Lammetjes kijken in het voorjaar? Raak je net als wij ook vertederd van nieuw leven? Het voor het eerst zien van je (klein)kind, de geur van een puppy, het bloeien van je favoriete bloem? Het zijn echt altijd deze wezentjes die ons hart raken, terwijl ze ons herinneren aan het tere van ons bestaan. Het is daarom een heel goed idee om kinderen de liefde voor het leven al heel jong bij te brengen. Een goede methode is door samen met ze deel te nemen aan een lammetjesdag.

Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!

Wat is een lammetjesdag?

Een lammetjesdag kan het best omschreven worden als kraamvisite voor lammetjes, die boerderijen geven voor hun pas geboren lammetjes. Op deze dag ga je met je kinderen als het ware bij de nieuwe lammetjes op visite en doen jullie mee aan een variatie van activiteiten.
Deze zijn onder andere:

  1. Het knuffelen van lammetjes.
  2. Het helpen verzorgen van lammetjes.
  3. Verschillende kinderspelen.
  4. Wandelingen op de boerderij en in de directe omgeving.
  5. En soms zelfs het aanschouwen van een bevalling.
  6. Eieren rapen in verband met Pasen.

De organiserende boerderij doet er alles aan, om deze dag tot een onvergetelijke voor jou en je kinderen te maken.

Schaapskooi Huenderhoeve – Doldersum (Drenthe)

De lammetjesdagen van deze schapenkooi voor 2019 zijn nog niet bekend, maar worden meestal in maart en april gehouden. Behalve knuffelen met de lammetjes, worden er ook andere leuke activiteiten ontplooid voor jou als bezoeker.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskudde Ruinen – Dwingelerveld (Drenthe)

Deze boederij telt ongeveer driehonderd schapen, die gedurende het gehele jaar de heide van Deingelderveld begrazen. Je kunt dagelijks de schapen bewonderen wanneer zij de kooi verlaten of er naar toe terugkeren.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskudde Epe-Heerde (Gelderland)

Schaapskudde Epe -Heerde bestaat sinds augustus 1956. Begonnen met tachtig schapen is het nu een boerderij met een honderdtal schapen. Die mag je als lammetje adopteren, een gebaar waarmee je de boerderij steunt. Volg daartoe de aangegeven stappen op hun website. Op 16 maart 2019, organiseert deze boerderij hun laatste lammetjesdag voor dit jaar. Zij verwelkomen je dan graag.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi Hoog Buurlo (Gelderland)

In Apeldoorn heb je Schaapskooi Hoog Buurlo (Gelderland) en Schaapskooi ‘De Loenermark’ – Loenen (Gelderland). Zij houden hun lammetjesdag op respectievelijk 17 maart 2019 en 24 maart 2019.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi ‘De Loenermark’ – Loenen (Gelderland)

Meer informatie vind je hier.

Schaapskudde – Nunspeet (Gelderland)

6 april is het lammetjesdag bij schaapskudde – Nunspeet (Gelderland). Ga je er met jouw kinderen naar toe? Het wordt beslist een leuke ervaring.

Meer informatie vind je hier.

Stichting Rhedense Schaapskudde – Rheden (Gelderland)

31 maart is het alweer de 25ste lammetjesdag bij de Rhedense Schaapskudde. Een leerzame en vrolijke dag waarin we vertellen over de schapen, hoe lammetjes geboren worden, waar ze grazen, hoe we de schaapshonden opleiden. Kinderen kunnen ook bakken, knutselen met wol, schminken, een bezem maken, in de draaimolen zitten, pannenkoeken eten en een lammetjes adopteren. Je krijgt dan het geboortebewijs, waarmee je tot eind april altijd terug kunt komen om te zien hoe jouw lammetje groeit en speelt.

Meer informatie vind je hier

Schaapskooi Mergelland – Epen (Limburg)

Schaapskooi Mergelland – Epen heeft tot 31 maart 2019, lammetjesdagen in het weekend. Op deze dagen mag je kind een lammetje aaien en kan je met wat geluk de geboorte van een nieuw schaap van dichtbij meemaken.

Meer informatie vind je hier.

Hoeve de Mertel – Biezenmortel (Noord-Brabant)

Je zou het niet willen geloven maar Hoeve de Mertel – Biezenmortel is een camping, bed en breakfast én boerderij in één. Tijdens jullie bezoek mogen je kinderen de lammetjes helpen voeden en van het wol van de ouderen kan je leren om leuke hebbedingentjes te maken.

Meer informatie vind je hier.

Pukkemuk – Dongen (Noord-Brabant)

Pukkemuk is een waar activiteitenboerderij. Je kan er gezellige kinderfeestjes organiseren, overnachten of gewoon een wandeling maken in hun sprookjesbos. Het allerleukste voor de kinderen is natuurlijk hun dierenpark waar onder andere herten, geiten, kippen en paarden door hen bewonderd kunnen worden. Bezoek hun website voor meer informatie.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi – Drunen (Noord-Brabant)

De schaapskooi stelt je ook in de gelegenheid om met je tent, caravan of in één van de appartementen te overnachten of voor langere tijd te verblijven. Zij ontvangen kraamvisite voor hun lammetjes op 22 april dit jaar. Een leukere manier om Tweede Paasdag te vieren, is er haast niet!

Meer informatie vind je hier.

Boerderij Gewande – Empel (Noord-Brabant)

Boerderij Gewande in Empel (Noord-Brabant), is een biomelkveehoudboerderij die zowel koeien als schapen kweekt. Dit jaar hebben zij helaas geen lammetjesdag, maar je kunt wel bij hen terecht voor rauwe melk en rundvlees van hun eigen bedrijf.

Meer informatie vind je hier.

Costa Kabrita – Huijbergen (Noord-Brabant)

Dit jaar houdt Costa Kabrita – Huijbergen haar lammetjesdag op 20 april 2019. Maar gedurende het gehele jaar door kan je kamperen op hun terrein en zo het buitenleven op een unieke manier ervaren. Je kunt overnachten in je eigen caravan, tent of gebruik maken van één van hun Finse kota’s. Dit avontuur zullen je kinderen hun leven lang niet vergeten!

Meer informatie vind je hier.

Geitenboerke – Veldhoven (Noord-Brabant)

Geitenboerke is een boerderij in Noord-Brabant. Zij hebben voornamelijk melkgeiten waarvan het melk en het daarmee gemaakte kaas door hen wordt verkocht. Op de boerderij en in de directe omgeving kan je terecht voor tal van activiteiten. Zo ook de jaarlijkse geitenkijkdagen. Dit jaar vallen in de periode van 10 maart 2019 tot en met 21 april 2019. Een toegangsbewijs kost €1,50 per persoon.

Meer informatie vind je hier.

Schapenboerderij – Texel (Noord-Holland)

Op deze boerderij op Texel, vlakbij Den Burg op het mooie Waddeneiland Texel, maak je kennis met de schapenhouderij en het boerenleven. We vertellen je van alles over ons werk op de boerderij en in de stal loop je tussen de schapen en maak je kennis met de lammetjes. Met een beetje geluk kun je zelfs een geboorte meemaken! Hier vind je bijna het hele jaar door wel lammetjes en ben je iedere dag welkom om te knuffelen! Een bezoek aan Schapenboerderij Texel is een echte aanrader voor jong en oud. Bij hen hoef je je niet te vervelen. Behalve schapen lopen er op het bedrijf ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony’s en zelfs een ezel rond. Kom lekker rollen in het stro, picknicken op het boerenerf, ponyrijden of koffiedrinken in de gezellige boerderijwinkel.

Meer informatie vind je hier.

Lammetjeseiland Texel (Noord-Holland)

In samenwerking met lokale schapenboeren heeft de VVV Texel de ‘Lammetjesradar’ gelanceerd. De online kaart bevat exacte locaties van pasgeboren lammetjes in het Texelse landschap. Texel staat bekend als hét schapeneiland van Nederland. Naar verwachting worden er tussen nu en half april 22.000 lammetjes geboren, de eerste lammetjes zijn al gespot en daarmee is het lammetjesseizoen officieel aangebroken. Texel telt slechts 13.500 inwoners, dus dit is gerust een lammetjes take-over te noemen. Niet voor niets is het eiland binnen deze periode een walhalla voor gezinnen, natuur- en dierenliefhebbers.

De Lammetjesradar toont live waar de lammetjes zich bevinden. Twaalf moederschapen verspreid over het eiland dragen dit voorjaar een GPS-tracker. De GPS-trackers geven iedere twee minuten een signaal af naar de online radar. De lammetjes blijven dichtbij hun moeder, waardoor de radar goed weergeeft waar de lammetjes in de weide lopen. De schapen en hun lammetjes worden regelmatig verweid {naar een nieuwe weide gaan}, dankzij de trackers laat de Lammetjesradar altijd de actuele locatie zien. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen lammetjestocht over het eiland uitstippelen en zal je bijna gegarandeerd lammetjes vrolijk zien ronddartelen. Naast de radar zijn de lammetjes ook via Instagram @lammetjesradar te volgen, waar schattige beelden met een hoog aaibaarheidsgehalte worden gedeeld.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskudde Hof van Twente – Markelo (Overijssel)

Indien je van dorpjes bezoeken houdt en daarbij ook wilt genieten van de natuur, dan ben je bij Schaapskudde Hof van Twente, op het juiste adres. Hun herder vertelt de mooiste verhalen terwijl je kan genieten van de schapen die al grazend dit natuurgebied helpen onderhouden. En voor de kinderen is er in het Hof van Twente ook heel veel te doen. Klik op bovenstaande link voor meer informatie daaromtrent.

Meer informatie vind je hier.

Op zoek naar meer lammetjesdagen in Twente kijk dan bij allespruitennaarbuiten.

Boerderij de Boerinn – Kamerik (Utrecht)

Lammetjesdag is een gezellig gezinsuitje midden in het Groene Hart. Ook dit jaar krijgen kinderen de kans om alles op de boerderij te ontdekken. Kom knuffelen met de lammetjes. Ook de schapen worden klaargemaakt voor de lente, ze worden namelijk geschoren. Behalve de dieren zijn er ook tal van activiteiten op de boerderij zoals knutselen, kanoën, boogschieten, eieren zoeken e