Bakken en koken met kinderen, ik kan het iedereen aanraden. Het is bewezen dat kinderen, wanneer ze meehelpen in de keuken, vaker ook hun gewone eten opeten. Naast dat is het ook heel erg gezellig om lekker te koken en bakken met kids. Ze leren op deze manier niet alleen hoe ze moeten koken, maar ook welke verschillende ingrediënten er allemaal bestaan. Verwacht niet dat je kind het meteen heel leuk vindt om een 5-gangendiner in elkaar te draaien. Begin gewoon met iets waarvan je zeker weet dat het kind er interesse in heeft; bijvoorbeeld koekjes bakken. Alle kinderen lusten koekjes en als ze dan ook nog eens helemaal zelfgemaakt zijn of een speciale herinnering te hebben zoals de Italiaanse biscotti, is het natuurlijk extra speciaal. Om het nog leuker te maken zorg je ervoor dat er een leuk keukenschort aanwezig is en eventueel een koksmuts.

Last minute roomboterkaneelkoekjes

Het kan zomaar zijn dat je ineens ‘s avonds visite krijgt en dat dan natuurlijk net op dat moment de koektrommel leeg is, of de supermarkt dicht etc. Dan is het handig als je eventjes snel wat heerlijke koekjes op tafel kunt toveren. Binnen 15 minuten heb je deze heerlijke roomboterkaneelkoekjes gemaakt volgens het recept van Pukster, zodat ze vervolgens zo de oven in kunnen. Je kunt de kids de koekjes laten bestrijken met wat kaneel, suiker, of gewoon met eigeel zodat er een mooie glans ontstaat.

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram roomboter (rechtstreeks uit de koelkast)
  • 125 gram suiker
  • snufje zout

Voor de kaneelsuiker:

  • 2 eetlepels suiker
  • theelepel kaneelpoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met de hand net zo lang tot alle ingrediënten goed zijn gemengd en er een deegbal ontstaat.
  3. Draai van het deeg kleine balletjes en leg deze, met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
  4. Druk ze met een vork in twee keer plat, zodat er tegelijk een blokjespatroon ontstaat.
  5. Meng in een kommetje de suiker en kaneel en bestrooi hiermee de roomboterkaneelkoekjes.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende 20-25 minuten bros en goudbruin.
  7. Haal de koekjes met behulp van een kaasschaaf of dunne spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

Makkelijke spookkoekjes voor Halloween

Natuurlijk zijn deze leuke spookkoekjes van Mamalifestyle heus niet alleen geschikt voor Halloween, je kunt ze ook gewoon voor een verjaardagsfeestje inzetten, of gewoon voor de leuk. Ze zijn in ieder geval heel gemakkelijk te maken. Dit is dan ook een prima recept als je voor het eerst de keuken in duikt met je kind(eren).

Wat heb je nodig?

  • lange rechte koekjes, bijvoorbeeld koffieleutjes
  • witte smeltchocolade of twee witte chocoladerepen
  • schuddebuikjes of een chocoladestift

Bereiding

  1. Smelt de witte chocolade in een pan au bain marie (of volg de aanwijzingen op de verpakking als je smeltchocolade gebruikt).
  2. Zet een groot bord of een schaal klaar met bakpapier waar de spookkoekjes kunnen drogen.
  3. Als de chocolade goed gesmolten is, kun je voorzichtig de koekjes erin dopen. Let er op dat je nog een stukje koekje overhoudt onderaan zodat het een spookje lijkt.
  4. Voordat de chocolade gedroogd is kun je ogen maken door twee schuddebuikjes bovenaan in de chocolade te drukken of door met een chocoladestift deze te tekenen. (Eventueel kun je ook ‘snoepoogjes’ kopen bij winkels met taartdecoratie.)

Koekjes bakken met een peuter, zonder ei

In dit recept van Maak het Vrolijk zul je geen ei tegenkomen, daarom zijn het ook échte kinderkoekjes. Rauw ei is gewoon niet goed en al helemaal niet voor kinderen. Omdat het deeg soms toch wel lekker is om op te snoepen (ik deed dat vroeger zelf ook altijd) is een ei-vrij koekjesrecept bijzonder geschikt voor als je gaat bakken samen met een peuter.

Wat heb je nodig?

  • 120 gram rietsuiker
  • Voor citroenkoekjes: rasp van de schil van twee citroenen.
  • Of voor kokoskoekjes: 200 gram geraspte kokos
  • 300 gram (room)boter
  • 225 gram bloem
  • 80 gram rijstebloem (gewoon de baby Bambix dus)
  • Snufje zout
  • Gekleurd strooisel om te versieren

Bereiding

  1. Leg bakpapier op de bakplaten.
  2. Maal de suiker en de citroenschil of het kokos in de keukenmachine met het mes even kort door elkaar. Geen keukenmachine? Gebruik dan een handmixer of een houten spatel.
  3. Meng de zachte boter door het suikermengsel en draai tot een luchtig geheel.
  4. Voeg de bloem, de rijstebloem en het zout toe en draai tot het geheel kruimig wordt.
  5. Meng nog even met de hand door en maak een dikke plak van het deeg.
  6. Omdat de boter zacht is leg je de plak (gewikkeld in plastic folie) zo’n half uur in de koelkast om weer stevig te worden.
  7. Warm de oven op op 180 graden.
  8. Rol de plak uit tot 4 á 5 mm dik en steek koekjes uit. Overtollig deeg pak je weer bij elkaar en rol je opnieuw uit om meer koekjes uit te steken. Ik merkte (uiteraard!) dat mijn kind graag de koekjes uitstak en dat natuurlijk niet zo efficiënt doet als ik. Je zult waarschijnlijk iets vaker opnieuw moeten uitrollen dan normaal. Maar ook daarbij kan je kindje je goed helpen.
  9. Leg de koekjes op de bakplaten. De koekjes lopen haast niet uit dus een cm uit elkaar is voldoende.
  10. Bestrooi elk koekjes met wat gekleurd strooisel. Gebruik verschillende kleuren voor verschillende soorten koekjes zodat je straks nog weet welk koekje welke smaak heeft. Ook hierbij kan je kindje helpen.
  11. Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze lichtbruin zijn. Als je de bakplaat uit de oven haalt kun je de koekjes het beste 5 minuten op de bakplaat laten liggen en daarna op een rooster leggen om verder af te koelen

Lees ook: Kokosolie gebruiken? Van bakken en eten tot wondgenezing, de huid en haar

Kleurrijke speltkoekjes

Ook hier geldt eigenlijk weer: deze speltkoekjes zijn heus niet alleen geschikt om te maken (en te eten) in de herfst. Er is in het recept hieronder gekozen voor het speltmeel, wat een meer verantwoorde keus is. Naast dat; zien ze er niet gewoon ontzettend gezellig uit?! Bijna zonde om ze op te eten!

Wat heb je nodig?

  • 200 gram volkorenspeltmeel
  • 75 gram kokosbloemsuiker of palmsuiker, kan vervangen worden door 100 mL agavesiroop
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • kleurstoffen (ik heb rood, geel en groen gebruikt)

Bereiding

  1. Mix de eerste drie ingrediënten tot er een korrelige structuur ontstaat. Houd je niet van het grove speltmeel, zeef het dan van tevoren eventjes, zodat je alleen de speltbloem overhoudt. Dek het eventueel af en laat het een uurtje in de koelkast staan.
  2. Verdeel alles over vijf verschillende bakjes, zodat je aan ieder bakje een ander kleurtje kunt toevoegen. Geel, rood, groen, oranje (rood en geel), bruin (groen en rood). Kneed alles goed door elkaar, zodat de kleurstof zich goed kan mengen.
  3. Draai kleine balletjes en verdeel ze vervolgens over de bakplaat. Vervolgens maak rol je ze plat met de deegroller. Zorg dat de balletjes goed aansluiten en vast blijven plakken.
  4. Begin met het uitsteken van de koekjes; dit is natuurlijk een superleuk klusje voor de kids.
  5. Leg de uitgestoken vormpjes op een vel bakpapier, die je vervolgens op de bakplaat legt.
  6. Maak nog eventjes met een mesje de nerven en bak daarna de koekjes op 170 graden in de oven. Houd goed in de gaten of de dunnere koekjes niet te snel gaan, dus een kortere baktijd nodig hebben. Het hangt altijd af van de dikte van de koekjes hoelang ze uiteindelijk in de oven moeten staan.

Duitse Kerstkoekjes

In Duitsland speelt Kerst een heel belangrijke rol (vooral in het katholieke zuiden) en dat kun je merken aan alles. Er zijn uitgebreide kerstdiners, mensen zijn graag bij elkaar én er worden onwijs lekkere kerstkoekjes gebakken en gegeten. En dat bakken, dat doen ze graag samen met de kinderen. En wil je deze koekjes van Tipsvoorjou maken terwijl het geen kerst is, dan kies je gewoon voor een andere vorm.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 500 gram bloem
  • 4 eieren
  • 1 pak vanillesuiker
  • 1 pak bakpoeder
  • Bloem (voor het uitrollen)

Bereiding

  1. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen, zodat het makkelijker is met kneden
  2. Bloem, bakpoeder, vanillesuiker en amandelen met elkaar mengen
  3. Rest van de ingrediënten (boter, suiker en eieren) toevoegen en tot deeg kneden (met de hand). Indien het deeg te droog is, dan een lepel melk toevoegen
  4. Aanrecht bestuiven met bloem en een deel van het deeg heel dun uitrollen
  5. Vormpjes uitsteken en op het met bakpapier beklede bakblik leggen (koekjes zetten uit!)
  6. Oven voorverwarmen op 175°C
  7. Koekjes op de middelste stand in de oven doen en in circa 10 minuten gaar bakken (tussendoor controleren: zodra onderkant beetje bruin wordt, zijn de koekjes klaar)
  8. Van het hele deeg koekjes bakken en alle kerstkoekjes goed af laten koelen
  9. Intussen kunnen de spullen voor het versieren klaar gezet worden. Glazuur pas maken als de koekjes voldoende afgekoeld zijn Duitse Kerstkoekjes naar eigen wens en smaak versieren

Subway M&M’s cookies

Oh, deze koekjes van My Happpy Kitchen zijn hemels! En hoe leuk zijn ze om te maken samen met kinderen?! Ik denk misschien wat groter, maar ook leuk om op school te maken met de hele klas, of tijdens een partijtje. Of misschien voor een goed doel, om ze vervolgens te verkopen. Waar je ook voor kiest, vergeet vooral niet om er zelf ook eentje (of twee, of drie…) te proeven.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram bloem
  • ½ theelepel baking soda (o.a. te koop in de grotere supermarkten of bij de toko)
  • ½ theelepel zout
  • 150 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei + 1 eigeel
  • 200 gram M&M’s smarties

Bereiding

  1. Haal de boter en de eieren ca. een half uur voor je wilt gaan bakken uit de koelkast.
  2. Verwarm de oven op 170 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Zeef de bloem in een kom en meng er het zout en de baking soda door. Meng in een andere beslagkom de boter met de suikers, het ei en extra eigeel in een paar minuten tot een luchtig geheel.
  4. Voeg er de meel aan toe en mix tot alles goed gemengd is. Roer er de M&M’s door (houd een klein handje achter).
  5. Maak balletjes van het deeg ter grootte van een kleine pingpongbal. Je haalt er ongeveer 30 balletjes van dit formaat uit. Kleiner of groter mag natuurlijk ook (maar pas dan ook de baktijd aan).
  6. Verdeel de balletjes over de bakplaat maar houd voldoende ruimte
  7. Druk een klein beetje plat en druk nog wat van de achtergehouden M&M’s bovenop ieder koekje.
  8. Bak de koekjes 15 minuten. Laat even afkoelen en leg ze daarna op een rooster om volledig af te koelen.

Bak jij weleens koekjes met de kids?

Amanda