De watteh….? Kronkiwongi is een nieuwe campagne van Lego in samenwerking met Facebook. Wat het precies is? Een dier, een huis, een beroep, een nieuw hip kledingstuk, een place-to-be voor op vakantie? Als je op instagram zit en mij volgt heb je er misschien gisteren al een foto van voorbij zien komen. Van een kronkiwongi. Wees niet bang, je hebt niet onder een steen gelegen als je niet weet wat het is. En ik praat ook niet opeens in een andere taal.

Kronkiwongi

Kronkiwongi lego - Mamaliefde

Voor de mensen die het niet direct hebben gegoogled en op de site van lego dit hebben gevonden zal ik het even proberen uit te leggen. Een kronkiwongi is gemaakt van lego. Je weet wel, die felgekleurde steentjes met ingewikkelde bouwbeschrijvingen om je kind de meest moderne kunstwerken te laten maken. Vooral die beschrijvingen zijn super belangrijk, als je die niet precies volgt gaat het mis. Er blijft weinig ruimte over voor de fantasie van je kind. Gelukkig zijn ze zich daar bij Lego zelf ook bewust van. Dus komen ze met een nieuwe campagne in samenwerking met Facebook waarin de Kronkiwongi centraal staat. De naam Kronkiwongi is bedacht door de oma van de grote baas van de pr afdeling voor social media. Zij stimuleerde haar kleinkind altijd om zijn eigen Kronkiwongi te maken. Feitelijk komt het er op neer dat je je kind een aantal steentjes geeft en laat bouwen. Niet volgens patronen, niet netjes op elkaar, niet volgens een beschrijving. Maar gewoon met de eigen fantasie. Je legt gewoon een verzameling met blokjes klaar en laat je kind zijn gang gaan. Als je kind dat leuk vind kan je natuurlijk zijn / haar #kronkiwongi delen via social media.

Cadeautje

Van Lego ontvingen we een verrassingspakket. We wisten dus vooraf niet wat er in zat. Het komt van lego, dus zal het altijd wel gewaardeerd worden in dit huis. Bij het uitpakken rammelde de doos, en haalden we er een ‘cadeautje’ uit. Had ik al gezegd dat lego populair is hier in huis? Er waren maar liefst drie gegadigden voor dit pakketje. Waarvan de jongste het luidkeels liet horen dat hij het er niet mee eens was dat hij er niet mee mocht spelen. Lego Duplo of Duplo primo interesseerde hem niets meer.

Bloem

Het eerste wat onze dochter maakte is een toren. Dit gaat haar goed af en vindt ze leuk om te doen. Het liefst zo hoog mogelijk. Ze zocht een paar vierkante steentjes van hetzelfde formaat uit. Toen die op waren kreeg ze echter een ander steentje te pakken en zette die er bovenop. Waarna ze vol trots haar ‘bloem’ presenteerde. Toch best wel grappig om te zien dat, hoe jong ze ook zijn, ze toch een non-fictief iets proberen te bouwen. De volgende dag werd deze bloem nog eens uitgebreid. Het leuke is dus ook dat het nooit ‘af’ is.

Winkel

De dag daarna, toen haar broertje op bed lag, wou ze hier graag weer mee spelen. Dit keer werd er een winkel gemaakt. Ze begon met het plaatje en daar van alles op te bouwen. Het leuke is ook om te zien dat ze aan bepaalde steentjes een gebruiksstatus verleend. Zo was een blokje een verrekijker.

Vrij spelen

Kronkiwongi lego - Mamaliefde

Het zelf laten bouwen is niet altijd even makkelijk. Althans, zelf heb ik er enorm veel moeite mee. Als we met de kinderen aan het spelen zijn en de duplo doos (net iets veiliger voor onze zoon) door de hele kamer wordt uitgespreid kom ik toch vrij snel in hetzelfde patroon terecht. Ik bouw torens, die vervolgens omgegooid mogen worden. Een enorme treinbaan. Of een dierentuin met alle dieren. Huizen zijn ook erg populair. Ook voor mij is het dus een goede oefening, om als de kinderen op bed liggen, gewoon even met wat steentjes te stoeien. Het helpt als je gewoon willekeurig een voorraadje maakt en daarmee aan de slag gaat. Aan de ene kant een beperking en aan de andere kant wordt je juist daardoor gestimuleerd inventief te zijn en creatief te denken.

Geen goed of fout

Het mooie aan dit vrije spelen is ook dat er geen goed of fout zit. Het is geen plaatje dat je moet namaken. Als het er in jouw fantasie zo uit ziet is het een kronkiwongi. Of het nu een voorwerp, een monster of een gebouw is. Alles is goed. Voor onze dochter was het nog even wennen met de lego-steentjes. Over het algemeen laat ik haar nog met duplo spelen, ook vanwege rondslingerende stukjes en kleine broertjes. Als het haar lukte om een steentje er op te duwen heb ik haar daarmee gecomplimenteerd. Om te laten zien dat ik het ook zag, dat je even de tijd neemt voor je kind. Ook als het zelf aan het spelen is.

 Hoe ziet jouw Kronkiwongi er uit?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.