Spelen met kosteloos materiaal

Spelen, of het zichzelf vermaken van kinderen hoeft niet heel moeilijk en ingewikkeld te zijn. Dat we ze overladen met speelgoed; het een nog groter en met meer lichtjes en muziek dan het andere is helemaal niet nodig. Het spelen met andere kosteloze materialen zorgt er voor dat kinderen hun fantasie moeten gebruiken. Ze bedenken zelf een functie voor iets en gaan er mee aan de slag. Met jonge kinderen is dit vaak ook een succes, ze gaan heerlijk ontdekken met de verschillende materialen.

Lees ook: 10 tips voor een duurzame(re) levensstijl met kinderen

Tijdens de reizen naar Midden-Amerika en Azië zorg ik er dan ook altijd voor dat ik een zak ballonnen mee neem. Weegt niets, neemt nauwelijks ruimte in. Maar zijn voor de kinderen die je daar tegenkomt enorm waardevol. Is weer eens wat anders dan een gat in de grond, modder, wat takken of met een beetje geluk een oude autoband. Speelgoed zoals wij dat hier hebben kennen ze daar niet. Met een ballon maak je ze dan erg blij. Kan je toch iets geven / uitdelen zonder een zak geld mee te slepen. Het is niet dat ik het daarom doe, maar vaak vinden ouders zich dan minder bezwaard als er daarna een foto van ze gemaakt wordt.

Schatzoeken

Voor dit spel heb ik een soort schatkist gemaakt van een ingepakte doos die we vorig jaar onder de boom hadden staan. Deze heb ik gevuld met onder andere wc-rollen, tupperware bakjes, hydrofielen en nog veel meer. Voornamelijk materialen die in de keuken liggen. In een van de laatjes waar ze graag in grabbelen maar van mij niet mogen komen. Of in een van de grote recycle-bakken waarin ik wc-rollen, potjes en flesjes bewaar. Wattenstaafjes of propjes krantenpapier doen het ook altijd erg goed. Voor een knutselproject of zoals nu om mee te spelen. Deze doos plaats ik in het midden van de woonkamer zodat er naar hartelust vrij mee gespeeld kan worden. Het zijn materialen waar ze lekker mee kunnen gaan experimenteren en onderzoeken.

Spel uitbreiden

Als ze ouder zijn zelf een spel mee bedenken; bijvoorbeeld een constructiespel of een fantasiespel. Dit is goed voor de creatieve ontwikkeling van je kind. Zelfs als ze even niet goed weten wat ze er mee moeten doen. Als ze lekker bezig zijn zullen er vanzelf materialen bij zoeken om het spel uit te breiden. Als je je kind observeert kan je zelf ook materialen aandragen die zorgen voor een verdieping van het spel.

Spelen jullie kinderen wel eens met kosteloos materiaal?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 8 )

 • Best wel vaak!! Tobias speelt graag met onderzetters. Op de tafel leggen, op de grond gooien….

  Ook een WC rol doet het erg goed hier.

  We houden het speelgoed met batterijen het liefst zo ver mogelijk weg. Prima als hij met speelgoed speelt, maar dan willen we ook wel graag dat hij echt speelt, en niet alleen knopjes hoeft in te drukken…

  • Dat houden we hier ook beperkt, maar vermijden het niet. Zo hebben we een rollende bal van v-tech die onze zoon stimuleert om te kruipen en met muziekje wordt beloond.

 • Haha enorm vaak.. Als ik een papiertje neerleg is Fay daar heel lang zoet mee haha of met de hond of het konijn.. Haar speelgoed speelt ze wel mee, maar meer met dat andere haha!

 • hele goeie blogpost! Mijn dochtertje kopen we bijna geen speelgoed meer en ze is pas 20 maanden. Ze speelt het liefste met de potten en pannen. Ze heeft z;fes d’r eigen keukenkastje gekregen en daar staan verschillende keukenspullen in. Enig vindt ze dat. Met al het dure fisherprice speelgoed speelt ze nauwelijks mee.

 • Hier speelt mijn zoontje met van alles en nog wat, stofzuiger, knijpers. Daarnaast ook met zijn gitaar, loopwagen e.d.

  Ik heb je genomineerd voor de Sunshine Blogger Award! Je leest er meer over op me blog.

 • Wat een leuke blog! Luca speelt met onderzetters. Ook met de grote van het avond eten. Al hebben we die dunne kurken onderzetters voor glazen wel weggedaan omdat hij deze breekt, afbijt of soms zelfs in zijn mond doet (de kleine stukjes). We hebben ook een strandbal van nivea liggen waar hij heerlijk mee speelt. Gratis gekregen bij zonnebrand ofzo. Soms zijn dat echt de leukste dingen om mee te spelen voor ze haha.

 • Mwah… ze zitten eerlijk gezegd het liefst achter een schermpje…

 • Een leuk ideetje plastiek buizen van bij de doe het zelf zaak… En ook de stukjes om er tussen te zetten om ze aan elkaar te verbinden…
  Leuke blog 🙂

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top