stil staat tot en met het klaarmaken van de fles.
 • Vergeet vooral ook niet een pak met oliedoekjes binnen handbereik te houden.
 • Neem een plastic zakje mee voor al het afval. Scheelt je opruimen bij terugkomst.
Tips voor lange autorit met kinderen - Mamaliefde

Druifjes uit de nuby snackhouder

Lees ook: Vakantie-accommodaties met kinderen

Pauzes onderweg

Tips voor lange autorit met kinderen - Mamaliefde

De pauzes onderweg kun je vooraf inplannen of kijken hoe ver je komt. Beide opties heb ik geprobeerd en het heeft beide zijn voor- en nadelen. Als je vooraf inplant kan je op zoek gaan naar een leuke stop zodat het meer is dan alleen even luchten. Maar wordt lastig als het verkeer tegen zit. Ieder anderhalf uur even stoppen en uit de auto mogen, maakt het behapbaar voor de kinderen. Tenzij ze slapen, dan wil je het liefst zo snel mogelijk een grote afstand afleggen!

Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen met kinderen in Europa

Slapen in de auto

Zorg ook voor comfortabele autostoeltjes voor je kind. Die goed vast zitten (iso-fix) en ook in kuipstand kunnen zodat je kind in ligstand kan. Zorg dat er een dekentje bij de hand is voor als ze slapen. Of je nu ’s nachts reist of overdag. Voor baby’s heb je speciale zakken die je kan gebruiken voor de wandelwagen of maxi cosi. Hier gaan de riempjes overheen wat veel veiliger is.

Lees ook: 10 Voordelen van het ’s nachts rijden met kinderen

Volgende
Vorige

Comments ( 7 )

 • Heel fijn om deze tips te gebruiken bij de voorbereiding van onze vakantie naar Spanje binnenkort! Wij hebben laatst dvd schermpjes voor achterin gekocht. En inderdaad genoeg te spelen, stoppen en eten en drinken voor onderweg is zeker belangrijk! Thanks, Linda!
  zomersproetje onlangs geplaatst…Gewoontes en automatismenMy Profile

  • Pff, Spanje is wel een lang stuk. Handig hoor die dvd schermpjes. Waar heb je die gehaald? Succes met alle voorbereidingen en straks lekker genieten!

   • Dankjewel! deze hebben we besteld bij bol.com. Vergeten erbij te zeggen dat we op de heen en terugreis een nachtje in hotel slapen in Frankrijk (iets over de helft). Dat scheelt toch weer, in een stuk doorrijden lijkt mij persoonlijk wel erg/te lang (ook zonder kind vond ik dat al)…Vind het wel beetje spannend is onze eerste verre vakantie met Eline, maar komt vast goed 😉
    zomersproetje onlangs geplaatst…Gewoontes en automatismenMy Profile

    • Wij rijden ook naar Spanje, als t goed is zonder stop maar we rijden wel snachts, hoop dat t scheelt.
     Wil ook wel dvd scherm hebben en dat speeltje van dochterlief Linda is ook erg leuk met dat stuur. Alleen gaat Fay hem echt wel weggooien of zit hij vast ergens aan?
     Nicole onlangs geplaatst…Weekendje London Baby!My Profile

     • We hebben er twee, deze op de foto is los. De ander zitten riempjes aan zodat je hem ook op je fietsstuur (of autoriempjes) kan vastmaken.

 • Deze tips ga ik zeker gebruiken bij onze reis naar Spanje binnenkort! Wij hebben laatst dvd-schermpjes voor achterin de auto gekocht, lijkt mij ook ideaal. En inderdaad genoeg te spelen, eten en drinken mee en stoppen onderweg is erg belangrijk!
  zomersproetje onlangs geplaatst…Gewoontes en automatismenMy Profile

 • Bedankt voor de tips! Kunnen we goed voorbereid op vakantie met de auto naar Denemarken. Zeker die voor mijn telefoon moet ik nog even goed checken, voordat ik een enorme factuur krijg!
  Patricia onlangs geplaatst…HELP mijn hersens werken niet meer…My Profile

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.