Klussende moeders; hoe het er in de praktijk aan toe gaat…

De afgelopen paar dagen is het heel rustig geweest op Mamaliefde, aan de ene kant omdat we ook heerlijk genieten van de vakantie en aan de andere kant omdat we druk bezig zijn om wat kamers door te schuiven. Nee, niet omdat ik zwanger ben maar omdat we van het kleinste kamertje, de babykamer, een kantoor willen maken. Het speelt al even dat we de zolder willen aanpakken en opruimen. Vorig jaar hebben we er op Oudejaarsavond nog best een flinke discussie over gehad. Maar Tweede Kerstdag gebeurde er een wonder en nog geen week later met Oud en Nieuw sliepen we dan echt op zolder! Want als die dieseltrein eindelijk op gang is gekomen… Nu gaat zo’n klusproject natuurlijk niet zonder slag of stoot! Dus daarom de volgende tips / geleerde lessen.

Geduld is een schone zaak

Als je iets wilt van een man heb je geduld nodig, heel veel geduld. Een jaar ofzo. Iedere keer gebeurt er iets, al zie jij het niet altijd. Zeker op het laatste moet je heel veel geduld hebben want die laatste loodjes wegen echt het zwaarste. Maar dan is het opeens zover.

Zorg voor een praatpaal

Als je over het opruimen tegen je man begint werkt dat natuurlijk alleen maar averechts. Zorg dus dat je iemand, of een paar vriendinnen hebt bij wie je zo af en toe kan klagen en die je begrijpen.

Gooi het weg

De beste oplossing van opruimen is weggooien; heb je het een paar jaar niet meer gebruikt? Weg ermee, kleine kans dat je het de komende tijd wel gaat gebruiken. Geef het weg aan anderen, zet het op een ophaalhoek en wie het eerst komt… Breng het naar de kringloopwinkel. Of gooi het gewoon in een enorme container.

Regel een opslag

Er blijven altijd dingen over die je niet helemaal weg wilt doen, maar eigenlijk ook nooit gebruikt. Huur een opslag daarvoor, al is het maar een paar vierkante meter, stop alles in dozen en breng het weg. Geef manlief daar de leiding over om discussies te vermijden! Dit vooral ook omdat het zijn spullen waren waar hij maar moeilijk afstand van kon doen.

Wees niet eigenwijs

Als de zolder leeg is wil je natuurlijk direct aan de slag, want je wilt weten hoe de verf uitpakt. Niet doen! Of althans, ga weloverwogen te werk. Dus eerst netjes alle randen afplakken ook al is dat een hels karwei. En ga ook niet op rammelende stoelen staan want dan valt alleen maar de blik verf op de grond en dat krijg je gewoon niet meer uit de vloerbedekking.

Niet naar de Ikea in de vakantie

Ook als je denkt dat het wel mee zal vallen, niet doen!!! Het is daar nog nooit zo druk geweest. Zelfs als je geluk hebt met parkeren sta je altijd nog een uur te wachten bij de ophaalbalie tot het bed dat je hebt betaald geleverd wordt. Zit je daar met een kleuter die zeurt om ijsjes en knakworsten.

Work-out

Nu is het al een hele uitdaging om die pakketten op de kar te krijgen. Die natuurlijk steeds wegrolt en niemand die langsloopt die vraagt of ze even moeten helpen. Zelfs niet het personeel. Maar als dat gelukt is, en je met behulp van het hefboomprincipe ze in de auto hebt gekregen wil je natuurlijk ze ook in elkaar zetten. Begin dan gewoon met het eerste kastje en laat de rest staan in plaats van alles naar boven te tillen.

Neem de tijd

Zelfs met de meubels van de Ikea en de handleiding ben je rustig twee uur bezig met het zoeken naar welke schroefjes je nu moet hebben, of iets links of rechts is. Schroefjes die niet helemaal strak blijken te staan. En omdat je niet kan wachten heb je de handschroevendraaier maar gepakt omdat je niet weet in de chaos van je man waar de elektrische staat.

Betrek de kinderen & leidt ze af

Aan de ene kant willen de kinderen graag betrokken worden bij het geheel. Maar zorg er wel voor dat ze niet in de weg zitten en iets hebben van zichzelf. Bijvoorbeeld speelgoed dat op zolder staat en eigenlijk bedoeld is om ooit cadeau te geven of een puzzel met teveel stukjes die je daarom op zolder hebt opgeborgen. Zelfs het babyspeelgoed waar ze al twee jaar niet meer naar kijken is perfect. Totdat ze een auto vinden met schroevendraaier om in en uit elkaar te halen en ze net als mama willen doen en je dus alleen maar in de weg zitten terwijl jij je Ikeakast in elkaar zet.

Zorg voor afleiding

Alleen maar bezig zijn met verven en meubels in elkaar zetten levert best veel spanning op voor je hand. Zeker als je het niet gewend bent. Ook voor je verstand en humeur is het daarom goed om er even een (mid)dag tussenuit te gaan. In de frisse lucht bedenk je vast wel wat oplossingen of krijg je nieuwe inzichten voor wat je ook nog / nog meer kan gaan doen.

Maak lijstjes

Er zullen altijd klusjes overblijven die je zelf niet kan doen of het praktischer is als je partner het doet. Zoals het verven van de balk in de nok van de zolder, het ophangen van een lampenkap, het afstellen van het bed, het lijmen van iets waarvoor je volgens hem speciale lijm nodig hebt etc… Maak daarvan lijstjes zodat na een werkdag en even rust daarmee verder gegaan kan worden. Zorg dat je zelf dan in een andere ruimte verder kan gaan om niet in de weg te lopen / hem de vrijheid te geven. Jaag vooral niet op, zie het eerste puntje.

Inrichten

Natuurlijk is het alleen maar onhandig om alsnog niet alles staat en hangt al te beginnen met inrichten. Maar het kan helemaal geen kwaad om alvast een kaarsje en plantje neer te zetten om het wat meer sfeer te geven. Zelfs zonder matrassen lijkt het dan al op een slaapkamer 😉 Houdt er wel rekening mee dat je nog vijf of zes keer iets kan verplaatsen tot het echt op de ‘juiste’ plaats staat.

Wees creatief

Is het niet nodig om nieuwe raamdecoratie op te hangen, maar wil je toch iets anders? Wees creatief! Bijvoorbeeld met een krijtstift om planten op de ramen te tekenen of knip hartjes uit chalkboardpaper om op de lamellen te hangen en het zo toch een persoonlijke touch te geven.

Laat manlief dingen ophangen

Wees niet eigenwijs om zelf wat haakjes op te hangen. Natuurlijk gebruik je de verkeerde plug of schroef of wat dan ook voor die ondergrond waardoor het niet blijft hangen. Beter is het dus om het hem zelf te laten doen.

Er is altijd meer dan je denkt

Zelfs als je denkt dat je alles op zolder hebt liggen komen er achter kasten en uit hoeken en gaten dingen tevoorschijn die eigenlijk ook op de zolder horen. Natuurlijk heb je daar geen rekening mee gehouden met de indeling dus moeten er alternatieven bedacht worden.

Als je ongesteld wordt niet teveel oppakken

Denk aan het verschuiven van een volle boekenkast, met als gevolg dat hij in elkaar stort en alle boeken door de kamer vliegen. En als je dan naar de Ikea rijdt om meteen maar een nieuwe te halen, je telefoon thuis laat liggen met daarin de pinpas. Als je dan weer thuiskomt pak dan gewoon een zak chips / reep chocola en kruip je bed in! Zelfde als zwangere vrouwen, je bent nu tijdelijk ontoerekeningsvatbaar.

Het leven gaat door

Natuurlijk gaat het leven gewoon door. Dus die perfect gestylede hoekjes die je tig keer hebt verschoven en verwisseld liggen al snel vol met puzzels, auto’s en barbies…

Tot zover het klusproject van de zolder. Binnenkort zal ik jullie wel het resultaat laten zien en natuurlijk van de overige kamers!

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

No Comments

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.