Drenthe is een vrij populaire vakantiebestemming; niet alleen bij Nederlanders maar ook in België en Duitsland. En ik begrijp wel waarom; opgegroeid in de Randstad is het toch wel een beetje jaloersmakend de rust en de ruimte die je hier vindt. Een paar jaar geleden had mijn moeder een week bij Landal Hunerwold State geboekt en mochten wij mee. Dit keer waren we uitgenodigd om vanuit Landal Land van Bartje de omgeving van Drenthe te bezoeken. Eén van de populairste Landalparken met kinderen in Nederland. Toen ik de eerste foto’s deelde op Instagram stories, kreeg ik meteen ook al veel reacties van volgers die hier fijne herinneringen aan hebben toen ze hier zelf onlangs waren of vroeger zelf als kind. Ondanks het volle programma was er ook tijd om het park te ontdekken. Zo hebben ze pony gereden, gespeeld in de overdekte zandbak en zijn ze heel vaak van de waterglijbaan geweest. Gelukkig kwam Bollo ook even langs om voor te lezen. Kortom; een geweldig weekend, al is dat eigenlijk veels te kort!

Lees ook: Kindvriendelijke vakantieparken Nederland; top 10 goedkope, beste luxe of leukste parken met kinderen of peuters.
Lees ook: Ervaringen Landal vakantieparken met kinderen per provincie; beste, mooiste met zwembad
Lees ook: Drenthe met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit.

Landal Land van Bartje

Na een rit van tweeëneenhalf uur, waarbij ik stiekem hoopte dat de kinderen even zouden uitrusten / oogjes dichtdoen na de Koningsspelen, kwamen we iets na drie uur aan bij het park. Het laatste stuk reden we over de N34, ook wel de hunebed highway genoemd tot we bij Borger binnendoor naar het park reden. Dit stond gelukkig duidelijk aangegeven, zodat we de navigatie niet eens nodig hadden. Bij de ingang waren er parkeerplaatsen om in te checken. De registratieformulieren lagen klaar en ze waren met veel mensen zodat je eigenlijk direct geholpen werd. Het was net na drie uur zodat we meteen de sleutel konden krijgen van het huisje en er in konden. Ook al duurde dit maar vijf minuten, ik was de kinderen al ‘kwijt’. Ze hadden namelijk de kamer gevonden met interactieve games en filmpjes. Buiten stond Bartje ons op te wachten en waren er een paar kleine activiteiten zoals een ritje maken met een pony van de ranch. Toen we aankwamen durfden ze dit niet, maar toen we weer naar buiten kwamen hadden ze zich allebei bedacht!

Meer informatie over dit park vind je hier.

De accommodatie

Op Landal Land van Bartje heb je diverse soorten accommodaties; afhankelijk van je budget, aantal personen en gewenste luxe. Alle accommodaties liggen verspreid over het bos verscholen tussen de bomen. Via een rondweg met vertakkingen kan je overal makkelijk komen en mag je de auto bij je huisje parkeren. Voor de voetgangers zijn er speciale doorgangen direct naar de centrale plekken zodat je niet langs al het verkeer hoeft te lopen. Het was even zoeken waar de voordeur was; je parkeert de auto namelijk aan de achterkant, maar een rondje om het huis bracht snel duidelijkheid.

Wij verbleven in een zespersoonslandhuis. Het huisje heeft twee verdiepingen; op de begane grond heb je een tweepersoonsslaapkamer, wat ideaal is voor als er iemand iets minder goed te been is en boven nog twee losse slaapkamers en een tweede toilet. De badkamer en een afzonderlijk toilet vind je op de begane grond. De badkamer is niet heel groot in verhouding tot andere Landalbadkamers, maar wel compleet met een bad en wastafel. Ideaal was dat de bedden al opgemaakt waren zodat we ons daar geen zorgen over hoefden te maken, deze zouden na afloop ook afgehaald worden. Dat vind ik toch wel één van de voordelen van een overnachting in een hotel. Want ’s ochtends vroeg op dag van vertrek heb je daar niet altijd zin in. De bedden hier liggen trouwens echt heerlijk. Echte boxspringbedden in plaats van die plastic matrassen met een hoeslaken dat er vanaf schuift als je een beetje woelt. Op de kamer boven stond er ook al een babybedje klaar en bij de eettafel een kinderstoel, ideaal als je met kleine kinderen bent. Terwijl de kinderen zich omkleedden en hun oranje Koningsspelenoutfit uittrokken laadde ik de auto uit want we hadden al direct het eerste op ons programma staan.

Nu zijn we wel een beetje verwend, zo werd er ’s ochtends een ontbijt bezorgd met diverse broodjes, beleg, jus en eieren. Natuurlijk had ik over de enorme sticker aan de bovenkant van het doosje heen gelezen en begonnen de kinderen een ongekookt ei te pellen ;-) Het koken van de eieren is dan ook het enige wat ik dit weekend hoefde te doen in de keuken; de overige maaltijden waren ook perfect verzorgd. Wel zag ik dat de inventaris compleet was inclusief vaatwasser! Die je hier trouwens tegen een kleine betaling ook niet hoeft uit te ruimen, net zoals het weggooien van vuilnis!

Bartjes Boerderij

Wat een enorme hit was bij de kinderen, was Bartje’s boerderij. Voor de boerderij vind je een kleine speeltuin met houten speelelementen en een minihunebed. Binnen kom je de boerderij binnen met een ruim terras met verschillende tafeltjes en hoekjes en een leestafel. Wat dit enorm populair maakte bij de kinderen is de overdekte zandbak, compleet met waterpomp en bakken. Daar hebben ze zich helemaal uitgeleefd, heel fijn dat tijdens dit weekend, waarbij we zelfs sneeuw hebben gehad, ook binnen genoeg te doen is. In het midden is er een open ruimte met diverse fietsjes en tractoren voor de kinderen om rondjes te rijden en boven is er voor de iets oudere kinderen een ruimte. Achterin is een deel afgesloten met gordijnen; dat is het terrein van het fun & entertainmentteam waar diverse knutselactiviteiten en het voorlezen met Bollo wordt georganiseerd. Zeker met jonge kinderen maakt dit het een heel fijn park dat echt de moeite waard is!

Naast Bartjes Boerderij zijn er nog veel meer grote en kleinere speeltuinen te vinden verspreid over het park.

Het zwembad

Als we een weekendje weggaan, willen de kinderen ook altijd wel graag even zwemmen. Maar goed dat er op dit park maar liefst twee zwembaden zijn! Een binnenzwembad met een diep bad en een stroomversnelling, een dichte glijbaan met onverwachte daling die de kinderen natuurlijk hilarisch vinden en twee baby- en peuterbadjes in verschillende diepte en een buitenzwembad waarvan in de winter het dak dicht kan zodat je een tweede overdekt zwembad krijgt. Deze heeft een heel leuke waterspeeltuin voor de kinderen, een babybadje en een groter, diep bad met brede familieglijbaan. Voor de ouders zijn er vele ligbedjes en stoelen zodat je kinderen in de gaten kan houden tijdens het spelen. De kinderen, en na enige overtuigingskracht van de kinderen dat ik mee moest van de glijbaan, ik zelf ook. De watertemperatuur was eerst even wennen, maar daarna heerlijk. We hebben er daarom een paar uur doorgebracht; eerst in het overdekte buitengedeelte en daarna nog even een aantal keer van de glijbaan in het dichte zwembad.

Wel een nadeel vond ik de kleedkamers; de ingang bij het overdekte zwembad was erg populair en daarom erg vol. We moesten daarom ook even wachten tot we ons konden omkleden, bij het buitenbad is er echter een tweede ingang met ruime kleedkamers en extra kluisjes waar je niet hoeft te wachten. Handig dus om vooraf te weten ;-)

Ponyranch

Volgens mij is Landal Land van Bartje het enige Landalpark met een heuse pony ranch. Er is een manege waar bij droog weer de kinderen zich kunnen aanmelden voor een buitenrit over het park of naar het bos. Bij de aankomst hadden de kinderen al even op een pony gezeten dus dat hoefde niet zo nodig voor ze. Wel gingen we natuurlijk even kijken. Al vonden ze de grote speeltuin op de zandvlakte naast de manege op dat moment veel interessanter. Hier vind je ook een terras en horecagelegenheid, zodat als de ene ouder met kind (ritjes zijn onder begeleiding van een volwassene) de ander de overige kinderen in de gaten kan houden in de speeltuin. Het is echter al mogelijk om vanaf drie jaar om hier lessen te volgen!

Bartje Deux Chevaux