Skip to Content

Kraamtranen na bevalling; wanneer en hoe lang?

Kraamtranen na bevalling; wanneer en hoe lang?

Liters heb ik eruit geperst. Eenmaal begonnen wist ik niet meer hoe te stoppen. Mijn vriend hoefde maar te vragen hoe mijn dag was of ik brulde het al uit. Kraamtranen. De ene vrouw heeft er iets meer last van de ander, maar de meeste pasbevallen moeders kennen ze wel. 

De eerste dagen na de bevalling voel je je vaak als in een roes. Je hebt keihard gewerkt om de laatste weken door te komen zonder al te veel kleerscheuren en vervolgens nog harder gewerkt om de baby eruit te werken, al dan niet met kleerscheuren.

Meestal voel je je gelukkig na de geboorte van je kind, soms is die mamaliefde er echter nog niet meteen. Je bent niet de enige, daarom dat we hier op 3 januari op Kraamtranendag extra bij stil staan.

Wat zijn dat nu precies, die kraamtranen?

Na een paar dagen kun je last krijgen van stemmingswisselingen en plotselinge huilbuien. Grote kans dat dit de beroemde kraantranen zijn.

Je lichaam is hard aan het werk om de grote verandering (zowel lichamelijk als geestelijk) te verwerken en daar hoort bij dat je je totaal ontregeld kunt voelen.

Je lichaam ondergaat in korte tijd veel veranderingen. Er vallen ineens een aantal hormonen, oestrogeen en progesteron weg. Deze hormonen zorgden tijdens de zwangerschap voor een antidepressief effect.

Wanneer die wegvallen is het dus logisch dat je je psychisch even wat minder voelt. Daarnaast ben je ineens moeder geworden en moet je een emotionele band met je kind gaan opbouwen.

Bezorgdheid en prikkelbaarheid zijn een heel normaal verschijnsel in deze periode. Onderschat de samenloop van alle bovengenoemde factoren in combinatie met slapeloze nachten en de zorg voor een pasgeboren baby niet.

Gemiddeld zijn de klachten na een week wel weer over. Soms wat korter, soms wat langer. Helaas krijg je geen protocol met hoelang het duurt, wat wel helpt en wat niet. Stort je hart lekker uit bij je partner of iemand anders die je vertrouwt.

Symptomen waaraan je kraamtranen kan herkennen

  • Overgevoeligheid; elk liedje, elk reclameblok kan bijna zorgen voor een verdrietig gevoel. Of het is net die ene blik van je partner. Hoe dan ook, alles komt even wat heftiger binnen.
  • Stemmingswisselingen; het ene moment heb je het gevoel dat je de wereld aankunt, om vijf minuten later de put in te zakken omdat je je afvraagt hoe je toch goed voor je baby kunt zorgen.
  • Negatieve gedachten; ‘kan ik dit wel?’ ‘straks moet ik werken, hoe doe ik dat dan?’ ‘de baby huilt alweer, ik schiet vast en zeker te kort’
  • Huilbuien; om niets en om van alles kunnen huilen.
  • Het idee hebben dat je de verantwoordelijkheid voor de baby niet aankunt; hoe had je kunnen bedenken dat het leuk zou zijn om een baby te hebben? Het is ook niet altijd leuk, het is ook zwaar. Maar het wordt allemaal beter. Heus. Komt tijd komt raad.
  • Slapeloosheid; is het niet door je baby dan is het wel door je eigen malende hoofd dat zich van alles bedenkt. Schrijf het van je af of bespreek je zorgen met iemand. Vaak kun je sneller gerustgesteld worden dan je van tevoren misschien had bedacht.

Kraamtranen voorkomen?

Dat kan je proberen, maar ik geef je weinig kans. Tenzij je het niet erg vindt om hele dagen met een brok in je keel rond te lopen, zere mondhoeken te krijgen van dat glimlachen en een opgeblazen lijf te krijgen van dat vastgehouden vocht. Dan vooral niet gaan huilen. 

Voor alle andere vrouwen zou ik zeggen; huil! Huil alsof je leven er vanaf hangt. Laat het maar lekker gaan. Het hoort erbij en lucht alleen maar op.

Misschien ben je bang dat je nooit meer kunt stoppen met huilen. Dat is niet waar, je stopt echt waar vanzelf weer met huilen. Fysiek is je lijf niet in staat om eeuwig te huilen.

Maak je je druk om wat anderen van je vinden? Kun je doen, als je je daardoor beter voelt. Is dat niet het geval, laat het dan gaan! Stel het make-uppen gewoon nog even een tijdje uit, hoef je je daar ook niet druk om te maken.

Ook je huishouden kan best even wachten. Je baby heeft er geen last van dat je gasfornuis er niet tip top uitziet.

Slaap je nu echt een aantal nachten heel beroerd? Neem dan even contact met je huisarts op om te overleggen. Belangrijk is namelijk wel dat je goed kunt bijtanken na de bevalling. Schakel eventueel hulp in van familie of vrienden. Nogmaals schroom niet om hulp te vragen!

Het gaat niet over, noooooit…

Ook dat kan een van de gedachten zijn die erbij horen. En soms heb je pech, en gaan de nare gevoelens niet over. Ben je bang dat het verder gaat dan kraamtranen dan zou het kunnen zijn dat je last hebt van een postnatale depressie.

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen ontwikkelt een postnatale depressie. Bespreek je zorgen met je huisarts of met je verloskundige. Hij of zij zal snel genoeg kunnen inschatten of er meer nodig is dan flink uithuilen. 

Realiseer je wel dat het cliché van negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren niet voor niets in het leven is geroepen. Gun jezelf dus de tijd.

Kraamtranen na keizersnede

Ook na een keizersnede kun je natuurlijk last hebben van kraamtranen. Het is een pittige operatie waarbij je vaak nog een aantal dagen in het ziekenhuis moet verblijven. Waar je al dan niet van tevoren rekening mee had gehouden.

Daarnaast ben je lichamelijk echt nog wel even onder pannen. Genoeg redenen voor kraamtranen. Sommige vrouwen hebben zelfs het idee dat ze de bevalling niet zelf hebben gedaan omdat er een operatie aan te pas moest komen (geheel onterecht natuurlijk). Nog meer redenen waardoor je je verdrietig zou kunnen voelen.

Ook hierbij geldt; laat gaan, bespreek je gedachten en je zorgen en troost je met het idee dat het vanzelf weer overgaat. Neem je rust en laat je goed verwennen. Denk niet ‘ik moet het allemaal maar weer kunnen’.

Nee, je hebt een wereldprestatie geleverd en daar hoort nu eenmaal bij dat je in de watten wordt gelegd. Heb je Sven Kramer wel eens zijn gasfornuis zien schoonmaken nadat hij zojuist de 10km in een wereldtijd heeft gereden? Nee precies, daar heb je je antwoord al.

Omschrijving van de afbeelding

Loes van 't Hooft