Klusjes voor kinderen; ingedeeld per leeftijd

Kinderen willen niets liever dan helpen. Onze dochter in ieder geval wel. Sterker nog, ze wordt boos als het even niet uitkomt en ze niet mag helpen. Vaak zijn het gewoon kleine klusjes die ze bij me afkijkt en zelf nadoet. Deze klusjes zijn zeker niet verplicht, dat komt wel als ze naar de basisschool gaat. Voor nu vind ik het belangrijk dat ze het leuk vind om iets te doen, het is absoluut geen verplichting. Vaak begint ze er zelf mee en aangezien wij het stimuleren van zelfstandigheid belangrijk vinden motiveren we haar dus ook dit te blijven doen en overladen haar met complimentjes.

Lees ook: Tips om altijd een opgeruimd huis, en opgeruimd hoofd te houden voor rust
Lees ook: Schoonmaakster in huis; taken, sleutel geven en hoe vaak?
Lees ook: Schoonmaakmiddelen overzicht; lijst van meest gebruikte schoonmaakmiddelen wat je in huis moet hebben en waarvoor
Lees ook: Voorjaarsschoonmaak; je huis en tuin klaar voor de lente
Lees ook: Najaarsschoonmaak; in 6 stappen je huis klaar voor de winter
Lees ook: Nieuwsjaarsschoonmaak; Met een fris begin het jaar in

Klusjes die onze peuter graag doet;

De tafel afruimen

Het wegbrengen van plastic bekers en bordjes, en soms, met twee handjes, de borden en bekers van mama en papa. Laatst kwam ik een pan uit haar speelgoedkeuken tegen in de vaatwasser, die had vast pootjes gekregen…

De was in de wasmand gooien

Ik geef haar een kledingstuk die ze dan vakkundig in de wasmand gooit, of in de wasmachine propt. Het eruit halen doet ze graag. Ze vind het ook erg leuk om als ik bezig ben met de was met de wasmand (op wieltjes) door de gang te racen.

Poetsen en weggooien

Na het eten poetsen we haar mondje met keukenpapier, ze krijgt ook altijd zelf een vel om de tafel te ‘poetsen’. Het leukste vind ze nog wel om het daarna in de prullenbak te gooien. Toen ik laatst baby boy aan het verschonen was, had ze de luierdoekjes te pakken en er netjes een uitgetrokken en was daar haar eigen mond mee aan het poetsen. Toen ze vond dat ze daar klaar mee was, was de mond van baby boy aan de beurt!

De stofzuigerslang vasthouden

Hier ben ik zelf minder blij mee, want het gaat gelijk een stuk minder efficiënt en effectief, maar ach, als zij het leuk vindt… Als het nodig is doe ik het als ze op bed ligt nog een keer. Als ik ga vegen pakt ze haar speelgoedbezem.

Opruimen

Het ergens ingooien is een favoriete bezigheid van onze peuter. Dus na het spelen mag ze als het speelgoed in een bak gooien. Vaak weet ze ook nog welk speelgoed in welke bak moet. We hoeven haar steeds minder te helpen. Om het leuk te houden zingen we vaak ook een opruimliedje. Dit is eigenlijk het enige klusje dat ze van ons ook ‘moet’ doen.

Knopjes bedienen

Knopjes, maakt niet uit hoe groot, klein of welke kleur, hebben een gigantische aantrekkingskracht op dreumes. Dus als mama bezig is met de was, mag zij op het knopje drukken dat hij aan gaat.

Poetsen

Ieder willekeurig doekje is hiervoor volgens onze dochter geschikt. Als ik bijvoorbeeld de tafel afneem gaat zij de stoel ‘poetsen’.

Koken

Zodra het vijf uur is heeft onze dochter zoiets van ik heb honger en ik wil eten. Dan pakt ze uit het speelgoedkeukentje een schort, loopt naar de keuken om de kruk te pakken. Dan moet ik het schort omdoen en wil ze op de kruk staan om te helpen. Zo helpt ze met het bakken van pannenkoeken, het persen van sinaasappels, het oefenen van snijden met een plastic mes in zachte ingrediënten, het gieten van water en het roeren in de grote pan.

Boodschappen doen

Soms mag ze mee boodschappen doen. Voornamelijk als het een paar kleine dingetjes zijn. Als ik haast heb gaat ze in de wandelwagen, maar anders mag ze zelf lopen. Dan benoem ik wat er in de tas moet en mag ze zoeken en het pakken om in de tas te doen.

Schoonmaakster in huis; taken, sleutel geven en hoe vaak?

Montessori appropiate chores for children

Klusjes voor montessori - Mamaliefde

Bron

Hier in huis zijn we heel erg fan van de filosofie volgens Maria Montessori. De leus die deze Italiaanse pedagoge hanteert is ‘Leer mij het zelf te doen’. Daarom proberen we van jongst af aan al de zelfstandigheid van onze peuter te vergroten.

Vinden jullie kinderen het ook zo leuk om te helpen? Mogen ze dat ook?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Klusjes voor kinderen; ingedeeld per leeftijd
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 12 )

 • De mijne vinden helpen helemaaaal niet leuk. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ze in de puberleeftijd zijn. Mijn jongste is 11, en dat is nog de beste van het stel….

 • Hier nog eentje die het vooral leuk vind alles vies te maken… die leeftijd komt nog hoop ik 😉

 • Het wisselt hier eigenlijk een beetje wat voor een klusjes ze doen. Als papa weg is verwacht ik eigenlijk van ze dat ze me met meer klusjes helpen. Ik zeg dan altijd tegen de oudste twee; we moeten het nu met z’n 4-en (nou ja de kleinste kan nog niks, dus 3) doen, dus ik verwacht ook dat jullie me met meer helpen. Ze vinden het dan geweldig om de lege containers bijvoorbeeld van de straat op te halen en in de tuin te zetten.

  Het lijstje wat bij je blog staat doen ze dan weer niet echt.

  Ik vind het wel belangrijk dat ze hun eigen troepjes opruimen. Dus vaat naar achter brengen, liefst in de vaatwasser. Eigen was in de wasmand, pyama’s opruimen, eigen speelgoed opruimen, dat soort dingen.

  Verder hebben ze niet echt vaste taken. Hoeft van mij ook niet echt nog.

  Middelste wil wel altijd graag helpen met eten koken en de katten eten geven.

 • Heel herkenbaar! Mijn zoontje vind deze dingen ook leuk om te doen.
  Ook met schoonmaken wilt hij helpen. Dan gaat hij z’n eigen speelgoed
  Poetsen.

 • Wij zijn nu net begonnen met Tobias om te oefenen met blokjes zelf opruimen. Hij gooit één blokje in de bak in de tijd dat ik de hele bak heb opgeruimd, maar we houden vol 😉

 • De ene dag wil hij heel graag helpen en de andere dag niet, zo wisselvallig als het weer is hij. Maar dat geeft niet we laten hem daar helemaal vrij in.

 • Hier ook zo’n behulpzame peuter.
  Hij wil met alles mee helpen, ook met was ophangen en alles in de kast leggen.
  In de pannen roeren en vooral afwassen is favoriet. Dan mag ik naderhand dweilen 😉

  • Hihi, dat valt hier gelukkig nog heel erg mee. Ligt er ook aan wat we eten, niet alles kan ze heel goed roeren. Gelukkig maar.

 • Mijn kinderen gooien hun vieze kleding zelf in de wasmand. Helpen met het in of uitpakken van de vaatwasser, tafeldekken, opruimen. En Ella helpt zo nu en dan met koken. Dan laat ik haar zoveel mogelijk zelf doen. Ook dingen zoals aan/uit kleden, haren kammen etc leren we ze. Ik vind het belangrijk dat als ze knoeien ze het niet zomaar laten liggen maar het even opruimen of in elk geval proberen. Ze vinden het leuk en ik zie het als een voorbereiding op de toekomst.

 • Ja mijn oudste is 3 en die vind het geweldig om te helpen met tafel dekken en afruimen. De hond eten geven doet hij ook. Was in de wasmand doen en inderdaad de stofzuigerslang vasthouden. Als ik een sopje heb wil hij ook een doekje en helpt me mee met poetsen, ik vind het erg gezellig

 • Keano helpt ook al super in het huishouden en heeft zijn eigen klusjes. Hij is nu 3 jaar en ik vind dat hij dit zeker allemaal moet kunnen. Verantwoordelijkheid leren vind ik erg belangrijk. Ik heb het zelf namelijk niet gehoeven en daar loop ik soms nog steeds tegen aan

 • Haha, herkenbaar ja. Die van ons wordt ook boos als hij niet mag helpen.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top