The midwives; het verschil tussen vroeger en nu - Mamaliefde

Vroeger was alles beter…

Momenteel kijk ik graag zo af en toe een aflevering van The Midwives. Niet een van de series die je voor je gevoel gelijk achter elkaar moet zien, maar gewoon zo nu en dan een of als het kan twee afleveringen achter elkaar. De serie gaat over de verloskunde in een achterbuurt van het Londen aan het eind van de jaren 50 vorige eeuw. Alhoewel dit niet een periode is die mij heel erg aantrekt, vind ik het toch erg leuk om te kijken. En besef ik me regelmatig dat we het nu een stuk beter voor elkaar hebben. Zo is het nu geen probleem om als vrouw een broek aan te trekken. Hoeven we niet achter zo’n enorme wandelwagen te lopen. De verbeterde hygiëne; zoals stromend water voor iedereen. Ja, ik weet dat de tv niet altijd een realistisch beeld geeft van de werkelijkheid, al heb ik wel een hoge pet op van de BBC. Etc. Tenminste…

Gezondheidszorg

Als het gaat om de gezondheidszorg mogen we niet klagen. Als je ziek bent kan je een beroep doen op de dokter en de gezondheidszorg. Je kan er dan ook vanuit gaan dat ze de bron kunnen opsporen en je kunnen helpen. Natuurlijk zijn er ziekten die nog niet overwonnen zijn, maar de omstandigheden van het leven kunnen wel dusdanig aangepast worden dat het leven aangenamer wordt en / of de levensverwachting toeneemt. Als je zwanger bent wordt je nauwkeurig in de gaten gehouden en wordt er alles aan gedaan om het kind veilig op de wereld te brengen. Ook bij vroeggeboorte en ondergewicht. Of als ze ouder worden aan de wiegendood of Engelse ziekte waarom de baby’s in een wandelwagen buitenshuis worden geplaatst zodat ze meer zonlicht krijgen. En de moeder niet bezwijkt op het kraambed of pijnstilling kan gebruiken indien gewenst. Halverwege de serie wordt het lachgas geïntroduceerd. Zodra de bevalling begint, of je twijfelt of het goed gaat is een belletje zo gepleegd.

Alleen voor vrouwen

Fijn is ook dat je nu zelf mag kiezen wie er bij je bevalling aanwezig is. Dit is niet perse meer een vrouwenaangelegenheid waarbij mannen niet zijn toegestaan. Natuurlijk denkt iedereen er anders over, maar ik vond het erg fijn dat mijn man erbij was. Is trouwens ook voor een groot deel cultuurafhankelijk. In Midden-Amerika moet je het doen met alleen je partner. Die gaat zitten, jij hangt er een beetje aan en je vangt de baby op. Daarna moet je gelijk aan het werk want er moeten takken verzameld worden voor het houtvuur en gekookt worden voor alle kraamvisite die langs komt. De luxe van een verloskundige, laat staan een kraamverzorgster kennen ze niet in de dorpjes.

Klasse verschil

Ik moet er niet aan denken om in een maatschappij te leven met zo’n groot klasseverschil tussen arm en rijk. De kasten zoals in India kennen wij niet. Desondanks krijg ik toch met enige regelmaat het gevoel beoordeeld te worden op wat je doet, hebt gedaan of wat mensen verwachten dat je kan doen. Mensen denken nu eenmaal graag in hokjes. De verschillen tussen arm en rijk zijn in de huidige samenleving nog steeds aanwezig. Al is dit niet altijd even zichtbaar. Je hebt de rijke, nog geen 1 procent die samen meer verdienen dan de overige 99% inwoners. Je hebt de steeds groter groeiende groep mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. Daar tussenin zit nog een hele andere groep. De mensen met een middelmatig of modaal inkomen, die echter ook de eindjes aan elkaar moeten knopen. Vanwege het wegvallen van een inkomen, een huis dat onder water staat en ga zo maar door.

Niet alleen nadelen

Toch heeft het ook wel zo zijn mooie momenten. In die tijd was de tv nog een luxe; waar je in de vitrine van een winkel naar keek met zijn allen. In plaats van dat er eentje staat in iedere kamer. En je anders verder kijkt op je telefoon / tablet. Internet was er al helemaal niet. Dat scheelt een hoop afleiding. Je bracht de tijd dus door met een goed boek, een spelletje of door samen te dansen. En als je iemand wou spreken ging je bij die persoon op bezoek.

Wat ik ook zo mooi vind is het gemeenschapsgevoel. Je staat er niet alleen voor. In de wachtkamer van de verloskundigepraktijk / consultatiebureau is het een gezellige sfeer met kinderen die overal rond rennen en mama’s die met elkaar kletsen. Een groot deel van het leven speelt zich op straat af. Zowel de mooie dingen als het ontluiken van nieuwe romances tot aan het uitvechten van ruzies op straat.

Andere thema’s in de serie die nog steeds spelen en helaas geen verleden tijd zijn. Zijn onder andere het te vondeling leggen van je kind, (gedwongen) prostitutie, het niet rond kunnen komen, abortus, ‘verboden’ liefdes en meer. Situaties die in de huidige samenleving ook nog steeds voorkomen.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 9 )

 • Ik vind dat ook een erg leuke serie. Inderdaad, het tijdsbeeld is zó enorm verandert!

  • Suprr, bedankt zal er eens naar kijken.

 • Ik ken de serie niet maar ik houd wel van geschiedenisseries, altijd interessant om te zien hoe het er vroeger aan toe ging. Wat betreft ben ik ook fan van familiegeschiedenissen lezen. En die afleiding van bewegende beelden… Met de komst van onze zoon hebben we de televisie de deur uit gedaan. Maar dat effect is nu allang weer opgeheven met de komst van tablets, smartphones, laptop, live NPO 1, 2 en 3 kunnen kijken… Pfff…. Ik heb er wel eens moeite mee. Misschien toch maar terug naar één vaste PC!?

 • Het lijkt me een hele leuke serie! Heb er eerder al eens van gehoord, maar heb het eigenlijk nog nooit gezien. Het komt op BBC?

  En soms was het vroeger wel beter… Tegenwoordig zit iedereen maar in zn telefoon op straat… Blijf het apart vinden.

  Maar gelukkig zijn een hele hoop dingen nu ook beter.

  • Ik kijk het via Netflix, maar is gefilmd door de BBC.

 • Ik ken de serie niet maar vind het wel een erg leuk onderwerp dus ik ga hem even opzoeken

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top