Knutselen met melkpakken

Het is winter. Buiten is het koud en nat. De kinderen vervelen zich. Dus wat doe je dan: juist, knutselen! Bij ons thuis is het altijd feest als we gaan knutselen, de jongens vinden het heerlijk. Ook als er vriendjes zijn ga ik wel eens met ze knutselen. Dat is een garantie tot succes. Knutselen hoeft niet duur te zijn. Je hebt vaak zelf al mooi knutselmateriaal in huis. Zo kun je heel leuke dingen maken met lege melkpakken.

Lees ook: Lijst kosteloos materiaal; Wat is, Knutselen, activiteiten en spelen met gratis speelgoed voor peuters en kleuters
Lees ook: Knutselen met karton; creatief met papier en kartonnen dozen

Verlichte huisjes

Om dit te maken knip je eerst de bodem van het pak af. Dan bekleed je het pak met papier. Vervolgens snij je met een scherp mesje raampjes en deurtjes uit het pak en achter de raampjes en deurtjes plak je dan crêpepapier. Als laatste zet je ze neer op de plek waar je ze wilt hebben en doe je het lampje er in.

Organizers

Melkpakken zijn ook uitermate geschikt om als bakjes te gebruiken voor kleine spulletjes. Je kunt dan de bovenkant van het pak er af knippen. De onderkant van het pak kun je zo mooi versieren als je wilt. Plak er gerust een stukje stof op of verf er een mooi patroon op. Als je klaar bent kun je ze op een plankje schroeven en aan de muur hangen, of je zet ze op het aanrecht of op je bureau.

Je eigen stad maken

Hoe leuk is het om samen met je kind een eigen speelstad te maken. Neem daarvoor een grote plaat en teken daarop de weggetjes waar je kind lekker met de autootjes overheen kan rijden. De huisjes kun je maken van melkpakken. Je kunt het melkpak bekleden met papier en daarop kun je de details tekenen.

Ster maken

Als je deze ster wilt maken kun je het pak steeds over de breedte doorknippen. Zo ontstaan er vierkantjes. De vierkantjes duw je een beetje in zodat er ruiten ontstaan. De ruiten plak je aan elkaar en bekleed je met een mooi lint of papier.

Vogelhuisje met stokjes

Om dit je maken moet je eerst een opening maken in het pak. Voor het dak heb je nog een extra stukje karton nodig. Vervolgens ga je buiten op zoek naar stokjes van ongeveer dezelfde dikte. Met een snoeischaar knip je de stokjes op de gewenste lengte. Als laatste plak je de stokjes op het pak en je vogelhuisje is klaar.

Voederbakje

Je kunt van een pak melk ook een voederbakje voor de vogels maken. Iets boven de bodem van het pak knip je dan een stuk uit. Groot genoeg, zodat de vogeltjes erdoorheen kunnen met hun kop en hals. Vlak kun je een stokje bevestigen waar de vogeltjes op kunnen gaan zitten. Daarna kan het pak mooi versierd worden. Als het klaar is kun je vogelzaadjes op de bodem leggen en hem buiten neerzetten of ophangen.

Dieren

Je kunt van een melkpak ook dieren maken. Heerlijk om samen met je kinderen te doen. En als de dieren dan klaar zijn kunnen ze er lekker mee spelen. Je kunt bijvoorbeeld een koe, een uil of een haas maken.

Moestuin

Melkpakken kun je ook gebruiken als begin van je moestuin. Over een tijdje kunnen de eerste zaadjes alweer in de grond om te ontkiemen. Ook dit is heel leuk om samen met je kinderen te doen. Je kunt het melkpak rechtop houden en de bovenste helft er af knippen. Je kunt het melkpak ook op zijn kant leggen en dan de bovenste kant er af knippen. Het pak kan dan naar lieve lust versierd worden zodat ze ook gezellig in de vensterbank staan.

Vogelhuisje

Mijn oudste zoontje heeft zich ook uitgeleefd op een melkpak. Hij heeft er een vogelhuisje van gemaakt. Eerst heeft hij een gak in het melkpak geknipt. Vervolgens heeft hij het melkpak geverfd. Voor het dak heb je dan wat extra karton nodig en mijn zoontje heeft hem bedekt met geverfde knijpers. Verder heeft hij zo hier en daar een veertje of een stukje kurk er op geplakt en het vogelhuisje is een feit.

Wat doe jij met oude melkpakken?

Geke Douw

Geke Douw

Ik ben Geke, getrouwd met mijn jeugdliefde en mama van twee heerlijk ondernemende jongens (2012 en 2014) en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje (2018).
Ik ben bijles docent exacte vakken en blogger. Neem gerust een kijken op www.nietvolgensboekje.nl !
Geke Douw

Latest posts by Geke Douw (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Knutselen met lege melkpakken
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top