Knutselen, dat doen ze toch op school?

De laatste tijd werd ik overspoeld met knutseltips, voor Pasen of alvast voor Koningsdag of in het thema van de lente. Was ik eerst altijd heel enthousiast, ik merk dat ik er steeds minder op zit te wachten om uitgebreid te gaan knutselen met de kinderen. Niet dat ik niet wil knutselen, toen ze nog jong waren hebben we aardig wat geknutseld. Iedere keer was er een nieuwe thematafel en probeerde ik de decoratie en knutsels daar zoveel mogelijk op af te stemmen. Toch is er wat veranderd.

Tassen vol knutselwerkjes

De één gaat nu naar school en de ander naar de peuterspeelzaal, ook daar werken ze met thema’s. In het begin stemde ik het thuis nog een beetje daarop af. Maar nu zijn het verschillende thema’s. Behalve in december. Op school hebben ze dan ook uitgebreide thematafels in de school en in de klas. Ik voel me dus weinig geroepen om hier thuis ook nog uitgebreid bij stil te staan. En dat geldt ook voor knutselen. Iedere zoveel weken als er weer een nieuw thema is komt ze thuis met een tasje vol knutsels. Ik vind het wel prima zo die rust in huis 😉 We hebben een muur vol knutselwerkjes hangen en that’s it. Anders gaat het toch in de papierbak zodra ze even niet opletten. En hoe je het went of keert; al dat knutselen levert toch iedere keer wel rommel op. Of het nu een potje glitters is dat over het vloerkleed valt, of de tafel die onder de stiftkrassen zit en de snippers klei op de grond.

Wat is de geschikte leeftijd?

Het klinkt heel raar, maar ik merk ook dat ze nog wat te jong zijn om te knutselen. Raar omdat ik in het verleden wel veel met ze heb gedaan. Maar toen draaide het vooral om laten ontdekken, en daar hebben ze nu weinig concentratie meer voor. Terwijl het ‘echte’ knutselen ook nog niet zo’n succes is. Natuurlijk is het dat oefening kunst baart en ze vooral veel moeten herhalen. Zo zag ik laatst dat er in plaats van koppotigen opeens poppetjes worden getekend met driehoekige lijfjes. Toch weer een stap vooruit in de tekenontwikkeling. Maar als ze willen knutselen en vervolgens mama is die bezig is omdat ze niet willen / kunnen, sla je ook de plank mis. Dan wacht ik liever tot ze wat ouder zijn.

Toch niet helemaal zwart wit

Dat wil niet zeggen dat we helemaal niets meer knutselen hoor 😉 Ik merk dat ze het wel leuk vinden. Vooral het tekenen, of voor de één wat krassen en de ander probeert al wel wat meer te tekenen, maar heeft daar vaak wat begeleiding bij nodig om zich te concentreren, omdat ze anders snel afgeleid raakt en ook gaat krassen. Iets anders wat ze allebei heel erg leuk vinden is knippen. Het liefst in zo’n klein mogelijke stukjes. Die je vervolgens nog dagen daarna tegenkomt omdat ze overal onder dwarrelen. Zo af en toe doen we wel wat andere knutselprojectjes, als er iets getest moet worden zoals de Play-Doh Touch Studio, Aqua Beads of de vlaggenlijn van Jill. Dat zijn dan vaak kant en klare knutselprojecten. Op de ramen tekenen vinden ze vaak ook wel leuk, maar dat zijn dan vaak eenmalige projectjes omdat de stiften daarna gewoon ‘op’ zijn. Echt ‘zelf’ knutselen komt misschien in de vakantie wel weer.

Hoe gaat het bij anderen thuis?

Ik was nieuwsgierig of ik de enige was die zo dacht en vroeg wat rond.

Charlotte reageerde als eerste met ‘Daar is de basisschool toch voor’. Was een grapje, maar qua insteek dus wel een beetje in de lijn van wat ik zelf ook denk. Ze laat het over aan haar kind, waar hij mee komt en wat hij wil doen. Vaak is dat kleuren, kleien of een pakketje dat ze ergens hebben gekocht. Maar vaak ook niet omdat hij er thuis geen zin meer in heeft en dat vindt ze helemaal niet erg 😉 Behalve als het ‘moet’ voor verjaardagen van oma en opa en zo. Merel herkent dit ook, daar wordt ook weinig geknutseld. Vooral getekend, of soms iets gebakken.

Barbara heeft van de woensdag een knutselmiddag gemaakt, echter willen ze dat niet altijd. Afgelopen week toevallig wel en zijn ze met brooddeeg aan de slag gegaan. Ook bij Marijke wordt er niet heel veel meer geknutseld. Ze vragen er niet zoveel om. Als ze dat wel willen pakken ze een potlood en papier en gaan ze lekker tekenen, knippen en plakken.

Mirjam gaat er regelmatig voor zitten. Met name als het gaat om kleuren, verven of kleien of van die pakketjes die je kan kopen. Met name rond de feestdagen neemt ze die pakketjes vaak mee. Haar dochter vraagt er zelf ook om dus dan komt ze er niet onderuit. Ze bereidt dit dan wel voor om het samen te doen, zelf vindt ze zichzelf niet zo creatief om het spontaan te bedenken. Vaak helpt ze ook omdat het nog iets te lastig is en haar dochter nog erg jong is.

Bij Fleur thuis wordt regelmatig de knutselkast opengemaakt door de twee dochters, maar zelden een project afgemaakt. Ze zijn er wel even zoet mee. Ook bij Marguerita wordt er veel geknutseld door haar twee dochters. Ze bereidt niets voor, maar kiest wel steeds andere knutselmaterialen om neer te zetten of waar om gevraagd wordt. Zo hebben ze geknutseld met de paasbeados van de Action, lijmen, verven met waterverf, eieren schilderen, loomen en meer. Ze verzinnen het zelf wel.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 4 )

 • Hier knutsel ik vooral met de jongste twee. De oudste vind het niet zo veel aan. Heel soms vind hij iets nog leuk om te doen. Al de gemaakte dingen gaan bij mij thuis meteen door een selectie. Wat ik bewaar gaat met datum en naam in een map. Zo nu en dan pak ik werkjes er uit die binnen een thema passen. Samen met nieuwe projecten en die hang ik dan samen in een hele grote lijst in de gang.

 • Mijn beide dochters zijn dol op knutselen. Altijd al zo geweest. Ik heb me helemaal suf geknutseld met ze voordat ze naar school gingen. Hele pinterest borden vol ideeen.
  Toen ze naar school gingen wilden ze thuis nog net zoveel knutselen als altijd, maar dat werd me teveel. Vond het wel even fijn dag juf het overnam.
  Nu knutselen ze veelal zelfstandig. En ik ben al weer in een andere fase aanbeland…dat ik het samen knutselen wel een beetje mis.

 • Onze dochter knutselt weinig op school. Tekenen doet ze genoeg daar, maar echt knutselen. Jammer…. zelf knutsel ik elke week met mijn gr7. Heerlijk om te doen.
  Daarom probeer ik thuis wel met ze te knutselen. Niet altijd met papier, maar afgelopen weekend met foam klei poppetjes gemaakt.
  De kleine man op psz knutselt ook, hij krijgt leuke werkjes mee naar huis.

 • Ik hoop dat dat een grap is idd van die basisschool moehaha. Maar ik vind ook dat knutselen een gezellig moment samen kan zijn tussen ouders en kind.

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.