Kortrijk is een belangrijke stad in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen. De rivier de Leie stroomt dwars door de stad. Kortrijk ligt 25 km ten noordoosten van de Franse stad Rijsel (Lille). Na Brugge is het de grootste stad van de provincie West-Vlaanderen. Een inwoner van Kortrijk wordt een Kortrijkzaan/Kortrijkzane of soms Kortrijkenaar genoemd. Het is een historische stad met een veel cultureel erfgoed. Ondanks de vele verwoestingen door de oorlogen is het historisch centrum vrij goed geconserveerd. Kortrijk is gelegen in de Leiestreek, één van de Vlaamse toeristische regio’s. Elke zomer worden boottochten op de Leie georganiseerd en ook de parken en de vernieuwde wandel- en fietspromenades langs de Leieboorden bieden mogelijkheden. De geschiedenis, de horecagelegenheden, de musea, maar ook de verkeersvrije winkelstraten en winkelcentra lokken heel wat mensen naar deze stad. Zelf was ik hier in het voorjaar van 2019 en bezocht ook steden in de omgeving, zoals Ieper, Doornik, Oudenaarde en Roeselare. In deze blog vertel ik jullie over de historische en religieuze bezienswaardigheden. In een andere blog vertel ik over de musea, andere uitstapjes en tips om met kinderen te doen.

Geschiedenis Kortrijk

Kortrijk is één van de oudste steden van België. In 1950 kwamen bij opgravingen Romeinse vondsten aan het licht waaruit blijkt dat de Romeinen Kortrijk gebruikten als uitvalsbasis voor de verovering van Brittannië in 43 na Christus. Kortrijk ontstond uit een Romeinse woonkern op de kruising van de Leie en twee Romeinse heirbanen. In de middeleeuwen groeide Kortrijk door een bloeiende vlas- en lakennijverheid uit tot één van de welvarendste steden van Vlaanderen. De stad staat bekend als de “Groeningestad” of “Guldensporenstad” door de Guldensporenslag, die op 11 juli 1302 plaatsvond op de Groeningekouter te Kortrijk. In de stad werd het Verdrag van Kortrijk (1820) ondertekend dat de grens vastlegde tussen Frankrijk en het huidige België. De stad was in de 19e en 20e eeuw een centrum van de vlasnijverheid. Kortrijk was in 1962 de eerste stad in België die een autovrije winkelstraat aanlegde (de Korte Steenstraat), en nu is een groot deel van de historische binnenstad volledig verkeersvrij voetgangersgebied.

Grote Markt Kortrijk

De Grote Markt van Kortrijk is het middelpunt en het centrale plein. Het plein ontstond na het slopen van de Oude Lakenhalle rondom het Belfort in 1899 waarbij de afzonderlijke pleintjes de Pottenmarkt, de Kledermarkt, de Fruitmarkt (later de Melkmarkt), de Eiermarkt, de Zuivelmarkt (later de Groentenmarkt) samensmolten tot de Grote Markt. De bijzondere vorm met een gebogen, oostelijke zijde heeft het plein te danken aan de fundering van het eerste grafelijke kasteel dat in de vroege middeleeuwen aan deze kant grensde. Op dit plein vind je het Stadhuis, het Belfort, het monument voor de gesneuvelden in W.O.I en verschillende historische panden zoals onder andere het stadspaleis Den Roeland. Ook zijn er diverse restaurants, hotels en cafés met terrassen.

Of de Grote Markt lijkt op het forum van het Romeinse Kortrijk weten historici niet. Het staat vast dat de buurt toen wel al bewoond was. Hiervan getuigen de fragmenten van Romeinse panden, die aan de noordkant van de Grote Markt gevonden werden. In de 16e eeuw werd het gedeelte tussen de Kleine Lakenhalle en de Sint-Maartenskerk de Oude Marct genoemd. Met het slopen van de huizen rond de Halletoren in 1899 werd de open ruimte flink vergroot.

Op maandagmorgen vind je hier een gezellige weekmarkt. Vanaf de Grote Markt zijn diverse winkelstraten zoals de Korte Steenstraat, Leiestraat en de Lange Steenstraat makkelijk te bereiken. De Grote Markt is tegenwoordig een plein waar veel openluchtevenementen worden georganiseerd. Elk jaar in april is er de Paasfoor. In augustus het parcours van het jaarlijkse Zomercarnaval. Diverse sportmanifestaties beginnen of eindigen hier, zoals de Guldensporenmarathon en het Vlastreffen.

Op de Belgische feestdag op 21 juli vindt er op de Grote Markt een vuurwerkspektakel plaats. Tijdens de kerstperiode wordt de Grote Markt omgetoverd tot een Eiland van Licht.

Schouwburgplein

Het Schouwburgplein, met de Stadsschouwburg en tal van historische gevels in Vlaamse renaissancestijl, ontstond na het slopen van de Grote Lakenhalle die zwaar beschadigd was na bombardementen in 1944. Het rechthoekig plein vind je tussen de Havermarkt en de Doorniksestraat. Het plein is autovrij en zijn er diverse cafés met terrassen. Op het huidige Schouwburgplein stonden vroeger woonblokken (die in 1900-1903 gesloopt werden) en de Lakenhalle. Het plein is ontstaan door het verdwijnen van de Grote Hallen. De Lakenhalle werd in 1411 opgericht en in 1548 behoorlijk vergroot. Het gebouw stond midden op het huidige Schouwburgplein. Het was 82,5m lang en 15m breed. In de 19de eeuw was het de kazerne van het tweede linieregiment. Rond 1905 werden de Grote Hallen volledig gerestaureerd en werd de empiregevel uit 1820 afgebroken. In 1911 werd op de eerste verdieping het Museum voor Oudheidkunde en Sierkunst ondergebracht, terwijl de benedenverdieping dienstdeed als tentoonstellingsruimte en op de maandag als handelsbeurs. De Grote Hallen brandden af tijdens het bombardement van 21 juli 1944. In het puin, kant Doorniksestraat, werd een noodwoning opgetrokken, die tot in 1960 de functie van middenkantoor van de post vervulde. Op het plein worden regelmatig evenementen georganiseerd.

Sint-Elisabethbegijnhof