Iemand zin in een stukje (zelfgemaakte!) kwarktaart?

Echte taartliefhebbers zijn onze kinderen niet. Je maakt ze bij ons eigenlijk het meest blij met een cupcake of een plakje cake. En dan ook graag het liefst zo gewoon mogelijk, zonder stukjes fruit of rozijntjes. Nou ja, chocola mag er altijd wel door, als je per ze wil uitpakken, maar het hoeft niet. Mijn dochter is halverwege maart jarig. En voor het mensenfeestje (dan vieren we dus haar verjaardag met familie, neefjes nichtjes opa’s oma’s ooms en tantes) wilde ze dus ook dit jaar weer geen taart, maar gewoon lekkere luxe koeken waar iedereen uit kon kiezen. Maar waar laat ik dan je kaarsjes? Of hoeven we niet meer voor je te zingen? Jawel, zingen moest natuurlijk nog wel en die kaarsjes kunnen makkelijk in een dikke mergpijp geprikt worden hoor. Een paar dagen later was haar kinderfeestje. Wil je nu weer geen taart? Zal ik een cake bakken dan? Wat wil je? Het was buiten al lekker warm aan het worden en de zon liet zich al flink wat uren zien. Ze keek naar buiten en dacht even diep na……….kwarktaart! 

Kwarktaart als verjaardagstaart

Ja lekker wat een goed idee! Kwarktaart is lekker fris en je kunt het best op een gezonde manier maken. Net wat je wilt en hoeveel tijd je ervoor over hebt. Bij kwarktaart denk ik ook altijd automatisch aan lente of zomer, vooral omdat aardbeien mijn favoriete onderdeel is van de hele taart en dat is zomer op en top. Zoete verse aardbeien hhmmm.

Gemak uit een pakje

Mijn dochter had er echt zin in. Mag ik het zelf maken mam? Natuurlijk lieverd, weet je alles te vinden? Ja uiteraard, het was tenslotte niet de 1e keer dat ze in de keuken stond. Met het pak in de hand ging ze aan de slag. Eerst de instructies lezen en alles met de keukenmachine goed mixen. Het makkelijke van deze kant-en-klare taartmixen is natuurlijk dat er weinig handelingen voor nodig zijn. De bodemmix met wat gesmolten boter samenvoegen en in de vorm goed vastdrukken, dan de kwark met de slagroom en het poeder mixen en in de vorm over de bodem gieten en dan op laten stijven in de koelkast. Klaar!

Met wat leuke strooisels kun je deze taart natuurlijk nog mooier maken! En kijk eens wat een feestje zo op deze manier?! Ik had alle restanten die we nog in de kast hadden liggen bij elkaar gezocht en tadaa, zie hier de feestelijke discokwarktaart!

Basisrecept kwarktaart

Zelf een kwarktaart maken; dit is het basisrecept om zelf aan de slag te gaan!

  • 10 blaadjes gelatine 10 minuten laten weken in water.
  • Taartbodem van springvorm bedekken met bakfolie.
  • 200 gram koekjes (bastogne, lange vingers of …) helemaal fijn malen en mengen met 25 tot 50 gram ongezouten roomboter en aandrukken in de springvorm en laten afkoelen in de koelkast.
  • 400 gram fruit naar keuze schoonmaken en fijn snijden / pureren en samen met 200 gram suiker door 700 ml halfvolle of vanille kwark mengen.
  • Eventueel naar smaak citroensap of sinaasappelsap toevoegen om smaak te versterken.
  • Tot slot 250 gram slagroom erdoorheen kloppen.
  • Over de taartbodem uitsmeren en 3 tot 4 uur in de koelkast laten opstijven.
  • Eventueel garneren met fruit of andere decoratie naar keuze.

Gezonde kwarktaart zonder suiker

Oké die kant-en-klare taartmixen zijn dus lekker makkelijk en ideaal om een kind te laten kokkerellen, maar ook een aanslag op je suikerpeil. Want man wat is dat mierzoet! Zodra je het zakje mix opent komt er direct een zoetige walm naar je toe waar je u tegen zegt. En als je graag op je lijn let, weet je dat je hier dus flink vandaan moet blijven. Maar je wilt niet elke verjaardag iets afslaan toch?! Met deze kwarktaart hoeft dat ook niet. Hier mag ook jij lekker van smullen!

Het recept vind je hier.

Een volwassen taartje

Vaak worden taartbodems gemaakt van verkruimelde biscuits maar waarom niet gewoon met lange vingers?? Hier kun je echt je (koek)vingers bij aflikken. Lekker frisse citroensmaak mét limocello. Zonder de limocello is deze taart ook kidsproof, maar ik zou zeggen bak voor de kids een lekker alternatief en geniet jij lekker van deze variant!

Het recept vind je hier.

Kwark en verse aardbeien – De zomer op je bordje

Natuurlijk kun je ook zonder pakjes en zakjes een heerlijke taart uit je springvorm toveren. Kijk maar naar dit recept met een mooie rand verse aardbeien. Geheel gemaakt met verse ingrediënten die niet uit een kant-en-klare verpakking komen. De taartbodem is gemaakt van bastognekoeken.

Het recept vind je hier.

Sinaasappelkwarktaart met bastognekoeken

Geen aardbeifan? Dat kan natuurlijk, smaken verschillen. Dan is deze sinaasappelvariant ook een heerlijke optie uiteraard. Ook bij deze mooie taart (heb je de bovenlaag al gespot?!) wordt er gewerkt met een bodem van bastognekoeken.

Het recept vind je hier.

Banaan en chocola

Een variant kwarktaart die niet alledaags is en daarom misschien juist wel nóg lekkerder. Met banaan en chocola wordt dit ook een heel fraai kwarkpuntje. Dit recept maakt wel gebruik van extra toegevoegde suiker. Ik denk dat je die best achterwege kunt laten. In sinaasappelsap zitten al genoeg fruitsuikers en de biscuits zijn ook al suikerrijk genoeg. Ik zou door de kwark nog wat gehakte walnoten aan toevoegen en als je gebruik maakt van heel pure chocola van minimaal 72% cacao dan is deze ook best met een knipoog “gezond” te noemen.

Het recept vind je hier.

Een suikerbommetje

Oreokoekjes zijn natuurlijk al de suikerbommetjes die de taart behoorlijk zoet maken en toch wordt ook hier nog extra suiker aan het recept toegevoegd, maar ik wilde deze versie jullie niet onthouden. Want toch is het ook wel een origineel idee om met deze koekjes je taartbodem te maken.

Het recept vind je hier.

En dan nu eindelijk een taartje met goedkeuring

Hier wordt de bodem gemaakt van havermout, dadels, ahornsiroop en pecannoten. Oké in de dadels en de siroop zitten inderdaad al suikers, maar er wordt verder niks extra’s aan toegevoegd. Verder wordt deze taart gemaakt van yoghurt, vers fruit en chocola. Wie kan deze citroenyoghurttaart nu afslaan?

Het recept vind je hier.

Zin in een lekker ontbijtje?

Een goed ontbijt is het cruciaal om de dag goed voedzaam door te kunnen komen. Dus begin je de dag met een lekker voedzaam taartje…..en je neemt er ook nog een klein puntje van om 10.00 uur bij de koffie, als er nog wat van over is natuurlijk.

Het recept vind je hier.

Mangokwarktaart

Gek op mango? Maak dan deze mooie mangokwarktaart. Een lekker recept voor iedereen die op de lijn wil letten, maar het blijft natuurlijk altijd oppassen hè?! Neem hier toch maar een klein puntje van, want alleen de mango bevat al behoorlijk wat aantal suikers en koolhydraten.

Het recept vind je hier.

Blauwe bosbessenkwarktaart

Blauwe bessen zijn ook een gezonde keuze voor de basis van fruit op een kwarktaart. De bodem is hier op basis van onder andere havermout en pindakaas en je kan de gelatine vervangen door agar agar.

Het recept vind je hier.

Regenboog Unicorn kwarktaart

Niet zo heel gezond, en voor het gemak ook gemaakt met behulp van een pakje al kan je ook prima het basisrecept volgen en vervolgens opdelen in verschillende kleurtjes om daarmee deze regenboogkwarktaart te maken. Je kan ervoor kiezen om hem zoals deze in kringetjes te maken, of met ‘vlekken’ door iedere keer een schep van een ander kleurtje toe te voegen of juist horizontaal met verschillende kleurtjes. Laat je fantasie de vrije loop!

Het recept vind je hier.

Kwarktaart zonder gelatine met agar agar?

Een plantaardig product dat gebruikt kan worden in plaats van gelatine, wat een dierlijk product is en dus niet geschikt voor vegetariërs of veganisten.

Het recept vind je hier.

Wat is jouw favoriete kwarktaart?

strawberry cake stockphoto from Shutterstock / Tatiana Verona

Isabell

Mijn naam is Isabell, ik ben 42 jaar, getrouwd en heb 3 kinderen. Twee jongens en een meid.
Na vele jaren gewerkt te hebben als pedagogisch medewerker op een peuterspeelzaal ben ik voor mezelf begonnen als creatief ondernemer.
Ik haak en maak van alles wat en deze producten verkoop ik via mijn ETSY shop. Vaak zijn dit kleine items wat leuk weg te geven is als een uniek presentje maar ook maak ik enkele grote items die in en om het huis gebruikt kunnen worden.
Daarnaast vind ik het erg leuk om in de keuken het een en ander uit te proberen. Liefst zo gezond mogelijk, zonder suiker en andere meuk. Zelf in de keuken staan of een recept samen met mijn kind(eren) uitproberen is dus best een passie te noemen. En dan is er nog een passie (en dat is de reden dat je mij hier vindt) namelijk schrijven. Vooral over wat ik met mijn kinderen meemaak, daar schrijf ik graag over en dit deel ik graag met jullie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Kwarktaart; basisrecept en variaties zoals een gezonde taart met of zonder pakje. Naturel, zonder gelatine, met bastogne, aardbei, citroen uit een pakje.
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top