Wanneer kan je het beste de laatste avondfles afbouwen?

Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de flesvoeding af te bouwen. Als je niet al eerder en oefenbeker in huis hebt gekregen. Bij onze dochter kregen we er eentje met twee handvatten van nutrilon en bij onze zoon eentje met een uitsparing van de neus. Ik probeer hem al even over te laten stappen op een tuitbeker of rietjesbeker, helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Een paar dagen denk ik dat het goed gaat, en dan is het weer over. Weigert hij uit iets anders te drinken dan een fles. Dat was bij onze dochter wel anders, die was een jaar en dronk alleen nog maar uit rietjesbeker. Hooguit op een dag dat ze weinig had geslapen een extra flesje voor het slapen gaan. Met anderhalf jaar was ze er helemaal van af. En dronk ze eigenlijk alleen nog maar uit gewone bekers. Af en toe, als ik de kans op knoeien wil minimaliseren krijgt ze een pakje met rietje. Handig als je onderweg bent ofzo. Maar goed ook, want als ze de fles van haar broertje te pakken kreeg ging ze er op bijten. En nog steeds vind ik flesjes waarvan ze de fles kapot heeft gebeten.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; Hoeveelheden & Overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 a 6 maanden?

Wanneer is je baby er klaar voor?

Soms vind ik het wel moeilijk dat hij niet uit een beker wil drinken. Echt afbouwen wil ik niet, pas als ze daar zelf aangeven klaar voor te zijn. Met vaste voeding was hij ook later dan zijn zus. Het komt vanzelf. Misschien maak ik me zorgen om niets, het gaat tenslotte om dat hij drinkt. Ongeacht waaruit. Wat dat betreft wordt het er bij de tweede niet makkelijker op. Bij de eerste hoor je van anderen wanneer je kind wat zou moeten doen, bij de tweede weet je het uit ervaring wanneer het zou kunnen. En als dat afwijkt maakt het dat lastiger. Zelfde eigenlijk als met zindelijkheidstraining; je kind geeft het zelf wel aan als het er klaar voor is. Dan klinkt het misschien tegenstrijdig dat ik toch een aantal tips en ervaringen onder elkaar gezet. Zodat je kan kijken of je kind er klaar voor is of voor als ze er klaar voor zijn.

Lees ook: Flesweigeraar; Tips voor als je baby fles niet snapt / kunstvoeding weigert

Het afbouwen van de laatste avondfles

Je begint natuurlijk met het afbouwen van de fles. Waarbij je als eerste de laatste fles laat vallen. Dit kan je zomaar, in een keer doen, zonder waarschuwing. Waarschijnlijk heeft je kind hier geen boodschap aan. Het zal misschien, uiteindelijk, in slaap vallen. Om je de volgende ochtend wakker te maken met zijn ‘ik heb honger en wel nu’ huiltje. Dat is dus niet aan te bevelen. Wel kan je de laatste fles afbouwen door hem telkens een paar minuten eerder te geven zodat je baby de kans krijgt zelf een nieuw ritme te ontwikkelen en het ‘tekort’ overdag aan te vullen. Beter voor de nachtrust van jouw en je kind.

Lees ook: Tips voor het afscheid nemen van de speen

Het vervangen van flessen door de maaltijden

Naast het afbouwen van de avondfles kan je vanaf zes maanden beginnen door het vervangen van flesjes met vaste voeding. Een fruithapje, een boterham of potje. Het maakt niet zoveel uit wat je kiest, maar het gaat er om dat je de voedingsstoffen op een andere manier aanbiedt waardoor de behoefte aan de fles minder wordt. Om ervoor te zorgen dat je kindje toch genoeg vocht binnenkrijgt kan je een beker met drinken aanbieden. Water of sap. Vanaf een jaar mag je de poedermelk vervangen door gewone koemelk. Pap doet het ook goed als vervaging van een melkvoeding, hier zit ook voldoende vocht in. Als je bang bent dat je kindje te weinig vocht binnen krijgt kan je in de ochtend of voor het slapen gaan nog een extra flesje aanbieden. En als je meer kant wilt maken op een nacht zonder onderbrekingen kan je na het avondeten een schaaltje yoghurt aanbieden.

Lees ook: Rapley methode; Schema & recepten

De overstap maken naar rietjesbeker of tuitbeker

Op een gegeven moment zal je gaan oefenen met een trainingsbeker. Dit gebeurt vaak tussen de 6 en 12 maanden. Afhankelijk van waar je kindje aan toe is. Waar je voor kiest maakt niet zoveel uit. Toen we een keer ergens onverwacht gingen eten tijden het shoppen en ik geen fles mee had genomen bleek onze dochter zonder problemen door een rietje te kunnen drinken. Bij onze zoon bieden we regelmatig wat aan; rietjesbekers en tuitbekers. Een lichte voorkeur lijkt er zijn voor de tuitbeker, die heeft echter een harde tuit. En daar beginnen de eerste krassen van zijn tanden op te komen. Dus op zoek naar een alternatief. Met een rubberen / siliconen tuit. Het voordeel hiervan is dat je er zachtjes in moet bijten voordat er iets uitkomt. Een nadeel bij veel tuitbekers is namelijk dat je of heel hard moet zuigen of de inhoud er zo uitlekt.

Lees ook: Uit een beker leren drinken

Een Trainingsbeker is er eentje die er precies tussenin valt. Een zachte siliconen dop. Maar wel in de tuitvorm waar de voorkeur van onze zoon duidelijk naar toe gaat. Waar je zachtjes in moet bijten om er drinken uit te krijgen. Geen gedoe met lekken. Dit was voor hem wel even wennen, dat het er niet direct uit kwam. Het voordeel van dat je er zachtjes in moet bijten is ook dat je niet constant moet zuigen om er druk op te houden. Met het gevaar dat je bijvoorbeeld het gehemelte van je kind beschadigt. Mocht de tuit kapot gaan kan je deze afzonderlijk erbij kopen. Compleet met handige handvatten, zodat je kind het flesje makkelijk met twee handjes kan vasthouden tijdens het drinken. Lekker straks voor de zomer met een verfrissend drankje. Weet je zeker dat je kleintje genoeg vocht binnen krijgt.

Hier kan je een trainingsbeker kopen.

Hoe oud waren jullie kinderen toen je de fles hebt afgebouwd?

Bron afbeeldingen Shutterstock

Als je baby 1 jaar is mag het ook koemelk drinken en kan je voorzichtig beginnen met het afbouwen van de voeding. Maar wanneer mag de laatste avondfles eraf? - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wanneer laatste avondfles eraf en voeding afbouwen?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 14 )

 • Wij zijn er nog lang niet aan toe om iets af te bouwen. Maar wel al interessant om er iets over te lezen.

  • Zolang het goed gaat, lekker van genieten. Vaak geeft je kindje vanzelf wel aan als het tijd is om af te bouwen.

 • Ons zoontje heeft koemelk-allergie en drinkt dus Nutramigen. Dit stinkt heel erg. Dus ik geef het hem nog steeds in een fles, omdat je het dan niet zo goed ruikt. Zijn andere drinken krijgt hij uit een beker, dus we oefenen wel. Maar de melk krijgt hij nog uit een fles. Als hij borstvoeding zou krijgen zou ik dat ook niet opeens zijn gaan afbouwen omdat hij 1 is geworden, denk ik dan maar…

  • Dat lijkt me inderdaad erg lastig. Dan is een fles zeker wel handig. Afbouwen kan je oefenen, maar komt pas echtf als het kind er klaar voor is in mijn ogen

 • Ik geef borstvoeding dus dat kan ik niet zeggen. Maar dan ga je op een gegeven moment ook over op ander drinken. Wij zijn eigenlijk gelijk begonnen met een beker. Gewoon een heel kleintje met wat water. Ja je moet tegen een beetje knoeien kunnen maar binnen notime heeft zo’n kleintje door hoe het moet. Bij mijn oudste 2 heeft dit gewerkt dus gaan we dat bij nummer 3 ook doen.
  Alleen als we op visite gaan neem ik een tuitbeker mee. Rietjesbeker krijgen ze hier niet.
  Maar dat is persoonlijk. Ik vind tuit en Rietjesbeker gewoon stom vond ik al voordat ik kinderen had. Zeker antilek je moet toch leren dat je nat wordt als je je beker ondersteboven houdt.

  • De overstap vanaf borstvoeding lijkt me inderdaad heel anders gaan. Knap hoor dat ze bij jouw direct de overstap hebben gemaakt. Een beetje knoeien vind ik niet erg, maar de bekers gaan hier wel erg vaak over de vloer. En zeker nu met twee kinderen is dat toch niet altijd even handig. Straks in de zomer met het buitenspelen is het natuurlijk heel anders 😉

 • Hier ging het eigenlijk vanzelf.
  M kreeg op den duur een boterham en warm eten en tussendoor nog wel een fles, die wilde hij niet meer, hij dronk amper.
  In de avond wilde hij zijn flesje nog wel, tot ongeveer 13 maanden.
  Dat vond ik jammer, het was zo’n fijn knuffelmomentje.
  M gaf de voorkeur aan de nuby beker en toen hij 2 was ben ik begonnen met een gewone beker.

  • Fijn dat het zo vanzelf ging. Een fles kan inderdaad een fijn knuffelmomentje zijn. Hier ging het voornamelijk in bed voor het slapen gaan, als alternatief voor de speen.

 • Grappig, ik zat net vanmiddag te denken om toch te gaan proberen wat te minderen met de fles voeding. Luca is 1 jaar en 3 maand en hij drinkt echt nog ontzettend graag zijn flesjes.
  Ik moet ook zeggen, ik vind het zelf ook wel erg schattig hoe lief hij dan bij me ligt te drinken.
  Maar wat ik nu heb gedaan, vanavond voordat hij ging slapen de helft minder omdat hij eigenlijk gewoon erg goed avond eet en geen honger kan hebben , het is meer de gewoonte dus dan mag hij van mij nog even heerlijk genieten van die 3 momentjes op een dag, maar dan met wat minder fles inhoud.

  • Dat is toevallig. Wel slim, zo hebben we het ook even geprobeerd. Helaas werd hij dan al snel midden in de nacht wakker omdat hij dorst heeft. Dat was ook niet de bedoeling. Hopelijk werkt het wel bij jullie. Heeft hij genoeg aan het avondeten en heeft hij het flesje nodig om goed in slaap te vallen.

 • Ik weet het niet eens meer hoe het ging, ik dacht vanzelf?
  Gek is dat, je weet het na een tijdje niet meer hoe en wat.

 • Misschien een hele stomme vraag maar we kunnen toch pas flesjes gaan afbouwen als ze een hele maaltijd eet? Mijn dochter is nu 5 maanden en we beginnen net met hapjes dus dat is voorlopig nog geen maaltijd. We zitten nu dus nog steeds op 5 flessen van 2oo ml. Ik ga er dus eigenlijk vanuit dat ik pas nadat zij 6 maanden is, kan beginnen met de laatste fles rond 23:00 uur te laten vervallen, toch?

  • Geen stomme vraag hoor maar vind het lastig om antwoord te geven. Dat kan je het beste in overleg te doen met het consultatiebureau. Het is in ieder geval niet dat je kind een volledige maaltijd hoeft te nuttigen voor je gaat afbouwen. Je kan bijvoorbeeld ook 100 ml yoghurt geven. Of een fruithapje waardoor je wat meer tijd tussen de flessen laat zodat je de laatste / nachtfles kan laten zitten. Ligt er ook heel erg aan wat je baby aangeeft. Zelf hebben we dit op een gegeven moment verwisseld met een flesje water (speen accepteerde hij niet) waar dan een paar slokken van werd genomen voor hij in slaap viel.

 • Even uit nieuwsgierigheid…. Op wat baseer je je voor de zin “Naast het afbouwen van de avondfles kan je vanaf zes maanden beginnen door het vervangen van flesjes met vaste voeding.?”
  Bij mijn weten is vaste voeding tot 1 jaar BIJvoeding en blijft melk de hoofdvoeding….
  Dit vooral omdat ze nog niet zo veel voedingstoffen opnemen uit vaste voeding en (moeder)melk dus nog steeds de primaire bron van voedingsstoffen is.
  Na een jaar kan je inderdaad, rustigaan, wat minder melk gaan geven.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top