De meeste schilderijen kom je tegen in de woonkamer, of misschien in de slaapkamer van de ouders. Op de kinderkamers blijft het vaak bij posters. Toch zijn ook deze kamers prima geschikt om kunst in de vorm van schilderijen op te hangen. 

Lees ook: Kinderkamer muur verven; welke kleuren, ideeën en geschikte verf babykamer

De invloed van kunst op kinderen

Waarom kunst zo belangrijk is? Het is (nog) niet wetenschappelijk bewezen maar er wordt gedacht dat kinderen van kunst leren om een eigen mening te vormen in plaats van regels en afspraken te volgen. Ze leren dat iets meer kan zijn dan dat wat je ziet; wat je ergens in ziet verschilt van persoon tot persoon, daardoor leren ze dat er meervoudig perspectief is. Er is meer dan wat je in cijfers of woorden kan uitdrukken. Ook zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Van kunst leren kinderen dat doelen niet vaststaan bij complexe vormen van problemen oplossen. Doelen veranderen onder invloed van omstandigheden en kansen.

Zelf ‘kunst maken’ leert dat je halverwege het proces een andere weg in kan slaan en er nieuwe onverwachte mogelijkheden ontstaan. Ze leren ook te zeggen wat je in worden niet kan zeggen en hun gevoel uit te drukken. Kunst biedt een ervaring die kinderen op geen enkele andere manier meemaken. Door die ervaring ontdekken ze de reikwijdte en variëteit van wat ze kunnen voelen.

Dat klinkt erg veelbelovend toch? Een goede reden om toch te overwegen om kunst aan te schaffen.

De leukste schilderijen voor op de kinderkamer

Dieren doen het altijd erg goed bij kinderen. Niet alleen natuurgetrouwe dieren, maar ook fantasiedieren met een andere huidskleur. Vrolijke kleuren passen ook heel goed op een kinderkamer, al zijn er ook wat meer monochrome schilderijen beschikbaar met bijvoorbeeld zebra’s. Wat het ook erg goed doet, zijn voorwerpen die goed aansluiten bij de leefwereld van een kind. Denk aan kleurpotloden, huizen of luchtballonnen. Voor de wat oudere kinderen past een wereldkaart erg goed op de kinderkamer.

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'