Terwijl iedereen afgelopen weekend Pasen vierde heb ik me min of meer opgesloten op de kinderkamers. Om de kledingkasten uit te mesten. Schreef ik met carnaval nog dat ik voorlopig niets nieuws hoefde te kopen, ondertussen is er een groeispurt geweest. Bij beide kinderen, waardoor broekspijpen en mouwen toch echt wel aan de krappe kant worden. Na de winter is het ook hoog tijd om de zomerkleding weer klaar te leggen. Komend weekend beloven de eerste warme dagen van dit jaar te worden. Daar moeten we natuurlijk wel op voorbereid zijn. Onlangs heb ik via marktplaats een drietal kledingpakketten gekocht, bij dezelfde verkoper. Twee voor de dreumes zoon en een voor peuter dochter. Op zolder heb ik de kleding die we eerder al hebben gekregen / op de groei gekocht opgezocht. Een enorme stapel, gelukkig was peuter bij oma en opa en kroop dreumes wat om me heen zodat ik goed kon doorwerken en in een ochtendje klaar was.

Lees ook: Marie Kondo; tips & volgorde Kon Mari methode, boeken, website, youtube en nu ook op Netflix!
Lees ook: Handig overzicht van 40 leuke en meer of minder bekende Nederlandse merken kinderkleding voor jongens en meisjes.
Lees ook: Babymaten; Welke maat bij welke lengte (of gewicht) en wat zijn de schoenmaten?

Voorbereiding

Om te beginnen heb ik alles uit de kast gehaald en twee stapels gemaakt; een jongens en een meisjesstapel. Met de kasten helemaal leeg is het makkelijk ze even schoon te maken. Vervolgens de kleding in de maat waar ze nu in groeien uit de dozen van zolder gehaald. En de kledingpakketten via marktplaats die ik eerst heb gewassen. Alles op twee enorme stapels.

Uitzoeken

Als eerste heb ik de stapel met meisjeskleding aangepakt. Alle kleding gesorteerd; op rompertjes zonder, met korte of lange mouw. De maillots opgerold. En stapeltjes gemaakt met truien, broeken, leggings, shirtjes, rokjes, korte broeken en jurken. Dan begint het grote uitzoekwerk. Kleding dat te klein is, nooit gedragen, of ik gewoon echt niet mooi vind en ze dus niet snel zal aantrekken gaat allemaal weer terug op de berg. Ik ga zeer selectief aan de slag. Alleen het beste mag blijven. Aan een volle kast met kleding die toch niet wordt gedragen heb je niet veel.

De rompertjes en maillots verdwijnen direct in de kast. De rompertjes op stapeltjes en de maillots opgerold in een opbergdoos van de Ikea, met meerdere vakjes waarin ook de badkleding, onderbroeken en sokken passen. De jurkjes kunnen allemaal aan een hangertje, waarvan een aantal overgooiers met een shirt eronder. De vestjes gaan ook allemaal aan een hanger. De stapels met broeken en truien blijven nog even liggen.

Kledingcombinaties maken

We vinden het fijn als de kleding in setjes in de kast hangt. Dan hoef je alleen maar een hanger te pakken, paar sokken en maillot en een rompertje en klaar ben je. Ook heel handig voor papa. Als de kleding op stapels ligt wordt het dus tijd om combinaties te maken. Te beginnen met de leukste truitjes, de netste broeken. En dan maar hopen op combinaties. Dat vind ik altijd het moeilijkste; wat kan wel en wat kan niet op elkaar. Ik probeer te letten om effen en kleding met patronen met elkaar af te wisselen. En niet twee kleuren bruin op elkaar. Of maten, kleding in een maat waar ze eigenlijk uit zijn, maar net wat groter valt probeer ik bij elkaar te houden. Zodat als het straks toch te kort is het samen uit de kast gehaald kan worden. Of dikke broeken met een wat dikkere trui voor de nog koude dagen die zullen komen en dunne broeken met een dunner truitje. Aan de korte broeken en shirtjes ben ik nog maar niet begonnen.

Uiteindelijk komen er voor beide kinderen toch ruim twintig setjes in de kast te hangen. Samen met de kleding die nog even aan de waslijn hangt te drogen verwacht ik dat het uiteindelijk dertig setjes worden. Wat min of meer betekend dat ze een maand door moeten kunnen komen zonder dat er gewassen hoeft te worden… De overige kleding leg ik in stapels in de kast. Nadat ik de kleding van peuter in de kast had hangen heb ik toch maar besloten dat het tijd wordt om ze in haar eigen kast te hangen, op haar eigen kamer. Dit durfde ik in het begin nog niet, omdat alles wat hierin lag eruit getrokken werd. Nu is ze een klein jaartje ouder, tijd dus voor een nieuwe kans. Dat is welgeteld twee nachten goed gegaan, de derde dag had ze het rek met alle jurkjes leeg gehaald en over haar bed verspreid. De helft ook van de haakjes.

Sokken & ondergoed opruimen

Als haar kleding gedaan is doe ik precies hetzelfde met de kleding van onze zoon. Die nu in de kledingkast komt te hangen. Voor hem geen jurken maar een aantal onesies, wat vestjes, setjes met kleding aan het hangrek. En vervolgens stapeltjes met lange en korte broeken, truien en shirtjes. Alle sokken van beide kinderen gaan mee naar beneden. Zodat ik die kan uitzoeken voor de tv, terwijl de kinderen op bed liggen te slapen. De zwemkleding wordt ook nog even uitgezocht en opgevouwen. Binnenkort voor zoonlief toch maar een nieuwe zwembroek aanschaffen. En de slofjes en schoentjes van onze zoon. Daar zitten een aantal paar tussen die nu toch echt te klein zijn geworden.

5 tips om snel en gemakkelijk je kast op te ruimen

  1. Beslis snel over je kleding! Je kunt uren twijfelen, maar daar schiet je niks mee op. Je weet namelijk diep van binnen echt wel of je het wilt bewaren of niet. Dus terug in de kast of weg ermee.
  2. Koop niet teveel! Dat is inderdaad een hele uitdaging, maar we hebben bijna allemaal heel veel kleding in de kast hangen die we nooit dragen. Je moet het elke keer weer uitzoeken of opruimen, dat kost tijd en energie, dus koop gewoon eens veel minder en kijk of je het daarmee redt.
  3. Echt wegdoen! Wegdoen is soms best lastig. Bij dure kleding vind je het zonde, maar als je het nooit draagt, dan is het pas zonde! Na je opruimsessie is het handig om alles snel af te handelen. Gooi die vuilniszak meteen in de bak bij de supermarkt en breng de rest meteen weg naar de kringloop of een ander goed doel.
  4. Vind je het echt lastig om dure en mooie kleding weg te doen? Dan kun je het ook proberen te verkopen, dan voelt het waarschijnlijk minder zonde! Zorg voor goede foto’s, een duidelijke beschrijving en kijk of je kleding in een pakket kunt aanbieden voor een klein prijsje, dat verkoopt in mijn ervaring het beste.
  5. Verdiep je in de zogenaamde capsule wardrobe waarbij je met een paar kledingitems toch een diverse garderobe kan vormen.


Ik zocht dus laatst onze kledingkast uit, in de video laat ik je zien hoe ik dat deed en wat er weg mocht. Daarnaast vraag ik me af wat ik toch met mijn trouwjurk zal gaan doen! Kijk dus gezellig mee en ga met de tips aan de slag! Succes!

Hebben jullie de kast met zomerkleding al uitgezocht? En is dertig setjes kleding veel, of hebben jullie ook zoveel kleding in huis. Voor de kinderen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.