Ik ben gek op lezen en probeer ook op alle mogelijke manieren mijn kinderen de liefde voor boeken bij te brengen. Met wisselend succes lukt dat prima. Samen lezen vinden ze allebei leuk, maar A (mijn dochter van bijna 8) moet ook echt zelf haar boeken lezen. Zo eind groep 4 met een bovengemiddeld leesniveau, vind ik dat ze dat ook prima moet kunnen. Maar natuurlijk lezen we nog steeds voor. Ze komt vaak meeluisteren als ik T van 2 voorlees. Maar we maken eigenlijk te weinig tijd om echt eens samen met een boek te gaan zitten.

Hier vind je een overzicht van geschikte musea om te bezoeken met kinderen en tips  voor tijdens het museumbezoek.

Het boek Kobe maakt een museum is een prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Mooi om nu echt tijd te maken om samen met A te gaan lezen. We bekijken eerst het uiterlijk van het boek. De eerste gedachte van A is bah, een boek over een museum. Musea horen hier bij school en bij leren. Wij nemen gewoon te weinig tijd om samen met de kinderen een museum te bezoeken. En het is ook nog eens een prentenboek. Die zijn toch voor kleine kinderen…. Maar na het lezen van het boek is de stemming echter direct omgeslagen. Wat een leuk boek.

Kobe maakt een museum

Recensie: Kobe maakt een museum - Mamaliefde

Kobe woont midden in het bos. Op zoektochtdag raapt Kobe alle mooie spullen op die hij vind. En hij heeft heel, heel, heel erg veel gevonden. Zoveel dat hij het niet allemaal in de kast kwijt kan. Daarom maakt hij een museum. En het museum wordt een groot succes. Als Kobe moe is geworden van het museum ruimt hij alles netjes weer op.

Ons eigen museum

Recensie: Kobe maakt een museum - Mamaliefde

Waarom het boek A van bijna 8 aanspreekt? Na het lezen van het boeken, komt direct het idee bij haar op om zelf een museum te maken. Verzamelen zit de kinderen hier in het bloed. Allebei lopen ze altijd met takjes, steentjes en ander moois dat op straat en in de natuur te vinden is te slepen. Als snel ligt er in de tuin een mooie verzameling mooie stenen en takjes. Ons museum is een feit. A heeft ook een heel mooi potje met bovenop een glas dat iets vergroot. Dit potje is bedoeld om kleine beestjes, blaadjes of takjes beter te kunnen bekijken. De beestjes laten we wel weer vrij hoor! Stom genoeg heb ik hier nu net geen foto van weten te maken. Hier durf ik de conclusie wel uit te trekken dat dit boek in de smaak is gevallen.

Naast het maken van je eigen (natuur)museum nodigt het boek ook uit om andere activiteiten te doen.

Tellen en sorteren

T is dan nog wel te klein voor het boek, maar hij snapt wel heel goed dat je met dit boek ook heel goed kan tellen. Tellen en sorteren Kobe veel. En ook al kan T dan nog niet tellen, hij vindt het een fantastisch leuk spel. Dus tellen we het hele boek lang. “Tsee, tsee, zesj. Tsee, tsee, zesj.” Ik denk dat we met dit boek nog wel heel veel kunnen oefenen met tellen, zodra hij de getallen wel kent.

Voor wat oudere peuters en kleuters is het ook heel leuk om te tellen en sorteren met dit boek. Je kunt een kopie maken van de bladzijde waarop alle gevonden schatten door Kobe op de grond zijn uitgestald. Schaar erbij en na het knippen alles sorteren en tellen.

  • Je kan ze van groot naar klein leggen
  • Soort bij soort, blaadjes, hoedjes, gereedschap, of welke sortering de kinderen zelf maar bedenken
  • De gesorteerde stapeltjes kun je dan samen tellen en weer sorteren op grootte.
  • Zelf je eigen museum maken met de spullen van Kobe, als je niet zelf op zoek kan gaan buiten

Recycling

Naar aanleiding van het opruimen van Kobe hebben we nog eens een gesprek over het scheiden van afval.

Recensie: Kobe maakt een museum - Mamaliefde “Wij scheiden heel veel afval hè mama?” Een goed aanknopingspunt om nog te bespreken waarom wij plastic, glas, papier en GFT afval scheiden.

Lees ook: Tips afval scheiden thuis; Waarom wel of niet? En hoe met plastic, karton en meer?

Kinderboekenweek 2015

Dit leuke boek sluit ook goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2015. Dit jaar staan natuur, wetenschap en techniek centraal onder het motto Raar, maar waar! Op onderzoek uitgaan en willen weten hoe de wereld in elkaar zit, doen mensen, zeker kinderen, van nature. Ik zie dat bij mijn kleine verzamelaars ook regelmatig terug. En dit boek sluit daar ook perfect op aan. Kortom een aanrader!

Kobe maakt een museum is geschreven door Ashild Kanstad Johnsen, uitgegeven door De Vier Windstreken en vanaf 1 juli te koop bij bol.com.