Na vier jaar is het eindelijk zover, de fase van het ‘alleen’ buiten spelen is begonnen. Het afgelopen voorjaar heb ik haar (als het een keer niet regende) al een beetje geprobeerd voor te bereiden door haar alleen buiten te laten spelen. Maar dan veilig in de eigen achtertuin waar er een hek omheen staat en ze verder geen kant opkan. En ik zo even naar buiten kan spieken naar hoe of wat.

Lees ook: De 101 leukste activiteiten & spelletjes voor buiten spelen
Lees ook: Waarom is buiten spelen belangrijk en goed voor de ontwikkeling van kinderen?

Zo was ze afgelopen weekend ook heerlijk buiten aan het spelen. Broerlief had ik eerst wakker willen houden omdat we nog naar een verjaardag moesten, maar werd toch huilerig en even naar bed gebracht. Niet dat hij ging slapen, maar hij had in ieder geval even rust en zijn eigen ruimte. Toen stonden de buurmeisjes van 9 en bijna 7 bij het hek en lieten ze elkaar het speelgoed zien. Het hek in de achtertuin is halfhoog zodat je er gewoon overheen kan kijken. Al snel volgde toen de vraag of ze mee ging buiten spelen, naar de speeltuin.

Nu is de speeltuin op de hoek van de straat. We wonen in een autoluwe straat en het is hooguit 50 meter lopen. Maar toch… Aan de andere kant, ik zal haar toch ooit moeten laten loslaten. Kan er niet continu bij blijven en was stiekem al blij dat ze even naar buiten ging omdat ik bezig was met een aantal kasten uit te mesten.

Uiteindelijk stonden ze na vijf minuten alweer voor de deur, ze wilde haar zwempak hebben ;-) Om bij de buren in de zwembad te kunnen spelen. Vanwege de verjaardag zag ik dat niet zo zitten. Dus dropen ze weer af.

Lees ook: Tips voor als je kind niet wil buiten spelen 

Nog geen drie minuten later werd er weer aangebeld; stonden de drie dames voor de deur om bij ons in de tuin te komen spelen met de piratenboot. Dat vond ik toch wel de fijnste oplossing. Kon ik vanuit binnen ze een beetje in de gaten houden. Best grappig om te zien hoe die groepsdynamica werkt, het oudste buurmeisje was duidelijk de ‘baas’. En gaf aan wie welk speelgoed kreeg of dat ze aan mama moest vragen of ze een watergevecht mochten doen. Voor haar spraak was het ook wel goed, ze moet nu echt een gesprek onderhouden met de buurmeisjes om zich duidelijk te maken.

Na drie kwartier met de barbies spelen, hadden ze het wel gezien. Ik had me een uur vergist in het tijdstip dat manlief thuis zou komen en zijn ze uiteindelijk toch nog een half uur naar de speeltuin geweest. Nu was ik er al iets meer op voorbereid en was opgelucht toen ze een half uur later toen de auto van papa voor de deur stond ze weer netjes thuis afgeleverd werd door de buurmeisjes. Volgende keer kan ik dus weer gewoon “ja-zeggen”.

Hoe oud waren jouw kinderen toen ze voor het eerst zonder toezicht buiten gingen spelen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.