Donderdagavond is een van de twee ‘koopavonden’ dat de kapper open is. Tot acht uur. Aangezien manlief vaak tot zeven uur moet werken had ik oma gevraagd om te komen en samen met de kinderen te eten. Uiteindelijk zijn ze gezellig meegegaan zodat ik op tijd naar de kapper kon en rustig geknipt kon worden. Er wordt wel geadviseerd dat er in 30 minuten geknipt kan worden, maar voor een heel nieuw kapsel vind ik het fijn als er de tijd voor genomen wordt. Nu werken ze niet met afspraken, maar hebben ze sinds kort een sms-service dat ze een sms-je sturen als je over tien minuten aan de beurt bent. Erg fijn als de verwachte wachttijd 45 minuten is. Snel dus weer naar huis om iets te eten en de telefoon aan de oplader te hangen. Natuurlijk hoorde ik de telefoon niet en kwam ik daar pas een half uur later achter… Gelukkig was ik nog welkom zodat ik mijn goede voornemen kon uitvoeren. Al een jaar roep ik dat zodra ik 30 wordt de schaar er in gaat en het gedaan is met de lange wilde haren. Deze heb ik namelijk al vanaf jongst af aan. Nooit heb ik echt kort haar gehad. Tegelijk alvast een beetje mentale voorbereiding voor mezelf, en mijn man en omgeving. Tijd dus om daad bij woord te voegen.

Terwijl ik nog heel even moest wachten heb ik er een boek bij gepakt. Heel bewust heb ik vooraf geen kapsels gekeken zodat de kapper een beetje vrijheid krijgt. Jaren lang was mijn antwoord op de vraag; “Hoe wil je het geknipt hebben”  “Alleen de puntjes, dat het zo lang mogelijk blijft.” Als ik een keertje toe was aan iets ‘spannends’ liet ik een schuine lok knippen, dat het aan beide voorkanten iets korter was en ‘aansloot’ zoals ze dat zo mooi omschrijven of ‘zelfs’ een keer in laagjes in plaats van het standaard op een lengte. Bij de kapper heb ik toch even gekeken naar andere kapsels, zodat ik beetje kan aangeven welke lengte ik in gedachten heb. Toen ik achttien was heb ik namelijk aangegeven dat het wel een beetje korter mocht. Ik woonde toen net op mezelf en ging voor het eerst naar een kapper in mijn nieuwe woonplaats, dat dat beetje langer was dan ik in gedachten had en de volgende dag in de stoel zat van mijn oude kapper zegt denk ik genoeg. In de huidige kapsalon heb ik enorm veel vertrouwen, dus was erg benieuwd naar wat ze er van zouden maken.

Voor

Haar doneren - Mamaliefde

Dit zijn mijn haren voor het knippen, na het wassen komen de haren letterlijk tot halverwege mijn billen. Thuis heb ik de lengte opgemeten terwijl het in een staart was. De lengte; meer dan 65 cm! Daar kan je dus rustig een stukje vanaf knippen.

Haar doneren - Mamaliefde

Dit is wat er na afloop van het knippen in model op de vloer lag. Een behoorlijke hoeveelheid al zeg ik het zelf. Tijdens het knippen heb ik gelijk een foto gedeeld op instagram, twitter en facebook om jullie alvast een beetje nieuwsgierig te maken. Daar kwamen natuurlijk erg veel vragen op, veel die nieuwsgierig zijn naar het resultaat. Hoe kort kort is en of ik haar ga doneren. Ik zal jullie niet lang in spanning houden. Dit is het resultaat;

Schuine bob

Er is dus een behoorlijk stuk vanaf. De lengte die ik voor ogen had was net wel / niet op de schouders. Zelf had ze het in een schuine bobtrend geknipt. Dit schijnt de trend te zijn van de zomer 2015. Ik loop dus zowaar rond met een hip kapsel… Dit betekend dat het aan de voorkant wat langer gelaten wordt tot net over de schouder en aan de achterkant een stuk korter. Dat was dus even schrikken toen manlief langs liep en eerst het van achteren zag om het te ‘inspecteren’. Het is ook ‘ingeknipt’ zodat het wat luchtiger wordt en wat ruimer valt in plaats van dat statische vlak naast het hoofd. Als extra element is er aan de voorkant een lok geknipt die het net wat speelser maakt. Zoals ik al aangaf; ik heb de kapster op de lengte na carte blanche gegeven.

Haar doneren - Mamaliefde

Het mooie aan dit nieuwe kapsel vind ik dat het nu ook niet meer half blond is. Blijft natuurlijk afwachten welke kleur het heeft aan het einde van de zomer. Maar het is nu allemaal mooi egaal donkerblond. Een extra kleuraccent of highlights zouden het helemaal afmaken, daarvoor zal ik toch echter meer uit moeten trekken en nu ik vier dagen werk blijft dat toch wel een probleempuntje. Bij het in model brengen kreeg ik gelijk wat tips hoe ik dat het beste kon doen zonder met stijl- en of krultangen aan het werk te gaan. Hoewel krullen ook erg mooi staan bij dit kapsel… Een van die middeltjes heb ik natuurlijk gelijk meegenomen, normaal kijk ik liever voor een alternatief bij de drogisterij, of ben ik bang vanwege de psoriasis. Toch overstag gegaan in het kader van als je het doet moet je het ook goed doen. Stiekem ben ik wel benieuwd naar hoe het morgen er uit ziet als ik het zelf in model ga brengen. Het staartje lukt in ieder geval nog prima. Maar bij het in model brengen werd het spul aangebracht bij de haar aanzet (niet fijn als je psoriasis hebt en voorzichtig bent met de middelen die je gebruikt) en de föhn.

Mijn kapsel is nu in ieder geval klaar voor de zomer; kort, hip en luchtig!

Haar doneren

Haar doneren - Mamaliefde

Haar doneren - Mamaliefde

Het was zoveel haar dat er twee vlechten zijn gemaakt die ik kan doneren.  Pas thuis zag ik de foto’s en gezien wat er is overgebleven hadden de vlechtjes prima langer gekund. Dit is nog niet eens de helft van wat het was. Toch vind ik het fijn dat ze de ruimte heeft gehouden om het haar ook in een mooi nieuw kapsel te knippen. Met de meetlat ernaast zijn de vlechten 35 cm, los is dit dus nog langer! Na het wassen wordt het haar goed uitgekamd en goed met elastiekjes vastgezet zodat het opgestuurd kan worden. Om het haar te kunnen gebruiken eisen ze dat het onbewerkt is (dus geen permanent, kleuring etc.) en minimaal 30 cm lang ongevlochten. Die twee vlechten brengen mij voor het volgende euvel; welk goede doel ga ik steunen? Er zijn twee grote organisaties. Stichting Haarwensen werkt vooral samen met KiKa voor kinderen met kanker en de Haarstichting voor vrouwen met borstkanker. Allebei twee goede doelen die het goed kunnen gebruiken. Uiteindelijk is het toch mijn moederhart die heeft besloten dat het haar opgestuurd gaat worden naar Stichting Haarwensen om andere kinderen ook een mooi kapsel te gunnen. Nu ligt het nog even te drogen. Maar ik verwacht het aan het einde van vandaag of anders dit weekend op te sturen.

Voor en na

Tot slot nog een keer de voor- en nafoto naast elkaar. Bij het thuiskomen kwam oma net de kinderen brengen. Manlief moet vooral even wennen, oma is fan en mijn dochter vindt mama’s haren mooi en wil nu zelf ook geknipt worden. Zelf is het even wennen. Maar voelt toch vertrouwd. Gisteravond de hele avond los laten hangen. Wel met plukje achter mijn oor, maar zonder dat het in mijn gezicht hangt. Vind dat zo irritant. Het staartje ging ook prima, al is dat toch wel een apart gezicht doordat het schuin geknipt is. Het voelt ook echt een stuk lichter zo.

Nu is natuurlijk de vraag aan jullie; is dit (voor mij) korte haar een verbetering of had ik het toch beter lang kunnen houden?