Onlangs zag ik deze diy op een Amerikaanse Facebook voorbijkomen en ik dacht meteen: dat ga ik ook doen. Ik vond het idee van de stressballen met gezichten van emoji’s erg leuk, en toch ook wel leerzaam voor de kinderen. Zo kan je op een speelse manier bezig zijn met emoties en ze te benoemen. Daarnaast is het gewoon leuk speelgoed om te ontdekken.

Benodigdheden

DIY met luiers; zelf emoji ballon stressballen maken - Mamaliefde.nl

Het was even zoeken naar de ballonnen, maar ook in Nederland zijn ze te koop. Namelijk hier. Je betaalt 20 cent per stuk, dus dat is niet zo heel veel.

Verder heb je nodig 1 luier, een schaar, 750 ml water, een trechter en een lepel met een smalle steel waarmee je door de trechter kan steken.

Werkwijze

DIY met luiers; zelf emoji ballon stressballen maken - Mamaliefde.nlJe begint met het gieten van water in de luier. Hier had ik nog best veel voor nodig, ik heb mijn beker water drie keer bij moeten vullen. Je begint hiermee omdat je anders misschien vocht tekort komt of juist overhoudt. De substantie in de luiers zuigen dit vocht op.

Als de luier helemaal vol gezogen is knip je hem open. Ik gebruikte een lange knip over de volledige lengte en eentje in de breedte zodat je ze kan open flappen.

Met een lepel schep je de substantie in de trechter. Ik had gemiddeld drie volle trechters nodig voor een ballon.

Met de andere kant van de lepel stuw je het in de ballon tot hij goed vol zit en lekker is gaan opbollen. Dit duurde wel iets langer dan verwacht.

Als de ballon vol zit leg je er een knoopje in. Zo dicht mogelijk tegen de ballon aan en dit trek je heel goed aan. Vervolgens knip je het stukje dat je overhoudt af en kan je voor de veiligheid er een tweede ballon omheen trekken zodat hij wat steviger wordt en de kans op breuken kleiner wordt. Ook hier knip je het uiteinde af.

Dit herhaal je een paar keer met verschillende ballonnen totdat je je eigen ‘familie’ hebt gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speltips

DIY met luiers; zelf emoji ballon stressballen maken - Mamaliefde.nl

Het grappige was dat toen de ‘ballen’ af waren dochterlief er direct mee ging spelen. Ze herkende wel dat de één blij was en de ander wat boos, maar in plaats van de emoties gaf ze de ballonnen een rol. Zo was de ballon met de zonnebril papa, en met het kussende mondje mama. Er waren ook twee kinderen en zo ging ze al snel op in het verhaal. Ze had ook al snel een kistje tevoorschijn getoverd voor de ballonnen, wat wel zo makkelijk is om te bewaren. Het blijven tenslotte ballonnen en ook al heb je ze dubbel gedaan je weet het nooit… Daarom mogen ze er alleen mee spelen als ik een oogje in het zeil kan houden.

Aan het eind van de dag deed ik ook een soort raadspelletje met manlief; hij ging raden wat de inhoud van die ballonnen was. Dat heeft hij dus niet geraden. Hij vond het erg lastig omdat het toch erg vloeibaar is, maar het duidelijk geen vloeistof is. Maar ook geen harde korrelige substantie zoals zand of rijst wat je ook regelmatig ziet.

Hebben jullie wel eens een luier gebruikt voor een knutsel?