Skip to Content

Kraamvisite; 10 regels voor kraambezoek zoals hoe lang?

Kraamvisite; 10 regels voor kraambezoek zoals hoe lang?

Ik ken geen moeder die voorzichtiger is dan tijdens de kraamtijd. Terecht ook: je droeg gemiddeld gezien negen maanden lang jullie kleintje bij je, veilig en beschermd in je buik. Daarbuiten wordt die bescherming een heel ander verhaal.

Ineens ben je afhankelijk van de eerlijkheid van je visite: kondigen ze vooraf aan dat ze verkouden zijn of een fikse koortslip hebben? En misschien wil je helemaal niet dat iemand aan je baby zit, maar hangen ze wel ondersteboven in de box voor je ‘stop’ kan roepen.

Daarom vandaag de 10 geboden voor kraamvisite: zolang iedereen zich hieraan houdt, zit je over het algemeen wel goed.

 Je blijft niet te lang hangen

Net bevallen, is energie meestal niet je middle name. Als kraamvrouw zit of loop je meestal op een roze wolk, maar bent ook vaak snel afgeleid.

Bovendien kan het in normale situaties al behoorlijk vermoeiend zijn om een enorme hoeveelheid visite in korte tijd te krijgen, nu helemaal.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar over het algemeen is het beter om niet te lang te blijven hangen. Zodra je merkt dat ze wil gaan voeden of begint te gapen, kan je best beslissen om te vertrekken.

Echt bijpraten komt over een tijdje wel weer. Kraambezoek is vooral bedoeld om je kind te tonen aan de wereld en te praten over je bevalling.

Je zorgt voor goede hygiëne

Ik denk dat elke moeder dit wel herkent: je wil niet dat iemand met vieze handen aan je baby komt.

Daarnaast werkt je neus ook na de bevalling extra goed, dus ongewassen visite of iemand die net nog heeft staan roken, ruik je van kilometers afstand.

Houd daar een beetje rekening mee. Zeker wanneer je de baby mag vasthouden geldt ook dat je écht uit jezelf je handen even vooraf wast

Als kraamvrouw kan het heel ongemakkelijk zijn om dat te vragen van je visite, zeker in die eerste (soms wat labiele) week.

Je gaat niet op bezoek wanneer je ziek of verkouden bent

Geen discussie over mogelijk. Ben je heel verkouden en nies je alles onder? Waarom zou je dan op bezoek gaan bij een kwetsbaar baby’tje? Of wat te denken van een koortslip?

Je moet er toch niet aan denken dat de baby door jou een hersenvliesontsteking krijgt? Een risico blijft een risico en dat moet je zeker in deze periode gewoon vermijden.

Je laat het over aan de moeder of je de baby mag vasthouden

Waar de één al direct na de geboorte de baby laat rondgaan van hand tot hand, vindt de ander het juist helemaal niet fijn als anderen hun kindje vasthouden. Het één is niet beter dan het ander, maar laat de keus wel altijd bij de kersverse moeder.

Of je nu voor het eerst oma wordt of trots oom/tante bent, jij hebt dit kindje niet negen maanden lang gedragen en je hebt er weinig van te vinden. Zodra je de baby voor het eerst in je armen mag nemen, hoor je het wel. Tot die tijd wacht je gewoon (on)geduldig af.

Je maakt een afspraak en komt niet te vroeg of te laat

Nu moet ik dit wel iets nuanceren. Sommige mensen zijn juist groot voorstander van de zoete inval en vinden het prima wanneer anderen spontaan op bezoek komen.

In dat geval weet je dat zelf wel en kan je lekker komen aanwaaien wanneer het jou uitkomt. Maar bij anderen is het veel beter om vooraf af te spreken.

En aangezien het leven van de ouders en baby draait om het zoeken naar een gezamenlijk ritme, helpt het niet wanneer je een halfuur te laat bent. Of te vroeg. Kom gewoon op tijd.

Het draait vandaag om de baby en de kraamvrouw

Dat jij de afgelopen weken veel te veel festivals bezocht en je dus wel een beeld kan vormen bij haar vermoeidheid, doet er even niet toe. Deze vrouw heeft een wereldprestatie geleverd: ze is bevallen van een wolk van een baby.

Wilde verhalen bewaar je liever voor een andere keer, als ze niet hoeft te verwerken dat ze een paar dagen geleden van voor tot achter uitscheurde. Of niet alleen een baby uitpoepte. Luister haar verhaal aan en bewonder de kleine spruit.

Je mag ongevraagd helpen

Waar je dus bij de meeste mensen liever niet onaangekondigd komt aanwaaien, wordt een warme maaltijd altijd op prijs gesteld. Of dat je zelf opstaat en drinken pakt: de kraamvrouw moet echt uitrusten.

Of misschien nog slimmer: dat je zelf iets lekkers te drinken meeneemt. Ik weet namelijk zelf nog maar al te goed dat we die eerste dagen (weken) helemaal geen erg hadden in de boodschappen en onze gasten dus alleen konden trakteren op koffie, thee of water.

En als je dan toch iets meeneemt, vraag dan of ze nog iets nodig hebben van de supermarkt.

Wat trouwens not done is: de ouders continu voorzien van ongevraagd advies (of erger, kritiek). Als ze iets willen weten, dan hoor je het wel. Zij kennen het kindje inmiddels beter dan jij en kiezen hun eigen opvoedmethode.

Dat betekent dus dat je soms je tong moet afbijten misschien, maar het zij zo. Horen, zien en zwijgen, luidt het aloude devies.

Kinderen? Denk goed na wie je waar mee naartoe neemt

Bij de één is het dus de zoete inval en daar kan je die schreeuwende peuter best mee naartoe nemen. Maar een ander vindt dat dus weer helemaal niks.

Als je het niet weet, overleg dan eventjes met de ouders wat zij willen. Wij kiezen er bijvoorbeeld bewust voor om Rose en May thuis te laten.

We weten namelijk dat ze dol zijn op baby’s en er overheen gaan hangen, ze zijn regelmatig verkouden en bovendien willen ze aandacht terwijl wij willen luisteren naar de ouders.

Dat gaat allemaal niet samen. Neem je wel kinderen mee? Bereid ze goed voor op wat jullie gaan doen.

Een baby is altijd mooi en lief

Behoeft dat nog verdere uitleg? Gewoon altijd.

Informeer naar het kraamcadeau

Misschien is het een leuk idee om met anderen samen een groter cadeau te kopen? Of willen de ouders liever verrast worden? Hebben ze vooral behoefte aan luiers en billendoekjes?

En hebben ze andere kinderen, dan kan je daar misschien ook iets kleins voor meenemen? Kortom, genoeg om over na te denken. In samenspraak met de ouders hoor je vanzelf wat zij graag zouden willen krijgen.

Wat is jouw ergste ervaring met kraamvisite? Of had je juist heel veel mazzel?

Omschrijving van de afbeelding

Merel van Berkel