Een uitspraak die je vaak hoort is dat kinderen veel geld kosten, al duur genoeg zijn etc. Nu ben ik de laatste om dat te ontkennen. Want hoe je het ook went of keert, kinderen kosten geld. En naar mate ze ouder worden steeds meer. Er zijn meer dan genoeg lijstjes die schattingen geven van wat een kind kost. Een appartement kopen kan goedkoper zijn volgens die optelsom. Daarentegen is het me ook al een paar keer voorgekomen dat het me geld scheelt. Zo ga je minder snel winkelen = directe kostenbesparing omdat je het geld niet uitgeeft. Of in ieder geval minder. Je moet werken om de zorg voor de kinderen te betalen, scheelt ook weer tijd die je anders kan gebruiken om geld uit te geven. Want een lunchje hier en een mani padi daar kosten ook geld. 

Lees ook: 101 besparingstips; Geld besparen in het huishouden
Lees ook: 10 geld besparing tips voor het gezin
Lees ook: Overzicht kosten kind levensonderhoud of eten per dag, basisschool en meer. Uitgezonderd eventuele alimentatie

Kinderen kunnen ook besparen

Afgelopen week had ik ook een grappige situatie. Er stond een vrouw hier aan de deur van een energiemaatschappij. We zijn vroeger klant bij ze geweest en het was goed, er was alleen een goedkoper alternatief met dezelfde service. Prijsvechters die alleen maar lage prijzen bieden wil ik niet als het gaat om de energierekening. Op maandbasis scheelde dat zelfs een paar tientjes. Het blijkt namelijk dat naarmate je contract stilzwijgend verlengd wordt je stiekem in een andere groep terecht komt en dus meer gaat betalen per verbruikte eenheid.

Ze had een speciaal aanbod voor ons, want de prijzen waren verlaagd en omdat we klant waren geweest kon ze extra korting geven. Dan maak je mij toch wel nieuwsgierig, besparen op de maandlasten is altijd mooi meegenomen. Zelfs als ik principieel tegen verkopen aan de deur ben. Dus ik wou wel meer horen, dat bleek dus een uitnodiging voor haar om binnen te komen. Oeps, ok.

Ze stak haar verhaal af, ik stelde af en toe kritische vragen. Had er gelukkig in het verleden genoeg over gelezen. Leuk ook dat volgens haar cijfertjes ze goedkoper zijn, maar ik wil dan weten wat het precies per maandtermijn gaat schelen. De ipad werd erbij gepakt en ik zocht ondertussen een oude jaarnota op om precies het verbruik te kunnen berekenen.

Conclusie; zelfs met die dubbele aanbieding en extra kortingen plus welkomstcadeaus etc. zou ik duurder uit zijn. Het zou nog maar een tientje per maand schelen. Maar toch, genoeg reden voor mij om het niet te doen. Het zijn echter echte vasthouders, dus ik was ontzettend blij dat onze zoon, waarvan ik halverwege tijdens het gesprek al gemerkt had dat hij een mooi cadeautje in zijn broek had geproduceerd genoeg stampij begon te maken dat hij NU een schone broek wil. De vrouw wist niet hoe snel ze de deur uit moest. In dat geval schelen de kinderen dus geld. Ok, waarschijnlijk had ik haar zelf ook wel weer de deur uit kunnen werken. Maar dit maakte het vele malen makkelijker. Later ben ik op de computer aan de slag gegaan en vond ik via een energievergelijker een veel betere aanbieding. Het was dus wel weer even goed om daar bij stil te staan.

Lees ook: Als je twijfelt over wel of geen derde kind

Baby-uitzet

Een lange inleiding, maar vond dit stiekem best wel grappig. Verder kan je de opvoeding van kinderen zo goedkoop of duur maken als je wilt. Bij onze dochter hebben we de kinderkamer nieuw gekocht (bij de Ikea), de wandelwagen gekregen en heel veel baby-uitzet gekocht. Want stel je voor dat je iets noodzakelijks mist. In totaal waren we misschien 3000 euro kwijt. Ik had een handig excelbestand waarin ik alles bijhield, wat we kregen, wat we nieuw kochten en wat via marktplaats. Ik maakte ook dankbaar gebruik van lijstjes zoals ze die bij de Hema hanteren. Inclusief prijzen. Voor onze zoon waren we misschien maar 300 euro kwijt. Een groot verschil dus, de babykamer werd doorgeschoven veel hadden we nog of in de tussentijd gekregen. Bij onze dochter wisten we het geslacht niet, dus hadden we de babykleertjes voor de eerste paar weken uniseks ingekocht. Alleen aan wat blauw textiel en accessoires voor de kinderkamer en jongenskleding hebben we geld uitgegeven. Voordat de baby er was.

Lees ook: Compleet overzicht voor de baby & zwangerschaps uitzet

Kleren en speelgoed

Ik shop het meest voor mijn kinderen, dan voor mezelf (niet veel) en dan voor manlief (niet zo vaak, maar dan ook echt goed). Tja, de grootste uitgaven zijn dan kleren en speelgoed. Kinderspullen lijken wel steeds duurder te worden! Soms denk ik ook, ze hebben al zoveel. Maar soms groeien ze als kool of wordt het niet meer schoon of gaat het kapot. Om dat voordelig te kunnen doen let ik heel goed op aanbiedingen. De makkelijkste manier om dit te doen is via speciale kortings- en aanbiedingenwebsites.

Lees ook: Sparen of beleggen voor je kind?

Dagjes uit

Wij gaan met de kinderen ook graag dagjes uit. Het is een beetje een reiscompromis voor ons, want ik ga graag langer op stap en manlief is niet zo´n reiziger. Ook voor de kinderen zijn de indrukken van een dag erop uit soms meer dan genoeg. De kosten zijn soms ook meer dan genoeg, je doet toch wel van alles in één dag: attractiepark, souvenirs, uit eten, enzovoort. Vaak probeer ik dit soort dagjes dan ook goed en voordelig te plannen. Er zijn gedurende het jaar vaak wel kortingsacties te vinden, of gratis kaarten te bemachtigen voor de grote attractieparken via bijvoorbeeld een spaaractie van je supermarkt. Ook de NS heeft soms aanbiedingen met speciale gezinskaarten en met de auto is het soms handig om de speciale acties van de ANWB in de gaten te houden. Er is van alles mogelijk om goedkoop op reis te gaan. Hier geldt het devies: ogen en oren open houden!

Lees ook: Wat zijn de kosten van een baby in het eerste jaar? Hoeveel is de richtlijn?

Dutch Couponing

In Amerika is het al helemaal hot, couponing. Met zoveel mogelijk kortingscodes, acties, bonnen en meer zoveel mogelijk te kopen voor zo min mogelijk geld. Een situatie waar je ook in Nederland steeds meer van hoort. Van cashback-acties, tot speciale spaaracties die er voor zorgen dat kinderen mogen aankruisen welke producten hun ouders mogen kopen om zo extra spaaronderdelen binnen te krijgen. Ok, dat is wel echt typisch Nederlands volgens mij. Had je zelfs al in mijn jeugd met de flippo’s in de zakken chips. Er zijn niet alleen handige apps, maar ook sites waar je deze kortingen terug vindt. Zo had je afgelopen week de Mama Mazzel Dagen bij de Prenatal. Gelukkig hebben zij regelmatig leuke acties, dus ook als je geen tijd hebt gehad tijdens deze dagen kan je nog je slag slaan. Stiekem best wel handig, want na mijn blogje afgelopen week over kinderstyling wil ik best wel wat meer de sales en uitverkopen in de gaten houden zodat ik niet meer de hoofdprijs hoef te betalen voor deze merken.

Hoe bespaar jij geld op de kosten van je kind?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.