Met een gezin met jonge kinderen ben je veel tijd kwijt aan wassen en soms lijkt er ook geen einde aan te komen. Ook al is de kleding nog zo klein, het loopt snel op. Ik heb nog niet zo lang geleden met jullie deze tips gedeeld over hoe je de kledingkast van de kinderen onder controle kan houden. Maar voordat dat zover is, is het handig als je ook de wasachterstand weggewerkt hebt. Hier gaat dat in golfjes, dus graag wil ik een paar handige trucs met jullie delen die ik gebruik tijdens het wassen.

Lees ook: Compleet overzicht voor de baby & zwangerschaps uitzet

Verschillende wasmanden

Ik heb drie verschillende wasmanden; één voor handdoeken, één voor licht wasgoed en één voor donker wasgoed. Alleen dit al maakt dat ik het gevoel heb dat ik wat meer overzicht heb. Je begint namelijk gewoon met het wassen van de volste mand. Handdoeken en rompertjes was ik vaak op 60 graden en de overige kleding op 30; waarbij ik dan vaak kies voor het korte programma. Al het beddengoed was ik standaard in het weekend waardoor iedereen elke week in een fris bed slaapt.

Wassen na aankoop

Dit klinkt misschien raar omdat ik het heb over handige trucs voor de grote hoeveelheid wasgoed, maar ik was alle nieuwe kleding voordat we ze dragen. Vooral bij babies is dit aan te raden; nieuwe kleren kunnen stoffen bevatten die de huid kunnen irriteren. Daarnaast ruikt het ook gewoon lekkerder als je kleding eerst even wast. Hier vind je meer informatie over de dingen waar je rekening mee moet houden bij het wassen van babykleertjes.

Strijken is verleden tijd

Wij hebben geen droger in huis, deze is twee jaar geleden overleden en gebruikten we eigenlijk nauwelijks meer omdat we liever alles ophangen. De kans dat je kleding krimpt, is groter en daarnaast kost het veel stroom. Het voordeel van uithangen is ook dat de vouwen er uit verdwijnen en je dus geen overhemden hoeft te strijken. Ik gebruikte de droger voornamelijk om even snel na het drogen vijf minuutjes te ‘trommelen’ zodat de kleding niet stijf in de kast komt te liggen. Dit programma zit ook op onze wasmachine dus het is soms even logistiek passen, maar het levert me veel ruimte op.

Lees ook: Beste strijkvrije en kreukvrije overhemden om nooit meer te hoeven strijken

Vlekkentips op internet

Helaas moet ik toegeven dat ik niet echt een superheld ben als het gaat om het verwijderen van vlekken. De eenvoudige vlekken gaan nog wel, maar vlekken zoals viltstift in de bekleding van de stoelen of wat dacht je van spekjes in de broekspijp… Daarom kijk ik voor tips op dat gebied regelmatig even op internet. Laatst kwam ik bijvoorbeeld een handige lijst van Mona Mode tegen. Daarin staan allemaal tips over het verwijderen van vlekken, maar ook over het wassen van verschillende stoffen. Onder het kopje Advies vind je de onderhoudstips.

Heb jij ook nog een handige wastip?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'