Voorjaarsschoonmaak; samen opruimen - Mamaliefde

9 klusjes die je kind ook kan doen

Vorige week deelde ik al hoe ik de kledingkast heb ingeruimd. Laat het zomerweer maar komen. Er moest echter nog veel meer gedaan worden, en klusjes zoals het zemen van de ramen (stel ik altijd het langste uit) staat nog steeds op de lijst. Eerst maar eens binnenhuis aanpakken. Zowel de gewone dagelijkse klusjes, en pogingen om dat bij te houden. Natuurlijk kan je het alleen doen, is soms wel zo snel en makkelijk. Samen doen maakt het echter een gelijk stuk gezelliger. Maar wat kan je nu wel of niet vragen / verwachten van je kind?

Lees ook: Najaarsschoonmaak; in 6 stappen je huis klaar voor de winter

Kamer opruimen

Kinderen hebben al snel heel goed door wat waar moet. Anders helpt het ook om een paar manden neer te zetten. Als ze dan lekker gespeeld hebben kunnen ze zelf het speelgoed opruimen in een mand. Of de vieze kleding op de trap naar boven / wasmand kwijt kunnen.

Poetsen

Na het eten zijn het niet alleen de snoet en handjes die gepoetst moeten worden. Vaak kan de tafel ook wel een poetsbeurt gebruiken. Of zijn er stofnesten die afgestoft moeten worden. Natuurlijk kan je dit klusje zelf klaren, waarschijnlijk een stuk sneller. Maar leuker is het om het samen te doen. Zo mogen ze eigenlijk standaard na het eten de handjes en toet wassen met een doekje ook de tafel afnemen. Als ze op bed liggen doe ik het natuurlijk nog een keertje goed. Maar het gaat om het idee.

Speelgoed soppen

Natuurlijk is het heel erg leuk om met speelgoed te spelen. Maar wat dacht je van het schoonmaken? Plastic speelgoed kan heel makkelijk in de vaatwasser en stoffen speelgoed in de wasmachine. Blijft het houten en het grote / elektrische speelgoed over om met een sopje af te nemen. Zeker nu het lekker mooi weer is heb je aan een emmer met sop voldoende voor een tijd lang plezier.

De was

Echt jonge kinderen zoals peuters zullen nog niet kunnen helpen met het vouwen van de was. Het proppen van kleding in de wasmachine, of met het drukken op de knoppen zal geen probleem zijn. Of het na afloop uit de wasmachine trekken en aangeven. Zelf maak ik altijd stapeltjes bij ons op de kamer, voor ik het in de kinderkasten neerleg. Zo’n kar, of de stapel zelf is prima door een klein meisje alvast weg te brengen. Heb je gelijk wat bezigheidstherapie 😉

De tuin

Als je een tuin hebt, of balkon met wat plantjes kan een peuter prima helpen. De eerste plantjes heb ik voor / samen gedaan. Op het einde had ze er echter geen problemen meer mee om ze van het begin tot eind zelf te planten. Van het graven van een gat tot het dichtdrukken. Water geven is natuurlijk altijd een leuk klusje. Zoonlief vind het hoogt interessant en gaat dan zelf ook met zijn handjes in de aarde graaien.

Boodschappen doen

Geen klusje binnenshuis, maar wel eentje die moet gebeuren. Als ze ouder worden kan je ze prima er op uit sturen om bij de supermarkt op de hoek een brood of pak melk te kopen. Tot het zover is zal je zelf mee moeten, maar kunnen ze prima de bananen in het wagentje gooien en voor je meeslepen. Sterker nog, als dat niet zo is.

De tuin

Begin dus lekker in de tuin. Vooral eind april en begin mei zijn de meeste tuinklussen goed uit te voeren. De zon laat zich steeds vaker zien en de planten groeien het beste in deze periode. Als je een gazonnetje hebt, is dit hét moment om te zaaien. In een paar stappen is je gazon weer een prachtige groene grasmat. Spit eerst goed de grond om met een schep. Daarna kan je makkelijk alle stenen, wortels en onkruid verwijderen. Als het goed is zie je nu alleen nog de bodem, deze mag zachtjes geharkt worden. Hierdoor egaliseer je de grond en kunnen de zaadjes beter hechten.

Zaai het gazon eerst horizontaal, en daarna nog een keer verticaal. Zorg goed voor dit gezaaide gazon. Als het droog blijft is het aan te raden om iedere dag licht te sproeien. Het sproeien wordt door veel kinderen als erg leuk ervaren. Deze periode is ook het beste als je het gras wil verticuteren, dit is het doorsnijden van ondergrondse wortels en het verwijderen van mos. Dit is nodig om je gazon gezond te houden. Hiermee voorkom je verstikking.

Huisdieren

Heb je toevallig een kat als huisdier? Dan zal hij, of zij, ook genieten van de steeds meer voorkomende zon. Natuurlijk heb je geen zin om steeds de deur open te doen, dus een goede oplossing is een kattenluik bij de buitendeur. Zo kunnen je huisdieren makkelijk naar binnen, en naar buiten wanneer ze dit zelf willen. Het plaatsen van zo’n luik is een klus die je gemakkelijk met z’n tweeën kan doen.

Als je helemaal hip wilt zijn, dan neem je een luik met een chip. Zo kan alleen je eigen kat gebruik maken van het luik, en wordt je huis geen kattenhotel. Vaak zit er een patroon bij het luik, zodat het alleen een kwestie van overtrekken is. Daarna kan je makkelijk het luik bevestigen.

Helpen met klussen

Als je kinderen wat ouder zijn kun je ze al klussen helemaal zelf uit laten voeren. Een taak die wel wat aandacht kan gebruiken is het snoeien van je struiken. Deze moeten er wel goed uitzien natuurlijk, en is een goede reden om je kind naar buiten te sturen. Met de volgende tips moet je struik er binnen de kortste keren weer piekfijn uitzien.

 • Het begint bij scherp gereedschap. De snoeiwond die ontstaat kan door gebruik van dit gereedschap beter genezen.
 • Snoei waar een jonge scheut zich naar buiten richt. Deze zal daarna verder groeien, en zorgt zo voor een natuurlijke structuur van de struik.
 • Snoei nooit als de temperaturen rond het vriespunt liggen.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Klusjes kind
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 7 )

 • En boodschappen scannen, lege bord naar het aanrecht brengen, schoon bestek in de bestekla doen… Klusjes genoeg. Opruimen zijn we niet consequent genoeg in, maar helpen doen ze ook bij ons thuis 🙂 vandaag alle duplo een sopje gegeven, kan ik ook wel over bloggen haha

  • Zeker, als je eenmaal bent begonnen met bloggen zie je overal blogjes in 😉 Duplo soppen vinden kinderen vaak een enorm leuke klus.

 • Bij ons is de lenteschoonmaak ook begonnen. Heerlijk fris!:)

 • Hier vinden ze het ook geen straf om te helpen. Ze doen het graag. Ze gooien hun eigen kleding in de wasmand, maken hun bed op en helpen met diverse andere dingen. Leuk en leerzaam. De jongste van vier is met bepaalde dingen nog netter dan zijn zus van 7.

  • Fijn hoor zulke goede hulpjes. Zelf je bed opmaken en kleding opruimen zijn goede eigenschappen om al jong aan te leren!

 • Hihi in de vaatwas speelgoed dat zou ik nooit durven… Stel je voor dat het smelt? Leuk dat je de kindjes zo laat helpen. Ik heb daar nog niet zo heel goede ervaringen mee .

  • Daar ben ik eigenlijk nooit zo bang voor. Speelgoed moet tegen een stootje kunnen. Anders kan het gelijk in de prullenbak. En tja, de kinderen willen in de praktijk al zelf helpen. Als ik ga vegen pakt ze zelf ook een bezem etc. Het is dus meer een begeleiden en richting geven dan ‘je moet’.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top